• în cea mai recent ședință de CJ Brăila s-a aprobat alocarea sumei de 200.000 lei în vederea finanțării continuării lucrărilor de conservare, restaurare a picturii murale, tehnica ulei și a lucrărilor de poliere cu foiță de aur la biserica parohială • odată cu finalizarea acestei etape Biserica Greacă va fi restaurată integral
Autoritățile locale continuă să sprijine proiectul de restaurare a Bisericii Grecești, monument simbol al Brăilei. În cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Județean Brăila a fost adoptat un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 200.000 lei, reprezentând acordarea unui sprijin financiar Parohiei Mixtă Romano-Elenă “Buna Vestire” Brăila, în vederea finanțării continuării lucrărilor de conservare, restaurare a picturii murale, tehnica ulei și a lucrărilor de poliere cu foiță de aur la biserica parohială, în cadrul proiectului “Lucrări de conservare-restaurare și punere în valoare a picturii murale de la Biserica Greacă «Buna Vestire» din Brăila pentru anul 2023”.
Nu este prima dată când CJ Brăila sprijină acest proiect, în ultimii patru ani alocând fonduri de peste 1 milion lei.
După cum se știe, Biserica Greacă a fost consolidată și restaurată începând cu anul 2018, cu fonduri europene de 5 milioane de euro. Alte lucrări au fost executate pe cheltuiala parohiei, a Centrului Eparhial și a autorităților locale.
Ctitorită pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de către Comunitatea Elenă din Brăila - prin contribuția a peste 300 de armatori, comercianți și navigatori greci stabiliți în orașul nostru - Biserica „Buna Vestire” adăpostește adevărate comori de arhitectură și de artă bisericească. Având la interior 21 x 43 de metri și o înălțime la cupolă de circa 30 de metri, biserica a fost clădită de cei mai buni meșteri italieni coordonați de arhitectul Avraam Ioannidis, între 1863 și 1869, folosindu-se cele mai bune materiale de construcție. Lucrările au fost continuate de arhitectul Armodios Gheorganhopoulos.
Așa cum redactorii “Obiectiv” arătau într-un reportaj publicat în această primăvară, în urma lucrărilor au fost restaurate icoanele Catapeteasmei, mobilierul vechi, de lemn, vitraliile și cele 11 candelabre din cristal de Boemia și de Murano. De asemenea, au fost restaurate coloanele de marmură, orologiul, catacombele de sub sfântul lăcaș, scările de granit și marmură și acoperișul care, inițial, în sec XIX, era din tablă de plumb. Grav afectată de cutremure și de bombardamentele din 1944, dar și de nepăsarea autorităților comuniste atee, Biserica „Buna Vestire”, monument istoric în această parte a Europei, a fost pe punctul de a fi demolată după cutremurul din 1977.
Orologiul elvețian din turnul clopotniței a fost restaurat împreună cu clopotele bisericii și pus în funcțiune, după zeci de ani, de meșterii „Apel Industries”, reprezentanța pentru România a străvechii turnătorii de clopote „Grassmayr”, din Innsbruck, Austria. Lucrări asemănătoare au mai fost realizate doar la Biserica „Bruckenthal” din Sibiu, la Turnul Sfatului și la alte câteva biserici cu ceas din Timiș. Clopotele de la „Grassmayr” bat în 17 mari catedrale din România, iar turnătoria austriacă aflată la a 14-a generație a realizat cel mai mare clopot de biserică din lume, de 26.000 de kilograme, pentru Catedrala Națională din București.
S-au restaurat, de asemenea, uriașele coloane din marmură albă, cu minunatele „dantelării” sculptate în stil antic grecesc și s-a refăcut structura de granit, calcar și marmură de la subsolul edificiului, cu hrubele de la 1863, când s-a descoperit Izvorul. A fost pusă la loc de cinste, lângă Izvorul tămăduitor care atrage, an de an, mii și mii de pelerini sosiți din toată țara, prima cristelniță a bisericii, sculptată la 1872, din marmură albă, și tot la subsol a fost amenajat Paraclisul Sfântului Fanurie. Curtea bisericii a fost pavată cu piatră de granit vechi, provenit de pe străzile Brăilei, și au fost refăcute instalațiile electrice, de încălzire și de stingere a incendiilor.