Dunărea a atins, ieri, la Brăila, vârful de viitură prognozat de hidrologi, având un debit de 9.170 metri cubi pe secundă şi o cotă de 478 centimetri. De astăzi, nivelul fluviului ar trebui să se menţină pe un trend descrescător, deoarece surplusul de apă provenit din ploile căzute în partea de sud-vest a ţării, în urmă cu două săptămâni, s-a epuizat. O nouă tendinţă de creştere a debitului nu este exclusă, însă, date fiind precipitaţiile înregistrate din nou în amonte, mai exact în zona Serbiei, unde Dunărea a ieşit iarăşi din matcă.
Cert este că actualul vârf de viitură nu a provocat probleme pe sectorul brăilean al fluviului. Apa a ajuns în zona dig mal, fără a urca, însă, pe taluzul digurilor. S-au aflat în faza I de apărare zonele Filipoiu, Lunguleţu, Băndoiu, Gemenele, Bălaia şi Măicanu, din Insula Mare a Brăilei, precum şi la digul municpiului şi pe sectoarele Călmăţui - Gropeni - Chiscani, Brăila - Dunăre - Siret (dig Brăila - Galaţi), Vărsătura şi Noianu - Chiscani.
Este pentru prima dată, după foarte mulţi ani, când Dunărea îşi iese din matcă în această perioadă a anului. De obicei, asemenea fenomene se întâmplă primăvara şi la începutul verii. În luna iunie a acestui an, nivelul maxim înregistrat la mira Brăila a fost de 644 cm, cotă la care apa a trecut de jumătatea taluzului pe mai multe sectoare de dig. Chiar şi aşa, digurile brăilene au rezistat foarte bine, făcând faţă fără probleme presiunilor uriaşe la care au fost supuse.