Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vadeni, singura comuna braileana condusa de o femeie

De profesie tehnician agronom, membra a Partidului Social Democrat, Stanca Coman este singura femeie primar din judetul Braila. In judet mai sint trei viceprimarite, la Gemenele, Ianca si municipiul Braila, dar aleasa prin vot direct este doar ea.
Primarita de la Vadeni este la al doilea mandat, cistigat din primul tur de scutin. La alegeri nu a avut mari emotii, desi a avut 13 contracandidati, toti barbati. Stia ca in primii patru ani facuse multe pentru comunitate, in special pe linia ridicarii standardului de viata.
"Functia de primar nu este intimplatoare. Este grea, dar nu te obliga nimeni. Tu ti-o alegi, iti asumi niste responsabilitati, cu atit mai mari cu cit unitatea administrativa este mai mare. Insa, fiecare om se naste cu un anumit destin, iar eu am avut noroc. La mine in permanenta usa este deschisa, am ajutat foarte multi oameni, nimeni nu vine la primarie de dragul de a ne vedea, cine vine, vine cu probleme, iar noi trebuie sa ii ajutam. Ca sint femeie cred ca a contat, pentru ca ii simt altfel, sint foarte aproape de ei. Sint multe probleme, si sociale, si familiale, citeodata vin cu lucruri care tin mai mult de latura umana decit de functie, sint momente in care parca sint o mama a lor, nu primar, dar nu ma deranjeaza. Important este ca satenii stiu ca cineva le este aproape", a povestit Stanca Coman.

"Sint si sotie, mama si bunica"

Faptul ca este singura femeie din grupul celor 44 de primari braileni - spune Coman - nu reprezinta nici avantaje, dar nici dezavantaje. Important insa, este respectata. "La intilnirile cu ceilalti colegi, nu pot sa spun ca am prioritate, ca sint cumva “cocolosita”, nu. Sint femeie, sint singura lor colega si simt din partea lor un respect deosebit, pentru ca ei stiu cit de greu e sa porti pe umeri o asemenea responsabilitate. Nu conteaza coloratura politica, ne respectam reciproc, ca oameni si colegi. In rest, nu sint favorizata pentru ca inainte de toate sint primar", este convinsa Stanca Coman.
Pe linga multe responsabilitati, functia de primar te obliga insa si la anumite concesii si cei care pierd, de regula, sint membrii familiei. Primarita din Vadeni a gasit insa rezolvarea acestei probleme. "Stau foarte mult timp in Primarie si este normal asa, dar putinul timp pe care il petrec cu familia il fructific la maxim. Si nu mi s-a reprosat nimic pina acum si sint si sotie, si mama si bunica", explica Coman.
Mai multe despre comuna Vadeni, dar si despre femeia care de 8 ani o conduce aflati astazi, incepind cu ora 11.00, in emisiunea "Hoinari prin Baragan", a postului de televiziune Antena 1 Galati- Braila, o editie speciala dedicata zilei de 8 Martie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii