* pereții casei s-au crăpat foarte tare * aceștia aveau deja probleme din cauza denivelărilor străzii și a trepidațiilor cauzate de traficul rutier, dar în ultima perioadă situația s-a acutizat * totul din pricina infiltrațiilor provocate de un racord defect la țeava de apă * proprietarul spune că a reclamat problema încă de la începutul lunii ianuarie, însă o echipă de intervenție ar fi apărut la fața locului abia la finalul lui februarie * acum, brăileanul spune că va da municipalitatea în judecată pentru a fi despăgubit * la rândul său, Primăria se plânge că problemele de pe Griviței sunt cauzate de felul defectuos cum s-a făcut reabilitarea străzii, în urmă cu mai bine de 10 ani * și la momentul actual, Primăria încă mai încearcă să obțină în instanță suma depusă de constructor drept garanție
O familie de pe strada Griviței nu se mai simte în siguranță în propria locuință, după ce pe pereții casei au început să apară fisuri ce se adâncesc pe zi ce trece. Crăpăturile și-au făcut simțită prezența mai demult, din cauza denivelărilor de pe carosabilul străzii și a trepidațiilor provocate de traficul auto, însă de câteva luni acestea au început să se adâncească tot mai tare. Bănuind că este o problemă cu rețeaua de canalizare care ar putea avea pierderi, afectând astfel fundația casei, proprietarul a sesizat Primăria și Compania de Utilități Publice ”Dunărea”, solicitând să se facă o intervenție pentru depistarea și remedierea avariei. Dar, deși spune că a început să facă aceste reclamații încă de pe data de 6 ianuarie a.c., brăileanul Adrian Oprescu se plânge că abia în data de 25 februarie a sosit la fața locului o echipă a CUP ”Dunărea” care s-a apucat de treabă. S-a dovedit, astfel, că sub casa și garajul de pe strada Griviței nr. 76, sunt într-adevăr infiltrații, dar nu de la conducta de canalizare ci de la un racord al conductei de apă, care nu fusese făcut corespunzător. ”Cei de la CUP Dunărea mi-au spus că problema a fost cauzată de o mufare la țeava de apă montată în urmă cu 10 -11 ani, de firma care a făcut reabilitarea străzii Griviței. Conducta nu a fost pusă, așa cum ar fi trebuit, pe un pat de balast și nisip, iar în timp a cedat acel racord, pe unde a curs foarte multă apă. Practic, casa noastră stă pe un pat de apă, din cauza asta s-a rupt fundația, iar pereții s-au crăpat foarte tare. Nici nu mai putem locui în camera dinspre stradă, că ne e frică să nu se dărâme peste noi. Și garajul a fost afectat din aceeași cauză. Oricum, casa este afectată deja din cauza denivelărilor de pe stradă, că tot timpul sunt vibrații, parcă e cutremur permanent, când trec mașini peste denivelările astea. O să dăm în judecată CUP Dunărea și Primăria, pentru despăgubiri”, ne-a declarat Adrian Oprescu. Acesta spune că un vecin s-a judecat deja cu Primăria, din cauza acelor denivelări care provoacă vibrații ce duc la degradarea caselor, iar în urma procesului ar fi obținut o sumă considerabilă ca despăgubire. ”Îi dăm și noi în judecată, altă soluție nu avem!”, ne-a transmis brăileanul supărat pe situația în care a ajuns locuința sa.
Primăria încearcă de ani de zile să îl execute pe constructor
La rândul său, Primăria Brăila încearcă să obțină, prin intermediul instanței de judecată, despăgubiri de la firma care a lucrat defectuos la reabilitarea străzii Griviței. La sfârșitul anului trecut, interpelat de un consilier local pe tema gropilor existente pe strada în cauză și a problemelor cauzate de acestea, primarul Marian Dragomir a afirmat că intervențiile pe Strada Griviței sunt extrem de complicate, în contextul în care municipalitatea se află într-un litigiu cu banca BRD, în încercarea de a recupera garanția de bună execuție a constructorului care a efectuat lucrările acolo. Potrivit edilului-șef orice modificare și intervenție ar putea contribui la micșorarea sumei pe care Primăria trebuie să o recupereze.
”Referitor la Grivița pot să vă spun doar atât: Primăria Municipiului Brăila este în litigiu cu banca, care refuză să plătească garanția de bună execuție, urmare a insolvenței sau falimentului - nu știu exact să vă spun acum -, a constructorului. Primăria va putea interveni abia după ce se face o expertiză în acest proces. Noi am solicitat acest lucru. Urmează ca instanța să ne comunice numele expertului și atunci, după expertiză se va putea interveni. Orice intervenție, din păcate, anterioară expertizei respective, va conduce la reducerea sumei pe care Primăria o poate reține de la constructorul care nu și-a executat lucrările conform specificațiilor tehnice. Din păcate, ulterior, a intrat în insolvență. După aproximativ zece ani de la finalizarea acelei străzi”, a explicat Dragomir.
Reamintim că în anul 2019, Primăria Brăila a trimis o solicitare către BRD să blocheze din contul firmei “Tehnologica Radion” București suma de 365.985,46 lei, cât reprezintă valoarea garanției de bună execuție pentru lucrarea efectuată pe Strada Griviței. Asta după ce, de la începutul anului 2019, Primăria a trimis mai multe notificări către firma bucureșteană, solicitându-i să intervină pentru eliminarea tasărilor apărute pe carosabilul străzii Griviței, însă fără a primi vreun răspuns. Lucrarea de pe Griviței a fost recepționată în octombrie 2011, perioada de garanție fiind de 10 ani. De atunci situația a trenat și chiar dacă firma respectivă nu mai este activă, municipalitatea încă se judecă la nivelul băncii pentru recuperarea acelei sume.