UPDATE 9.30. Brăileanul alpinist amator care a decedat sâmbătă în Piatra Craiului este Cătălin Oprea, din Salcia Tudor, în vârstă de 42 de ani. El se aventurase la o altitudine de 1800-1900 metri, pe un traseu interzis, în parcul natural.
"Lipsa asigurărilor a fost cauza. Noi recomandăm să nu se facă acolo cățărări, e în parcul natural. A fost cea mai dificilă misiune a mea de până acum, extrem de dificilă. Nu erau asigurați, aveau funii dar nu se asiguraseră. Am muncit o noapte, o noapte grea", ne-a declarat Ioan Pivodă, șeful Salvamont Zărnești.
CĂTĂLIN OPREA. FOTO FACEBOOK
BRĂILEAN MORT ÎN MUNȚII PIATRA CRAIULUI
Salvamontiştii din Zărneşti au fost alertaţi, sâmbătă, în jurul orei 14.00, despre faptul că în Masivul Piatra Craiului, zona Padina lui Călineţ, un bărbat a căzut şi a murit, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit şefului Salvamont Zărneşti, Ioan Pivodă, bărbatul, în vârstă de 42 de ani, din Brăila, era alpinist amator şi se afla la căţărat împreună cu un amic, însă deşi era echipat cu coardă, nu a folosit-o, iar la un moment dat s-a dezechilibrat şi căzut de pe stânci aproximativ 30 de metri.
Bărbatul purta cască de protecţie, însă în cădere aceasta i s-a desprins, astfel că el s-a lovit puternic la cap. Colegul bărbatului a coborât în zona în care s-a prăbuşit acesta şi a încercat să îl salveze.
"El a sunat la 112 şi a cerut ajutorul salvamontiştilor şi a primit instrucţiuni de la SMURD pentru a-i acorda primul ajutor colegului lui. A încercat să-l salveze, l-a resuscitat aproape două ore, dar nu avea cum să-l salveze. A fost trimis şi un elicopter SMURD de la Târgu Mureş, care s-a învârtit deasupra muntelui, departe de zona indicată, iar după o vreme ne-au anunţat că ei se retrag pentru că nu mai au combustibil. Aveau şi troliu la ei, dar au spus că ei nu ştiu să-l folosească", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Pivodă.
Mai mulţi salvamontişti au pornit spre locul indicat, pentru a-l prelua pe celălalt bărbat, care nu era rănit, însă se afla într-o zonă extrem de periculoasă şi nemarcată.
"Am pornit după băiatul acela care a rămas în munţi pentru că trebuia neapărat să ajungem la el. Era un vânt tăios, foarte frig şi nu ar fi supravieţuit peste noapte. Am riscat foarte mult cu echipele noastre şi am fost supuşi unor acţiuni extreme, fiind o zonă foarte, foarte periculoasă. Am reuşit să ajungem la el şi să-l coborâm în siguranţă. La ora 2.00 noaptea abia am încheiat acţiunea", a spus şeful Salvamont Zărneşti.
Bărbatul mort a fost lăsat la locul accidentului pentru că nu a fost posibilă coborârea lui. Duminică, a fost formată o nouă echipă pentru a prelua trupul acestuia, operaţiunea fiind în desfăşurare în cursul după-amiezii.