Mergi la conţinutul principal

Vârful de viitură de pe Dunăre a ajuns la Brăila

Dunărea a atins, ieri, la Brăila, vârful de viitură prognozat de hidrologi, având un debit de 9.170 metri cubi pe secundă şi o cotă de 478 centimetri. De astăzi, nivelul fluviului ar trebui să se menţină pe un trend descrescător, deoarece surplusul de apă provenit din ploile căzute în partea de sud-vest a ţării, în urmă cu două săptămâni, s-a epuizat. O nouă tendinţă de creştere a debitului nu este exclusă, însă, date fiind precipitaţiile înregistrate din nou în amonte, mai exact în zona Serbiei, unde Dunărea a ieşit iarăşi din matcă.
Cert este că actualul vârf de viitură nu a provocat probleme pe sectorul brăilean al fluviului. Apa a ajuns în zona dig mal, fără a urca, însă, pe taluzul digurilor. S-au aflat în faza I de apărare zonele Filipoiu, Lunguleţu, Băndoiu, Gemenele, Bălaia şi Măicanu, din Insula Mare a Brăilei, precum şi la digul municpiului şi pe sectoarele Călmăţui - Gropeni - Chiscani, Brăila - Dunăre - Siret (dig Brăila - Galaţi), Vărsătura şi Noianu - Chiscani.
Este pentru prima dată, după foarte mulţi ani, când Dunărea îşi iese din matcă în această perioadă a anului. De obicei, asemenea fenomene se întâmplă primăvara şi la începutul verii. În luna iunie a acestui an, nivelul maxim înregistrat la mira Brăila a fost de 644 cm, cotă la care apa a trecut de jumătatea taluzului pe mai multe sectoare de dig. Chiar şi aşa, digurile brăilene au rezistat foarte bine, făcând faţă fără probleme presiunilor uriaşe la care au fost supuse.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro