Mergi la conţinutul principal

Unul dintre cei doi pacienți brăileni infectați cu virusul West Nile a decedat

* din păcate, unul dintre cei doi brăileni infectați cu virusul West Nile a decedat * conform DSP Brăila, este vorba despre bărbatul în vârstă de 71 de ani, din Gropeni, internat, la finele lunii august, în Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila cu diagnosticul Meningită cu virus West-Nile * cel de-al doilea pacient se afla, ieri, tot la ATI, din cadrul SCJU Brăila

 

 

 

 

Unul dintre cei doi pacienți din Brăila internați pe secția ATI din cauza infecției cu virusul West Nile și-a pierdut viața. Este vorba despre bărbatul în vârstă de 71 de ani, din comuna Gropeni, spitalizat la finele lunii august, în urma diagnosticului de Meningită cu virus West Nile. În ceea ce privește evoluția celui de-al doilea pacient cu același diagnostic, potrivit informațiilor puse la dispoziție de către conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, ieri, încă se afla în atenția medicilor, la ATI, fiind vorba de octogenara în vârstă de 86 de ani, din municipiul Brăila: ”Starea este una staționară, chiar dacă este o ușoară îmbunătățire.

Reamintim că la începutul acestei luni, chiar pe 1 septembrie, DSP și Prefectura Brăila au anunțat, printr-un comunicat de presă, că două persoane, respectiv un bărbat de 71 de ani, din Gropeni, și o femeie de 86 de ani, din municipiul Brăila, au fost internate în spital, pe 29 și 30 august, cu diagnostic de Meningită cu virus West-Nile. Ambii pacienți au fost internați inițial pe secțiile Medicală și Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila, dar din cauza evoluției nefavorabile au fost transferați pe secția ATI, prezentând o formă severă a bolii.

Ca urmare a confirmării celor două cazuri de infectare cu virusul West-Nile pe raza municipiului Brăila, dar și a comunei Gropeni, DSP Brăila a transmis populației un set de recomandări pentru a evita astfel înțepăturile de țântari, principalii vectori ai acestui virus:


– purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, dacă ieşim seara din locuinţe sau ieşim seara în parc la plimbare sau când mergem în padure, la pescuit;
– utilizarea de substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridină/ picardină, IR 3535), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care sa le aplicăm pe părţile descoperite ale corpului;
– împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/ uşi);
– utilizarea de  substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul locuinţei;
– utilizarea în locuinţă a aerului condiţionat;
– utilizarea plaselor împotriva ţânţarilor în jurul paturilor, în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menţionate anterior sau dacă dormiţi în aer liber;
– acoperirea pătuţului copilului sau căruciorului cu plase împotriva ţânţarilor.


Cum putem împiedica ţânţarii să se înmulţească în preajma noastră?


– prin evacuarea apei din subsoluri;
– prin repararea instalaţiilor de apă şi canalizare din subsoluri şi din apropierea locuințelor;
– prin renunţarea la păstrarea apei în butoaie în curte sau să le protejăm de accesul ţânţarilor acoperindu-le bine cu capace potrivite;
– prin evitarea aruncării la întâmplare a obiectelor care nu ne mai trebuiesc, în care apa poate stagna (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc);
– prin îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se adăpostesc ţânţarii;

 

DSP Brăila recomandă, în cazul simptomelor severe, prezentarea, de urgenţă, la medic!

Experții din Sănătate spun că virusul West Nile stă la baza unei epidemii sezoniere în America de Nord, care cunoaște o creștere în lunile de vară și toamnă.

 

Care sunt simptomele virusului West Nile?

 

Perioada de incubație de regulă, pacientii dezvoltă simptomele după 3 – 14 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului).

În ceea ce privește simptomatologia, medicii spun că organismul uman răspunde diferit în urma contactării virusului. Astfel, spun ei, au fost identificate trei situații:

1. Manifestarea de simptome severe – Meningită/Encefalită. În acest caz, aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală precum:
febră puternică; dureri de cap; rigiditate la nivelul gâtului; stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate); dezorientare; comă; tremor și convulsii; slăbiciune musculară; pierderea vederii;
amorțeală și paralizie.

Din păcate, vorbim de simptome care pot persista mai multe săptămâni, iar efectele neurologice pot fi ireversibile.

2. Manifestarea de simptome moderate – sindrom febril. În acest caz, perioada de incubație este de 2 până la 8 zile. Conform statisticilor oficiale, aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderată precum: febră;
durere de cap; simptome gastrointestinale - greață și vărsături, lipsa apetitului alimentar, diaree; dureri musculare și articulare; limfadenopatie (rareori), adică inflamarea ganglionilor limfatici; urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui. Aceste simptome se manifestă pe o perioadă de 7-10 zile, însă slăbiciunea poate persista până la câteva săptămâni.

3. Lipsa simptomelor – Infecție asimptomatică . Deși pare greu de crezut, studiile arată că aproximativ 80% dintre cazuri, (4 din 5 persoane) infectate cu virusul în cauză nu prezintă simptome.

Așadar, mare atenție, mai ales că sezonul este încă în plină desfăşurare, spun specialiştii, temperaturile oscilante şi umezeala favorizând circulaţia ţânţarilor responsabili de răspândirea virusului!

Menționăm că acestea sunt primele cazuri de Meningită cu virusul West Nile confirmate în județul nostru, în perioada de supraveghere iunie 2022 până la acest moment, după cum ne-a precizat conducerea DSP Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro