Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vaccin anti-cancer in farmaciile brailene

Recent, in farmaciile brailene a aparut un medicament sub forma unei suspensii injectabile, intr-o seringa preumpluta, care contine vaccin "papiloma virus uman" pentru combaterea cancerului de col uterin si a condilomatozei vaginale. Produsul este testat in strainatate si rezultatele de imunitate s-au dovedit a fi foarte bune, de 100%, la tinerele care si-au facut imunizarea inainte de a incepe viata sexuala. Vaccinul are eficienta maxima si imunizare de 100% la tinerele care nu si-au inceput viata sexuala, iar pentru cele care au depasit deja aceasta faza, dar au suspiciuni de leziuni ale colului uterin sau de debut de neoplazie, vaccinul se poate face la recomandarea medicului, cu o eficienta de 40% si are efect de diminuare a starii patologice creata de infectie. Pentru ca vaccinul este inca in faza de cercetare, preturile acestuia sint destul de mari, astfel incit cele trei fiole necesare pentru imunizare se ridica la 1.200 RON (12 milioane lei vechi). Avind in vedere amploarea pe care a luat-o in ultimii ani cancerul de col uterin, care reprezinta o cauza majora in decesul femeilor, dupa cancerul de sin si cancerul pulmonar, aparitia acestui vaccin reprezinta un prim pas spre vindecarea acestor afectiuni. De aceea, medicii apreciaza ca, desi in aceasta faza pretul vaccinului pare inaccesibil multor femei, imunizarea tinerelor trebuie sa reprezinte o prioritate pentru starea de sanatate a populatiei si ca, pentru acest scop, ar trebui sa se implice toti factorii de decizie din sistemul de sanatate, astfel incit sa aiba acces la acest produs cit mai multe persoane.

Sexul la virste fragede conduce la aparitia cancerului

Cazurile de cancer uterin sint din ce in ce mai frecvente de la un an la altul si, din pacate, virsta pacientelor afectate de aceasta maladie a devenit foarte scazuta, de 25-30 de ani. Specialistii in obstetrica-ginecologie sint de parere ca acest fenomen poate fi pus pe seama radiatiilor, a stresului inregistrat la tinerele femei si a alimentatiei necorespunzatoare, dar nu in ultimul rind, cresterea numarului de cazuri de cancer uterin se datoreaza si asa-zisei libertati sexuale care a aparut in Romania dupa anii 1990, cind virsta celor care isi incep viata sexuala a scazut la 12-13 ani. Dr. Alexandru Balta, purtator de cuvint al Spitalului de Obstetrica-Ginecologie Braila, ne-a spus in acest sens ca, odata cu debutul foarte timpuriu al vietii sexuale, tinara respectiva se expune si riscului de a contacta de la partenerul ei virusul "papiloma virus" (HPV), care s-a dovedit a fi raspunzator de producerea cancerului uterin, cit si a condilomatozei genitale sau verucile genitale (negi-n.r.)."Condilomatoza genitala este o afectiune benigna, deci nu este un cancer, dar apare si la femei si la barbati sub forma unor tumorete, cu aspect conopidiform; arata impresionant, sint destul de neplacute, ustura, crapa, se infecteaza, sint inestetice si creeaza destul de multe probleme, iar tratamentul lor este destul de dificil, se face de obicei prin electro-cauterizare, dar recidiva este oricind posibila", a precizat dr. Balta, adaugind ca, pentru a preveni aceste aspecte se impune luarea unor masuri de precautie. Potrivit specialistilor, ideal ar fi ca debutul vietii sexuale sa nu se produca prea devreme, pentru ca infectarea cu HPV la virste fragede favorizeaza aparitia precoce a unui cancer, care de regula, are o perioada de incubatie de 20-30 de ani. Pe de alta parte, virsta prea mica a unei tinere care si-a inceput viata sexuala nu-i confera acesteia imunitatea de a se apara corespunzator in fata bolii, mai ales in conditiile in care adolescentele au mai multi parteneri sexuali.
Despre administrarea vaccinului impotriva cancerului de col uterin dr. Alexandru Balta ne-a spus ca injectia se face in muschiul deltoid si ca poate sa dea si unele reactii secundare, cum ar fi febra sau inrosirea tegumentelor, ca la orice alt vaccin, dar ca acestea nu reprezinta un pericol pentru persoanele care il utilizeaza. "Femeile interesate se pot prezenta in fiecare zi, dimineata, la Policlinica din incinta Spitalului de Obstetrica-Ginecologie, unde un medic specialist le poate oferi consultatii, indrumare si prescrierea
medicamentului in cauza," a precizat dr. Alexandru Balta, adaugind ca, deocamdata, acest vaccin nu este utilizat decit in imunizarea femeilor.

Peste 50% dintre femei pot dobindi infectia cu HPV

SILGARD, noul vaccin pentru prevenirea Human Papilloma Virus (HPV) si, implicit, pentru prevenirea cancerului de col uterin se afla in stadiul de inregistrare in intreaga lume. Conform datelor de la Centrul de Calcul si Statistica Sanitara, in anul 2003, in Romania au fost raportate 33.991 cazuri de cancer de col uterin, dintre care 3.268 au fost cazuri noi. In aceste conditii, Romania se situeaza pe primul loc intre tarile europene ca si rata a mortalitatii cauzate de acest tip de cancer. Se estimeaza ca intre 50 si 80% dintre toate femeile active sexual vor dobindi o infectie cu HPV pe durata vietii lor si ca aproape 50% dintre aceste infectii sint provocate de serotipuri HPV oncogene, desi majoritatea acestor infectii se pot vindeca spontan. Orice femeie este expusa riscului de infectare cu HPV oncogen, infectie ce ar putea determina cancerul de col uterin, pentru ca HPV este un virus foarte frecvent intilnit, care se transmite usor prin contact cutanat direct al pielii din regiunea ano-genitala, in timpul unui act sexual. Virusul Papiloma uman este si cauza aparitiei verucilor (negi), inclusiv a celor genitale si poate determina modificari canceroase la nivelul cervixului uterin, fiind identificate mai mult de 100 tipuri de HPV.
Cancerul de col uterin (cervical) este astazi o boala a carei cauza a fost depistata, iar prin vaccinarea cu noul produs viata multor femei ar putea fi salvata.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii