Un prim pas pentru salvarea monumentului istoric Biserica Greacă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un prim pas pentru salvarea monumentului istoric Biserica Greacă

• iniţiativa aparţine în totalitate parohiei mixte româno-elene „Buna Vestire” Brăila care a realizat un proiect ce urmează să fie depus spre finanţare pe Programul Operaţional Regional 2014 - 2020 prin care se încearcă consolidarea şi restaurarea clădirii • pentru a veni în sprijinul iniţiatorului, CLM Brăila a fost de acord să transmită către parohie, fără plată, dreptul de proprietate asupra curţii bisericii, un teren de 2.125 mp • primarul Marian Dragomir s-a arătat extrem de încântat că, în ciuda tuturor încercărilor anterioare de reabilitare a bisericii care au eşuat, acum, s-a ajuns la această variantă destul de promiţătoare

 

Biserica Greacă, monument istoric de importanţă naţională şi universală, a revenit, recent, în atenţia autorităţilor brăilene, după o pauză destul de îndelungată, iar meritul aparţine parohiei mixte româno-elene „Buna Vestire”. Mai exact, consilierii municipali, au aprobat, vineri, în cadrul unei şedinţe de îndată a CLM, transmiterea fără plată a dreptului de proprietate către parohie asupra curţii bisericii, astfel încât aceasta să poată depune un proiect pentru a obţine finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020. Solicitarea a venit din partea preotului paroh Nicolescu Filip, care a participat personal la şedinţa consilierilor pentru a vedea în ce măsură membrii CLM Brăila vor da curs iniţiativei parohiei de salvare a monumentului de la năruire.

Terenul în cauză are o suprafaţă de 2.125 mp şi găzduieşte, printre alte construcţii, intrarea către Izvorul Tămăduirii. Potrivit documentaţiei ataşate proiectului de hotărâre, transmiterea acestuia în proprietatea Parohiei „Buna Vestire” joacă un rol important în planurile pentru realizarea lucrărilor de consolidare, restaurare şi conservare a obiectivului. Conform solicitării depuse de preot, proiectul pentru Biserica Greacă se ridică la o valoare de 5.000.000 euro.

Trebuie punctat de asemenea, că Parohia „Buna Vestire” Brăila a obţinut în 2013, dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 1.257 mp şi a construcţiilor Biserica Greacă - în suprafaţă de 1.175 mp şi Casa Parohială - 82 mp, ca urmare a unei decizii civile a Curţii de Apel Galaţi. Cu toate acestea, în urma acestui episod, printr-o hotărâre de CLM din mai 2014 de atestare a apartenenţei domeniului privat, terenul în suprafaţă de 2.129 mp (curtea Bisericii) a fost inventariat ca aparţinând municipiului Brăila.

„Această suprafaţă despre care discutăm astăzi nu o include pe cea care a făcut obiectul procesului parohiei. Aceasta şi-a constattat dreptul de proprietate prin uzucapiune, prescripţie achizitivă şi este vorba despre suprafaţa de 1.175 mp plus o suprafaţă de 82 mp. Acest lucru îl găsim şi în extrasele de Carte Funciară, care sunt ataşate la materialul dumneavoastră (n.r. mapa de şedinţă a consilierilor).Ceea ce face obiectul prezentei hotărâri este practic, curtea imobilului, teren aferent construcţiei bisericii, pentru că pe acolo se face accesul. Pe care mai sunt amplasate - accesul la izvor şi o anexă. Dumnealor au obţinut doar terenul până la zidul bisericii, iar acest lucru îi împiedică să pună în aplicare proiectul pe care l-au pregătit. Nu au acces, nici posibilitatea de a interveni la clădire fără acest teren”, a explicat în cadrul şedinţei, Ion Drăgan, secretarul municipiului, la cererea consilierului PND Bogdan Botea.

În cele din urmă proiectul de hotărâre privind transmiterea terenului de 2.129 mp din Calea Călăraşilor nr. 3A către parohia mixtă româno-elenă „Buna Vestire” Brăila a fost aprobat în unanimitate.

 

Primarul, încântat că Biserica Greacă va fi reabilitată

Contactat de către redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul Marian Dragomir s-a arătat extrem de mulţumit de iniţiativa Parohiei „Buna Vestire”, de a salva bijuteria arhitectonică din secolul al XIX-lea, în ciuda tuturor încercărilor ratate ale administraţiei brăilene de a reabilita Biserica Greacă în mandatele trecute.

„Parohia va face şi va depune acest proiect pentru finanţare. Proiectul are o valoare de investiţie de 5 milioane de euro. Numai că era nevoie să le transmitem suprafaţa aceasta de teren, deoarece trebuie să realizeze consolidarea clădirii. Amprenta imobilului o au deja, dar trebuia să facă această consolidare în afara amprentei respective, pentru că va trebui să facă o structură de rezistenţă prin exteriorul clădirii. Aceasta a fost singura variantă. Nu pot să înstrăineze terenul timp de 30 de ani, îi păstrează destinaţia. Am luat decizia cea mai bună din punct de vedere financiar pentru administraţie. Au proiectul. Acum e termen de depunere, foarte rapid. De aceea am şi făcut şedinţa de îndată”, a declarat Dragomir.

Cât despre încercările eşuate de preluare a terenului şi realizare a consolidării clădirii printr-un parteneriat între CJ Brăila, Primăria Municipiului şi Arhiepiscopia „Dunării de Jos”, precum şi planurile trâmbiţate în trecut de către fostul şef al judeţului Gheorghe Bunea Stancu, edilul-şef nu a dorit să comenteze.

„Nu ştiu să spun ce s-a întâmplat în trecut, dar eu sunt foarte bucuros că s-a găsit varianta aceasta”, a conchis primarul.

Reamintim că, la 1 iulie 2015, Ministerul Culturii din România, a emis ordinul prin care Biserica „Buna Vestire” a trecut de la grupa de monument istoric de grupa B, de importanţă locală, la grupa A, de importanţă naţională şi universală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro