Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Uraganul Rita constringe autoritatile sa procedeze la un nou val de evacuari

Uraganul Rita, cu rafale de vint de 265 de kilometri pe ora, clasat in categoria cinci, cea mai periculoasa, este asteptat sa loveasca simbata regiunea de coasta a Golfului Mexic, ceea ce obliga autoritatile sa procedeze la un nou val de evacuari, la mai putin de o luna de la Katrina, relateaza AFP.
Presedintele George W. Bush a decretat starea de urgenta in Texas si Louisiana, permitind celor doua state sa beneficieze de asistenta federala dupa trecerea uraganului Rita.
Katrina, care s-a soldat cu mai mult de o mie de morti, fusese clasat tot in categoria cinci, caracterizata de rafale de vint cu viteza de peste 248 kilometri pe ora.
Rita ameninta mai multe rafinarii importante din Golful Mexic, regiune care produce circa o treime din petrolul Statelor Unite.
Guvernatorul statului Texas, Rick Perry, le-a cerut localnicilor din zona litoralului sa evacueze regiunea, inainte de sosirea uraganului Rita, prevazuta pentru noaptea de vineri spre simbata.
"Katrina ne-a reamintit ca din momentul in care cunoastem precis locul in care ciclonul va lovi, este pur si simplu prea tirziu sa se inceapa evacuarea in masa", a subliniat el, cerindu-le localnicilor sa paraseasca regiunea inca de miercuri.
Guvernatorul a mobilizat 5.000 de membri ai Garzii nationale pentru operatiunile de interventie si a sfatuit populatia sa aiba rezerve de carburant, sa-si puna la adapost documentele cele mai importante si sa faca stocuri de provizii, apa si medicamente pentru trei luni.
Rita a lovit miercuri arhipelagul Keys, din sudul Floridei, si estul Cubei, provocind intreruperea electricitatii si obligind, de asemenea, la evacuari.
In Texas, circa 7.000 de sinistrati in urma uraganului Katrina, adapostiti in zona Houston, au fost din nou evacuati catre alte centre din Arkansas si Tennessee, in conditiile apropierii uraganului Rita.
Primarul orasului Houston, Bill White, a pledat pentru evacuarea voluntara a zonelor inundabile."Cerem tuturor locuitorilor din regiunea Houston aflati in zone inundable sa se pregateasca de evacuare", a subliniat el.
Uraganul, care avanseaza cu circa 20 de kilometri pe ora, ar urma sa atinga zona de coasta simbata dimineata in regiunea Galveston, Texas, la 65 kilometri sud-est de Houston, loc in care un uragan inregistrat in 1900 s-a soldat cu moartea a cel putin 8.000 de persoane.
Primarul orasului Galveston a ordonat evacuarea celor 57.000 de rezidenti.
Totusi, traseul uraganului Rita s-ar putea modifica, putindu-se indrepta catre est si amenintind astfel din nou Louisiana.
NASA i-a evacuat, miercuri, pe cei circa 15.000 de angajati ai centrului sau spatial din Houston, Texas.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii