Finalizarea lucrărilor de reabilitare a parcului Monument nu a fost primită cu entuziasm de toată lumea. În comentariile postate pe site-ul "Obiectiv - Vocea Brăilei", au fost destui brăileni care afirmă că se putea face mai mult şi mai bine cu cele câteva milioane de lei alocate acestei investiţii. Dintre toate comentariile la articolul "Oficial, reabilitarea parcului Monument s-a încheiat", cele postate de un cititor sub pseudonimul Spin Despin par a fi scrise de cineva care cunoaşte destul de bine diferenţele dintre proiectul iniţial şi ceea ce a realizat efectiv în teren firma "Tancrad" SRL Galaţi. "Parcul putea arăta splendid, european, însă acum arată româneşte! Păcat. Vă dau câteva exemple: partea de parc pe care era construit Cazinoul a rămas nereabilitată, la fel ca şi cea îngrădită, unde se află muzeul, ceea ce dă o notă de prost gust. De ce nu s-o fi reabilitat în întregime? Băncile noi sunt de două tipuri, iar băncile vechi de piatră sunt şi ele prezente, la fel ca şi coşurile de gunoi, care sunt tot de trei tipuri diferite, iar cele de plastic montate în partea dinspre fântâna arteziană arată groaznic în peisaj. De ce nu s-a vrut o abordare unitară, cu coşuri şi bănci de un singur tip?".
Pentru a edifica aceste aspecte, am solicitat un punct de vedere de la Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila, cea care s-a ocupat efectiv de implementarea acestei investiţii în valoare de 7,5 milioane de lei. "Suprafaţa de teren unde se afla fostul Cazino, precum şi cea îngrădită, unde se află o secţie a Muzeului Brăilei, nu aparţin Primăriei, motiv pentru care nu au putut fi prinse în proiect. Consiliul Judeţean administrează suprafeţele în cauză şi, aşa cum a anunţat primarul Aurel Simionescu, se are în vedere, pentru următoarea perioadă, o investiţie în reabilitarea zonelor respective. Şi în ceea ce priveşte existenţa băncilor şi coşurilor de gunoi de mai multe tipuri există o explicaţie. În 2009, când a fost întocmit proiectul de reabilitare, în parcul Monument erau destul de multe bănci, astfel că proiectantul a prevăzut un număr fix, de 80 bănci noi. Între timp, multe din băncile existente s-au deteriorat, altele au dispărut. Cert este că, la solicitările formulate de brăileni către Primărie, a trebuit să montăm mai multe bănci decât cele prevăzute în proiectul iniţial. Cele puse în afara proiectului trebuia să fie diferite, pentru a se face o distincţie între cele pentru care s-au decontat bani în cadrul proiectului şi cele montate de Primărie, cu bani de la bugetul local. O situaţie similară este şi în privinţa coşurilor de gunoi", a explicat directorul Iuliana Neagu.
"Sunt acuzaţii lansate de o persoană anonimă. Dacă are informaţii concrete, să vină la noi cu o sesizare şi o să luăm măsuri!"
Tot cititorul care semnează "Spin Despin" a lansat şi alte acuzaţii în comentariile sale. "Aleile, conform proiectului trebuia să aibă borduri de granit, dar ele sunt în realitate din beton, însă au fost încasate în situaţii de lucrări probabil la preţul bordurilor de granit (planşa d06 din proiect). Aleile nu au dimensiunile proiectate şi nici nu s-a respectat structura lor proiectată. În antemăsurătoarea de refaceri alei carosabile şi necarosabile sunt articole de lucrări care nu s-au executat dar sigur s-au încasat! Ce să mai spunem de atâţia bani irosiţi în desfacerea şi refacerea pavelelor de la rondou...".
Directorul Iuliana Neagu afirmă că, în proiect, au fost prevăzute pavele de granit doar pe aleile carosabile, cea care intră din Şos. Buzăului spre rondoul din parc şi cea din dreptul benzinăriei OMV. "Restul aleilor sunt prevăzute doar cu borduri din beton, aşa cum au şi fost executate. În ceea ce priveşte dimensiunile aleilor secundare, probabil că persoana respectivă se referă la acele alei de trecere care au fost făcute pe traseul cărărilor formate de-a lungul timpului printre copaci de către cei ce tranzitează parcul. Aceste alei sunt la dimensiunile la care trebuia să fie. De ce s-au desfăcut şi refăcut pavelele de la rondoul din parc? Pentru că existau multe denivelări care altfel nu ar fi putut fi rezolvate", ne-a mai spus reprezentantul Primăriei.
Directorul Neagu nu a putut da un răspuns concret în ceea ce priveşte lucrările neexecutate de firma "Tancrad", dar achitate de Primărie, despre care vorbeşte cititorul nostru. "Nu îmi dau seama la ce anume se referă persoana respectivă. În fond, sunt nişte acuzaţii formulate de cineva sub acoperirea anonimatului. Dacă are informaţii clare pe această temă, aşteptăm o sesizare formulată concret, cu nume şi prenume, pentru a putea face verificări şi a lua măsuri, dacă este cazul", a conchis directorul Iuliana Neagu.
Termenul exact de finalizare a proiectului de reabilitare a parcului Monument este 28 august a.c. Oficialii Primăriei Brăila dau asigurări că până la acea dată vor încerca să remedieze aspectele care sunt în neregulă. "Recepţia efectivă a lucrării se va face peste cinci ani, când expiră perioada de garanţie a lucrării", a precizat directorul Neagu.