Mergi la conţinutul principal

Un singur supraimpozit de 500% achitat până la începutul lui februarie

* din 44 de decizii de supraimpozitare a clădirilor nerenovate sau terenurilor degradate, emise de Direcția Finanțelor Publice din cadrul Primăriei Brăila, una singură a fost achitată, de proprietarul unui imobil situat pe Str. Militară * cei care achită până pe 31 martie, beneficiază de o reducere cu 10%, la fel ca toți contribuabilii * au fost și decizii de supraimpozitare emise fără temei, dar autoritățile locale se arată dispuse să corecteze astfel de greșeli

 

Proprietarii de clădiri cu fațade degradate sau de terenuri neîntreținute corespunzător, care au fost sancționați de Primăria Brăila cu o majorare de 500% a impozitului pe proprietățile în cauză, nu prea se grăbesc să achite respectivul impozit. Dintr-un total de 44 de decizii emise de Direcția Finanțelor Publice din cadrul Primăriei Brăila, doar una fusese achitată până joi, 3 februarie. Este vorba despre proprietarul imobilului situat pe strada Militară, nr. 7, care s-a conformat și a plătit impozitul majorat cu 500%. Restul de 43 de proprietari - vorbim aici atât de persoane fizice cât și de persoane juridice - încă nu au scăpat de această grijă. Aceștia mai au timp, totuși, să beneficieze de o reducere de 10%, dacă, până pe 31 martie, vor trece pe la ghișeele Direcției Finanțelor Publice (DFP), sau vor achita on-line, după caz. ”Termenul de plată, fără majorări, este 31.03.2022, astfel contribuabilii mai au timp pentru efectuarea plăților fără majorări de întârziere și să beneficieze de bonificația de 10%”, precizează directorul DFP, Ionuț Bardaș. Reducerea de 10% nu e de neglijat, în condițiile în care unele impozite majorate cu 500% pot ajunge până la 3.000 - 4.000 lei, funcție de mărimea imobilului impozitat sau de vechimea acestuia. Nu toți cei în cauză au de plătit, totuși, astfel de sume. Pentru unii, care sunt proprietari doar pe o cotă parte a clădirilor nereabilitate, supraimpozitarea poate însemna doar 100 sau ce mult câteva sute de lei.

Au fost și situații în care autoritățile au constatat că unele decizii de supraimpozitare nu au fost întemeiate, deoarece unii proprietari își renovaseră partea lor de clădire. Un astfel de exemplu este pe bulevardul Cuza, la imobilul de la nr. 198. Brăileanca M. R. ne-a sesizat, zilele trecute, la redacție, că, la începutul lunii ianuarie, atunci când s-a dus ca de obicei să își plătească impozitul anual, a fost înștiințată că trebuie să achite o majorare de 500%. ”Această hotărâre este eronată. Eu sunt proprietară a unui apartament situat în interiorul curții, acesta fiind într-o stare bună. Degradat este apartamentul dinspre stradă care aparține Consiliului Local Municipal Brăila și este închiriat unei familii”, ne-a spus autoarea sesizării. Solicitând un punct de vedere de la autoritățile locale pe acest caz, ni s-a transmis inițial că petenta a primit înștiințare, prin intermediul Poliției Locale, încă din prima jumătate a anului trecut și, din moment ce nu a făcut contestație până la sfârșitul anului, nu mai poate fi scutită de plata impozitului majorat. Totuși, după ce s-a făcut o mică anchetă, s-a constatat că de fapt înștiințarea lăsată în cutia poștală de polițiștii locali nu a intrat în posesia destinatarei, fiind preluată, din câte se pare, de ceilalți colocatari ai imobilului, care nu i-au dat-o vecinei lor. În aceste circumstanțe, supraimpozitarea va fi anulată. De altfel, după cum ne-a informat Direcția Finanțelor Publice, proprietarul respectiv trebuia oricum să beneficieze de o scutire, fiind persoană cu handicap (art. 456, lit. t) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal) caz în care indexarea de impozit nu produce efecte.

Din hotărârile de majorare a impozititului cu 500% emise la sfârșitul anului 2021, în cazul persoanelor fizice, au fost identificate două imobile, deținute în indiviziune de mai mulți proprietari, la care s-au produs erori de identificare a corpurilor de proprietate deținute de aceștia, acestea fiind situate în str. Mărășești nr. 17 și Bd. A.I.Cuza nr. 198. La unul din imobile proprietarul beneficiază de scutire, fiind persoană cu handicap (art. 456, lit. t) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal) caz în care indexarea de impozit nu produce efecte”, a precizat conducerea DFP.

Aceeași instituție ne-a mai informat despre o altă situație deosebită în ceea ce privește plata impozitului majorat. Astfel, pentru un teren situat pe Str. Danubiului, nr. 13A, proprietarul a luat măsura igienizării abia la începutul acestui an, asta deși fusese somat încă din primăvara anului trecut să ridice deșeurile adunate pe terenul său. Astfel, pentru că nu a făcut curățenie până cel târziu în luna decembrie , proprietarul respectiv va trebui să achite impozitul majorat cu 500% pentru anul 2021. Hotărârea de anulare a majorării de impozit va produce efecte abia de anul viitor, mai exact din data de 1 ianuarie 2023.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro