Mergi la conţinutul principal

Valul lui Traian a ajuns pina la Sutesti?

Cercetarile arheologice din aceasta vara derulate de directorul adjunct al Muzeului Brailei, dr. Valeriu Sirbu au vizat asezari, necropole dacice, centre rezidentiale dacice, realizate in trei judete din tara, Tulcea - Celic Dere, Covasna si Buzau - Pietroasele si un santier chiar in judetul Braila, la Sutesti.
Foarte interesante s-au dovedit descoperirile facute pe santierul arheologic de la Sutesti. Directorul adjunct dr. Valeriu Sirbu a explicat ca s-au descoperit doua monumente importante si interesante, o asezare dacica din secolele 9-7 i. H. si o fortificatie care e posibil sa faca parte din Valul lui Traian care se pastreaza pe citiva kilometri destul de bine si unde mai lucreaza alti doi specialisti ai Muzeului Brailei, Pandrea Stanica si Viorel Stoian.
Pe celelalte trei santiere arheologice dr. Valeriu Sirbu este responsabil. La Celic Dere sapaturile se desfasoara in colaborare cu Institutul de Studii EcoMuzeale Tulcea, reprezentat de Simion Gavrila si Gabriel Juganaru si se cerceteaza o asezare si o necropola mare getodacica din sec 6-4 i. H.
Al doilea santier, de la Covasna, aduce la lumina informatii despre un centru rezidential dacic din sec. 2 i. H. Lucrarile sint realizate in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, condus de dir. gen Viorica Crisan. Cel de-al treilea santier, situat la Pietroasele judetul Buzau, ofera informatii despre una dintre cele mai impresionante incinte dacice sacre. Tot in aceasta perioada se vor mai desfasura sapaturi arheologice pe alte doua santiere, la Savirsin, unde a fost descoperit un centru rezidential dacic, cercetare realizata in colaborare cu Muzeul din Arad reprezentat de dr. Peter Hugel si dr. George Pascu Hurezan, iar dupa 1 noiembrie se va cerceta santierul arheologic de la Cascioarele, judetul Calarasi, in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Romaniei reprezentat de dr. Paul Damian.
Pentru toate aceste santiere s-au format echipe interdisciplinare de arheologi, arhitecti, geologi, antropologi, paleofaunisti si informaticieni, iar informatiile scoase la lumina din aceste asezari vor fi publicate ulterior pentru ca toata lumea academica sa ia cunostinta de ele.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro