Urgia continuă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Urgia continuă

* pe Dunăre situaţia se agravează * gheaţa care se acumulează în amonte blochează scurgerea fluviului şi ar putea provoca inundaţii în zona noastră * sloiurile de gheaţă au scufundat, ieri, un remorcher în portul Brăila

Blocada impusă de iarnă continuă pentru Brăila. Astăzi, marţi, 7 februarie, toate drumurile naţionale din judeţul nostru continuau să fie închise pentru circulaţie, situaţia fiind mai gravă decât în zilele precedente deoarece, chiar dacă ninsoarea s-a oprit, vântul foarte puternic aduce zăpada din câmp şi o depune pe şosele, formând permanent "dopuri" de peste jumătate de metru. În aceste condiţii, utilajele de deszăpezire acţionează degeaba pentru curăţarea carosabilului. De altfel, cele mai multe utilaje aflate la dispoziţia Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Brăila au fost direcţionate către asistarea ambulanţelor solicitate să intervină în diverse localităţi rurale. Florin Dafina, şeful SDN, ne-a informat că utilajele de deszăpezire au însoţit şase maşini ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean. "Mergem înaintea lor, ca să le deschidem drumul, iar acţiunea este extrem de dificilă, din cauza viscolului", ne-a spus Dafina.

Au fost situaţii, în noaptea de luni spre marţi şi în dimineaţa zilei de marţi, când ambulanţele au rămas între nămeţi, cu tot cu utilajele de deszăpezire care le însoţeau. După cum a precizat prefectul Dumitru Popa, în cadrul unei conferinţe de presă, o Salvare plecată spre Ciocile, să preia un pacient cu o coastă fracturată, a rămas înzăpezită la intrarea în satul Chichineţu, împreună cu cinci utilaje, dintre care o freză - maşinărie ce ar fi trebuit, teoretic, să facă faţă fără probleme nămeţilor. O altă ambulanţă, ce transporta un pacient cu accident vascular cerebral, s-a înzăpezit la Târlele Filiu. Un utilaj plecat în ajutor, dinspre Ianca, s-a înzăpezit la rândul său. Din fericire, ambulanţa a rămas blocată în apropierea unei sonde, iar personalul medical a putut adăposti bolnavul peste noapte, într-o cameră destinată muncitorilor. De dimineaţă, Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Prefecturii a luat decizia să trimită în zonă un TAB şi un camion 6X6 ale Armatei, precum şi un detaşament de jandarmi. Însă, în ciuda eforturilor depuse, maşina Ambulanţei nu a putut fi repusă în circulaţie, astfel încât personalul medical şi bolnavul au fost transportaţi la adăpost, în Târlele Filiu, cu autospecialele Armatei.

O altă Savare pornită, luni, spre Ulmu, pentru a prelua un copil de 7 ani, ce prezenta stare febrilă, a rămas înzăpezită între localităţile Brateşu Vechi şi Ulmu, deşi avea în faţă trei utilaje de deszăpezire. În ajutor au fost trimise o maşină a Armatei, un detaşament de jandarmi coordonat de colonelul Vasile Silion, comandantul Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Brăila, precum şi un utilaj al Secţiei Drumuri Naţionale Brăila. Nici această ambulanţă nu a putut fi scoasă dintre nămeţi, fiind lăsată pe poziţie până se va reuşi deblocarea drumului. Personalul medical a fost preluat de maşinile sosite în ajutor. Copilul din Ulmu a fost stabilizat între timp, de către asistenta din localitate.

 

08iarna1 Utilajele de deszăpezire nu mai încearcă să îndepărteze zăpada de pe drumuri, fiindcă vântul o aduce imediat înapoi Prognoze alarmante

 

Din păcate, vremea nu dă semne că se va îndrepta. Dimpotrivă, meteorologii au emis un nou cod portocaliu pentru zona noastră, valabil până în seara zilei de miercuri, 8 februarie. Avertizarea se referă la intensificarea vântului, ce va atinge la rafale 70-80 km/h. În paralel, din cursul zilei de miercuri, până duminică, 12 februarie, intră în vigoare un cod galben de vreme geroasă, temperaturile urmând să scadă iarăşi până la minus 15, chiar minus 25 de grade Celsius. În acest context, reţeaua de drumuri naţionale rămâne închisă, cel puţin pe parcursul zilei de miercuri, urmând ca, de joi, dacă se opreşte vântul, să se poată interveni pentru îndepărtarea zăpezii de pe partea carosabilă. Drumurile închise vor accentua penuria de alimente din supermarket-urile brăilene. Reamintim că marile centre comerciale au rămas încă de luni fără fructe şi legume pe rafturi. Administratorii acestora ne-au declarat că, dacă blocada de pe drumuri nu se ridică până miercuri sau joi, s-ar putea termina şi stocurile de preparate din carne şi lactate.

Decizia autorităţilor de la Bucureşti de a închide toate drumurile naţionale din judeţul Brăila a îngreunat inclusiv legătura cu oraşul vecin Galaţi, provocându-le probleme brăilenilor care au serviciul acolo şi trebuie să facă naveta zilnic. Chiar dacă nu s-a închis complet, circulaţia de pe digul Brăila - Galaţi a fost restricţionată, în sensul că se pleacă alternativ, în coloană, dinspre Brăila şi apoi dinspre Galaţi. Coloanele au în faţă maşini ale Poliţiei Rutiere. Şoferii brăileni spun că măsura este exagerată, deoarece şoseaua de pe dig nu este înzăpezită, iar circulaţia se poate desfăşura fără probleme. În replică, prefectul Dumitru Popa ne-a explicat că există dispoziţie de închidere a tuturor drumurilor naţionale, dar că pentru şoseaua de pe digul Brăila - Galaţi s-a făcut o excepţie, din moment ce se poate circula în coloană, cu maşină a Poliţiei şi cu utilaj de deszăpezire în faţă. "Singurul impediment este că trebuie să se aşteapte puţin la intrarea pe dig, până vine coloana de pe celălalt sens. Asta e, sunt condiţii de iarnă, iar şoferii trebuie să înţeleagă situaţia", ne-a declarat prefectul. La rândul său, subcomisarul Bogdan Zotoi, şeful Poliţiei Rutiere Brăila, ne-a informat că timpul de aşteptare până la pornirea coloanei depinde de cât de aglomerat este traficul. "Se aşteaptă mai mult, adică până la o oră, dimineaţa şi seara, când sunt mai multe maşini. După-amiază, când sunt mai puţine autovehicule în trafic, se dă drumul la coloană mult mai repede", ne-a explicat subcomisarul Zotoi. Acesta a precizat că măsura de restricţionare a traficului nu este chiar inutilă, deoarece, din cauza rafalelor de vânt care spulberă zăpada, sunt momente când vizibilitatea scade foarte mult.

În ceea ce priveşte drumurile judeţene, astăzi, marţi, 7 februarie, la ora 14.00, erau blocate parţial 20 astfel de căi de comunicaţii rutiere. Pe lista primită de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila erau menţionate următoarele: DJ 221, tronsoanele Şuţeşti - Ianca şi Cazasu - Romanu - Gemenele - Scorţaru Nou; DJ 202A Racoviţa - Gulianca; DJ 202B tronsoanele Latinu - Scorţaru Nou şi Gemenele - Movila Miresii - Urleasca; DJ 202H Gradiştea - Maraloiu; DJ 221C Siliştea - Mărtăceşti; DJ 221B Brăila - Vădeni; DJ 212 tronsoanele Dudeşti - Dudescu - Zăvoaia - Bordei Verde - DN 2B şi Tătaru - Roşiori; DJ 2-3S Surdila Găiseanca - Făurei; DJ 203R Cireşu - Batogu - Lişcoteanca; DJ 203T Jirlău - Vişani; DJ 203, pe tronsoanele Zăvoaia - Însurăţei şi Făurei - Ulmu - Vultureni - Scărlăteşti; DJ 203A Vişani - Plăsoiu; DJ 255A, pe tronsoanele Silistraru - Unirea - Gropeni, Romanu - Scorţaru Vechi - Traian şi Cotu Lung - intersecţia cu DN 23; DJ 212C Cuza Vodă - Stăncuţa; DJ 211B Tătaru - Bărăganu - Victoria; DJ 211D Roşiori - Florica - Colţea; DJ 211C Ciocile - Colţea - Tătaru; DJ 221 Cazasu - Romanu - Gemenele - Scorţaru Nou.

 

08iarna2 Sloiurile de pe Dunăre devin din ce în ce mai periculoase Creşte Dunărea, pericol de inundaţii

 

Situaţia pe Dunăre continuă să fie dificilă. Şenalul navigabil este acoperit cu sloiuri în proporţie de 95%, iar cotele fluviului sunt într-o continuă creştere. Prefectul Dumitru Popa a declarat, în cadrul conferinţei de presă de marţi dimineaţă, că bucăţile de gheaţă care se acumulează în aval acţionează ca un dop şi fac ca nivelul apei să fie din ce în ce mai mare în zona noastră. "Nivelul Dunării creşte cu câte 50 de centimetri pe zi. Dacă situaţia continuă, nu putem exclude riscul apariţiei inundaţiilor", a declarat prefectul Popa.

Marţi dimineaţă, în jurul orei 9.50, din cauza gheţii, remorcherul Aurora 2 s-a scufundat. Nava era ancorată în Dana 21, din portul Brăila, într-o zonă în care adâncimea apei ajunge la 15 metri. Incidentul s-a produs brusc, pe fondul unei spărturi apărute în corpul vasului. În câteva minute, "Aurora 2" s-a dus la fund. Din fericire, la bord nu se aflau persoane cărora să le fie pusă viaţa în pericol. Remorcherul aparţine firmei "Tehnonav" şi a trecut recent printr-o reparaţie capitală, paguba produsă prin scufundarea sa ridicându-se la câteva sute de mii de euro.
Din cauza sloiurilor, în continuare se trece cu bacul, înspre Insula Mare, pe la Stânca, şi spre judeţul Tulcea, pe la Smârdan, doar pentru urgenţe medicale şi doar pe timpul zilei, până la ora 17.30.

 

08iarna3 Luni seară s-a acţionat pentru deszăpezire şi în cartierele periferice, însă nu pe toate străzile În oraş e bine, dar se putea şi mai bine

 

În municipiu, arterele principale au fost deszăpezite încă de luni. În principiu, şoferii se declară mulţumiţi de felul cum s-a acţionat, însă se aud voci care spun că autorităţile gălăţene au reuşit şi de această dată să facă treabă mai bună. "S-a curăţat zăpada şi la noi, nu zic nu, dar tot nu avem asfaltul curat, aşa cum e în Galaţi. Nu înţeleg cum se poate ca acolo să rămână strada neagră, fără niciun pic de zăpadă pe ea, iar la noi să fie asfaltul acoperit în continuare cu zăpadă fărâmiţată, care se topeşte sub roţile maşinilor, apoi îngheaţă şi formează polei", ne-a spus Marian I., un brăilean care are serviciul la Galaţi şi ajunge zilnic în oraşul vecin.

La Brăila, după cum se ştie, acţionează pentru deszăpezire cele trei firme de salubrizare - "Braicata", "Eco" şi RER. După ce au eliberat de zăpadă arterele principale, acestea au trimis utilaje, luni seară, şi pe străzile cartierelor mărginaşe. S-a acţionat pe câteva străzi din Chercea, de exemplu. Nu pe toate, însă! Marţi dimineaţă, încă mai erau străzi sau porţiuni de străzi din acest cartier, pe care nu se putea circula cu autovehicule. Nici în Vidin nu s-au deszăpezit toate străzile. După cum vă informam într-un articol precedent, un taxi a rămas înzăpezit, luni dimineaţă, pe Str. Cometei, din cartierul Vidin. Ei bine, această stradă nu fusese deszăpezită nici până marţi, la ora 16, deşi ninsoarea se oprise de mult.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro