Mergi la conţinutul principal

USR-iştii brăileni luaţi «în vizor» de BEJ şi amendaţi pentru afişele de la sediu

• printr-o decizie emisă recent, BEJ Brăila a admis o sesizare împotriva USR, legată de amplasarea ilegală a unor afişe electorale • potrivit şefului USR Brăila, Cătălin Stancu, o voluntară a fost amendată de poliţişti pentru câteva afişe care se aflau în interiorul geamului sediului de campanie al filialei • revoltat, candidatul USR susţine că va ataca în instanţă atât decizia BEJ, cât şi procesul verbal al Poliţiei şi că va merge totodată la Biroul Electoral cu „un teanc” de sesizări contra PSD

 

Agitaţie mare pe scena politică brăileană, cu câteva zile înainte de data alegerilor pentru Parlamentul României. După o serie întreagă de postări pe site-uri de socializare a mai multor nereguli electorale, USR-iştii brăileni au ajuns să fie ţinta unui mini-scandal local, axat tocmai pe tema afişajului electoral nelegal.

Mai exact, Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 9 (BEJ) Brăila a admis, recent, o sesizare referitoare la faptul că USR-iştii brăileni au lipit afişe electorale în locuri nelegale. Deşi în documentul postat de BEJ pe site-ul Prefecturii nu se precizează exact cine a făcut sesizarea sau despre ce locaţie este vorba, judecătorii punctează că au verificat personal situaţia în baza documentului primit şi au ajuns la concluzia că într-adevăr la parterul unui imobil au fost amplasate pe partea interioară a ferestrelor, inclusiv pe mozaicul trotuarului din faţa clădirii, mai multe afişe electorale promovându-i pe candidaţii USR.  Astfel, judecătorii au admis sesizarea contra USR Brăila, au dispus înlăturarea respectivelor afişe electorale şi au sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila.

Surse din cadrul IPJ Brăila ne-au confirmat că, după ce au fost sesizaţi, la rândul lor, poliţiştii au efectuat verificări şi au depistat în cadrul imobilului de pe Bulevardul Independenţei o brăileancă în vârstă de 30 de ani, care a fost sancţionată pentru amplasare ilegală de afişe electorale cu amenda de 1.500 lei.

 

Afişele USR erau pe geamul sediului de campanie

Contactat telefonic de către redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”, Cătălin Stancu, preşedintele USR Brăila şi totodată candidatul filialei pe prima poziţie la Camera Deputaţilor, s-a arătat extrem de revoltat de situaţie. Deşi aflase de vizita poliţiştilor la sediu, Stancu a afirmat că nu ştia că totul a pornit de la Biroul Electoral, deoarece a fost extrem de ocupat cu promovarea candidaţilor în judeţ.

„Cineva a sesizat Biroul Electoral Brăila că noi am afişat postere cu candidaţii noştri în geamurile de la sediu. Nu ştiu exact, dar am tras concluzia că e vorba de PSD şi sunt convins că ei au făcut sesizarea asta. Numai că treaba este foarte discutabilă, pentru că legea permite afişarea electorală la interior, în spaţii private. E o prostie din punctul meu de vedere. Până azi nu ştiam că totul a pornit de la Biroul Electoral. Ştiam că s-au deplasat doi domni de la Poliţie la sediul nostru. Noi avem acolo o fată, e o voluntară care efectiv habar nu avea despre ce este vorba. Fără să îi explice prea mult, i-au cerut datele, au legitimat-o şi peste 20 de minute au revenit şi i-au lăsat procesul verbal. Eu nu eram acolo. Mi se pare abuziv. Au întocmit un proces verbal deşi nu au de unde să ştie dacă persoana respectivă a lipit afişe sau dacă are vreo implicare în situaţia asta. Bineînţeles că o să atacăm în instanţă şi procesul verbal al Poliţiei şi decizia asta a Biroului Electoral pentru că aşa cum v-am spus nu există o bază reală în lege. Dacă se vorbeşte despre interiorul clădirilor private, se presupune că este valabil şi pentru interiorul geamului. Din moment ce nu e afară, înseamnă că e la interior, nu? Pe considerentul ăsta am lăsat afişele alea acolo”, a declarat Stancu.

Mai mult, sursa citată a afirmat că în mod cert poliţiştii au fost trimişi la sediul USR cu un scop clar de a da amendă, pentru că ar fi putut da doar un avertisment, ţinând cont de faptul că nu existau alte abateri. Stancu a precizat că afişele au fost date jos, însă intenţionează să le lipească din nou pe geam, pentru că nu consideră că s-a greşit cu ceva, atât timp cât legea nu este clară. Mai mult de atât, supărat pentru acest episod, USR-istul a anunţat că va face şi el o serie de sesizări la BEJ Brăila la adresa PSD pentru mai multe nereguli întâlnite în judeţ.

„Mâine dimineaţă (n.r. - astăzi) voi merge şi eu la sediul BEJ Brăila cu un teanc de sesizări împotriva PSD. Vreau să văd şi eu dacă se ajunge la acelaşi deznodământ cum s-a ajuns la mine. Pentru că la noi au trimis Poliţia să ne dea amendă. Voi urmări personal să văd ce se întâmplă cu sesizările pe care le vom face. Şi am multe, am poze, am filmări, o grămadă de lucruri. Până acum nu am vrut să facem rău nimănui, pentru că m-am gândit că e un amărât care a făcut greşeala şi o să pice pe el. Dar în condiţiile astea, în care văd că ei nu îşi văd de treaba lor, facem şi noi plângere”, a conchis Stancu.

Trebuie punctat că USR-iştii au postat în această campanie pe paginile personale de pe site-urile de socializare mai multe nereguli legate de afişajul electoral din municipiu şi judeţ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro