Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un posibil proces international, pentru remedierea imaginii transmise de New York Times

Ieri, Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului a descins la Braila, pentru a verifica situatia data publicitatii de Mental Disability Rights International (MDRI). Concluzia comisarilor organizatiei a fost ca, la Braila, situatia n-a fost niciodata atit de dramatica, si apoi, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Informatiile din presa americana n-au vizat decit discreditarea Romaniei, spun comisarii, in contextul apropiatei aderari la UE, dar si in conditiile in care 200 de familii din State inca doresc sa adopte copii din Romania, iar legea noastra nu le permite acest fapt.

Proces international?

O intreaga delegatie a Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO) a descins, ieri, la Braila, la recomandarea baronesei Ema Nicholson, pentru a verifica informatiile privind "Auschwitz-ul de Braila", prezentat recent de Mental Disability Rights International (MDRI) in New York Times. Comisarii OADO au vizitat centrele in care se afla copiii cu dizabilitati - 42 - prezentati in publicatia americana si au avut intilniri cu asistentii maternali in ingrijirea carora se afla micutii respectivi. Pe Ioana Crivat, fetita prezentata in New York Times, intr-o postura cu adevarat de lagar, au gasit-o dormind linistita, ingrijita. Florentin Scaletchi, presedintele OADO a punctat, categoric, ca, in Braila, situatia nu a fost niciodata atit de dramatica, in sensul ca micutii ar fi fost tinuti in lanturi, si apoi, viata copiilor cu dizabilitati si afectiuni neuropsihiatrice s-a schimbat, de mai bine de un an si jumatate. Apoi, imediat dupa aparitia imaginilor respective, lobistii americani au inceput sa faca presiuni pentru schimbarea legii adoptiilor internationale, in contextul in care 600 de familii din State depusesera cereri pentru a infia copii din Romania, iar 200 dintre acestea reusisera - inainte de a se interzice adoptiile internationale - chiar sa vada si sa aleaga copii, indeosebi de etnie roma. "Luni dimineata vom face un raport despre ceea ce am constatat noi la Braila, un raport cu poze si imagini, pe care-l vom trimite si la ONU, si Comisiei Europene, Parlamentului European. Am fost sunati de Ema Nicholson sa facem acest raport. Exista presiuni din partea USA in privinta a 200 de familii din America, care au apucat sa vada copii din Romania, pentru a-i infia, insa legea nu le-a permis. Mai mult, este clar ca acest material a fost prezentat in mod intentionat in acest mod, este vizibila tendinta de a dezavantaja Romania, tocmai in preajma prezentarii raportului de tara privind aderarea la UE. Presedintele Consiliului Judetean de aici intentioneaza sa dea in judecata MDRI, iar noi ne vom constitui parte in proces", a sustinut Florentin Scaletchi. De aceeasi parere au fost si ceilalti comisari OADO, intre care si Gelu Voican Voiculescu, care a punctat vadita rea intentie a MDRI de a prezenta Romania intr-o asemenea imagine, dar si Nicolae C. Spioroiu, care a aratat ca raportul OADO va avea greutate. Practic, OADO prevede o disputa de la ONG la ONG, intentionind sa traga la raspundere Mental Disability International, iar banii obtinuti dintr-un eventual litigiu sa-i foloseasca taman pentru copiii cu afectiuni neuropsihiatrice.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii