Mergi la conţinutul principal

Un rău necesar? Platani tăiați pe strada Ana Aslan

• chiar dacă au statut de monumente ale naturii, unii dintre acești arbori bătrâni nu mai prezintă siguranță și trebuie îndepărtați de pe domeniul public • aceasta este concluzia la care a ajuns o comisie din cadrul Primăriei Brăilei, iar Serviciul Seroplant a început de ieri toaletarea, și chiar tăierea în unele cazuri, a platanilor cu probleme

 

Am fost sesizați că “pe strada Ana Aslan este un adevărat măcel prin punerea la pământ, cu drujba, a platanilor”. Într-adevăr, ieri se acționa în forță de către Serviciul Seroplant din cadrul Primăriei Brăila la toaletarea și tăierea unor platani bătrâni. Iar acțiunea ar fi fost demarată chiar la cererea unor locatari ai străzii, care au reclamat pericolul pe care acești arbori l-ar reprezenta pentru siguranța lor și a proprietăților lor. “Totul a pornit de la unele sesizări privind pericolul ca unii platani, chiar și cei încadrați la monumente ale naturii, cu ditamai scorburile și afectați de diverse boli și dăunători, să cadă peste case, oameni și mașini. De aceea, după determinări făcute cu mijloace moderne a stării arborilor, prin fotografiile realizate ca probe și numai după aprobarea unei comisii din cadrul Primăriei, s-a trecut la această acțiune. Deoarece, cu toată părerea de rău, prioritar este să evităm orice pagubă asupra bunurilor și vieții oamenilor, evitând și despăgubirile care nu sunt deloc mici”, ne-a declarat Ligia Drăgan, directorul Seroplant.

Realitatea de la fața locului arată că, într-adevăr, unii dintre superbii platani au ajuns să aibe scorburi uriașe și să arate ca orice organism îmbătrânit de ani și intemperii. Zeci de generații s-au bucurat de ei și au dus faima Brăilei, dar așa cum, uneori, se amputează o mână sau un picior, pentru a supraviețui, și copacii cu grave probleme ajung să intre - cu strângere de inimă din partea celor care iau decizia - sub colții drujbelor.

Oricum, situația copacilor bătrâni, uscați și periculoși din Brăila (inclusiv a brazilor care au sufocat efectiv și au luat din măreția ceasului-turn din Piața Traian) rămâne deschisă...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro