Astfel, potrivit ordinului ministrului Paul Pacuraru, pentru semestrul al doilea al acestui an, adica incepind cu luna septembrie, valoarea nominala a unui tichet de masa este de 7,56 lei cu 0,15 lei mai mult decit valoarea din prezent.
De mentionat este ca valoarea nominala a unui tichet de masa se stabileste semestrial, in functie de evolutia preturilor de consum la produsele alimentare. In acest calcul se ia in considerare raportul dintre indicele preturilor de consum pe semestrul precedent si indicele preturilor de consum la produsele alimentare pe semestrul care urmeaza. Costurile generate de acordarea acestor tichete se suporta in totalitate de catre angajator.
Totodata, potrivit unui alt ordin al ministrului Muncii, incepind cu luna august, si suma lunara care se acorda sub forma de tichete de cresa va fi majorata la 320 de lei, comparativ cu 300 de lei pe luna, pentru fiecare copil aflat la cresa, valoarea actuala. Acestea pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la cresa unde este inscris copilul salariatului.
Potrivit Legii 193/2006, tichetele de cresa se acorda angajatilor societatilor comerciale, regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale, institutiilor din sectorul bugetar, unitatilor cooperatiste sau persoanelor juridice si persoanelor fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca.
Pentru a primi tichetele de cresa, parintele sau, dupa caz, tutorele trebuie sa depuna o cerere si are nevoie de actul doveditor eliberat de unitatea educationala unde este inscris copilul, de o declaratie pe proprie raspundere ca celalalt parinte/tutore nu primeste tichete de cresa si nu beneficiaza de concediul si indemnizatia care se acorda pentru cresterea copilului in virsta de pina la 2 ani, respectiv pina la 3 ani in cazul copilului cu handicap, de livretul de familie sau, in cazul in care acesta nu a fost emis, de copia certificatului de nastere al copilului sau a extrasului de nastere, precum si de alte documente solicitate de angajator. (Dragos G. TUDOSE)