Mergi la conţinutul principal

Un nou sezon estival trist pentru Staţiunea Lacu Sărat

Staţiunea Lacu Sărat intră în noul sezon estival la fel de tristă ca în ultimii 7 - 8 ani, de când primăriile Brăila şi Chiscani se tot târăsc prin tribunale, pentru a obţine dreptul de a o lua în administrare şi a încasa taxe şi impozite de pe urma agenţilor economici ce îşi desfăşoară activitatea aici. Cei care au mers, de Florii sau de Paşte, la o plimbare prin staţiune, au găsit aceleaşi alei pline de gropi, aceleaşi spaţii verzi netoaletate, pline de buruieni, cu copaci crescuţi sălbatic, aceleaşi bănci rupte, aceleaşi grămezi de gunoi generate de lipsa pubelelor şi/sau de lipsa bunului simţ al unora dintre semeni. Plaja lacului pare abandonată, aşa cum este în prezent, acoperită de iarbă şi bălării de jumătate de metru înălţime. Peste toate acestea, zecile de câini care se perindă prin staţiune, pe alei sau printre mesele de la terase provoacă un sentiment de nesiguranţă printre turişti. Care turişti nu sunt deloc puţini, în ciuda situaţiei precare în care se găseşte staţiunea. Mii de persoane se află în fiecare sătpămână în bazele de tratament ale "Unita Turism" sau ale Casei de Pensii. Este vorba, însă, în special de pensionari veniţi aici în baza unor trimiteri obţinute prin intermediul Casei de Pensii. Singurul motiv care îi atrage în staţiune este nămolul sapropelic, care îşi păstrează încă extraordinarele proprietăţi terapeutice, în ciuda aportului de apă dulce care s-a făcut în lacul sărat, în urmă cu câţiva ani, când la conducerea Consiliului Judeţean se afla Gheorghe Bunea Stancu.

Zvonuri cu investitori ucraineni

După cum se ştie, situaţia actuală a staţiunii este generată de incertitudinea juridică în care se scaldă aceasta. Mai exact, Primăria Chiscani încearcă, de ani de zile, să obţină o hotărâre judecătorească prin care să se recunoască faptul că staţiunea se află pe teritoriul său administrativ. Dacă s-ar întâmpla aşa, Chiscaniul ar încasa taxele şi impozitele în zonă şi s-ar ocupa de implementarea proiectelor de modernizare. Se zvoneşte că în spatele insistenţei cu care acţionează primarul Ion Crăciun în această direcţie s-ar afla nişte investitori ucraineni, care ar vrea să privatizeze staţiunea. Zvonul circulă tot mai insistent în ultima perioadă, având la bază, probabil, un anunţ făcut de primarul Crăciun, în urmă cu vreo trei ani, legat de faptul că a fost contactat de câţiva oameni de afaceri din Ucraina, care vor să deschidă pe malul Dunării, în dreptul Chiscaniului, un mare parc de distracţii acvatice. Acea investiţie a rămas până în prezent doar în stadiul de intenţie. Reporterii noştri au încercat să îl contacteze, ieri, pe primarul Ion Crăciun, pentru a-i solicita un punct de vedere pe marginea acestui subiect. Edilul din comuna învecinată nu ne-a răspuns la telefon.
Cert este că anul trecut, Judecătoria Tulcea i-a dat dreptate Primăriei Chiscani în litigiul cu Primăria Brăila. Astfel, judecătorii tulceni au stabilit că dreptul de administrare a staţiunii Lacu Sărat i-ar aparţine UAT Chiscani. Primăria Brăila a făcut recurs, iar procesul care durează, deja, de ani de zile, a fost trimis în prelungiri. "Pe 19 mai avem primul termen al recursului, la Judecătoria Constanţa. Nu putem anticipa în acest moment cât va mai dura procesul", ne-a declarat Ionuţ Drăgan, secretarul municipiului Brăila. Potrivit acestuia, în momentul de faţă, staţiunea este administrată de Primăria Brăila, care încasează taxele şi impozitele, ocupându-se în schimb de asigurarea utilităţilor - apă, canalizare, iluminat public -, dar şi de salubrizare. De ce nu se pot face investiţii mai ample în modernizarea infrastructurii? "Atât timp cât există un proces pe rol legat de încadrarea teritorială a obiectivului, nu pot fi accesate proiecte cu finanţare europeană şi nici nu se pot face investiţii mai ample de la bugetul local", ne-a explicat secretarul Drăgan.

Situaţii aberante

Primarul Aurel Simionescu ne-a declarat, de asemenea, că, dată fiind situaţia juridică, lucrurile nu pot fi puse în mişcare în staţiune nici în actualul sezon estival. Oricum, chiar dacă s-ar da o sentinţă definitivă în această cauză, actualul sezon este compromis, pentru că, după cum se ştie, investiţiile nu se pot face de pe azi pe mâine, şi doar dacă ne gândim la licitaţiile de atribuire a lucrărilor, ştim că acest aspect se poate întinde pe durata a luni de zile...
Războiul fără de sfârşit între Brăila şi Chiscani duce şi la situaţii aberante. Consilierul local brăilean Sorin Boşneag, care deţine funcţia de director al filialei locale a firmei "Unita Turism", ce administrează plaja lacului, dar şi cea mai mare bază de tratament din staţiune, spune că anul acesta nu va putea fi amenajată nici măcar tradiţionala secţie de votare. "Dintotdeauna, staţiunea a avut o secţie de votare la alegeri, dar de data asta n-o să se poată deschide una, deoarece primarul din Chiscani a contestat dreptul Primăriei Brăila de a o amenaja. Cam aşa stau lucrurile în prezent! Proiectele de modernizare a staţiunii există, avem Planul de Urbanism Zonal întocmit de arhitecţii Institutului «Ion Mincu» din Bucureşti, totul e pregătit, dar nu putem pune nimic în practică din cauza acestui litigiu dintre Brăila şi Chiscani", ne-a declarat Sorin Boşneag.
Întrebat de ce nu s-a curăţat plaja de buruieni nici până acum, în situaţia în care peste o săptămână - două se va încălzi vremea, iar turiştii vor începe băile de nămol, Boşneag n-a mai putut da vina pe situaţia juridică a staţiunii. "E adevărat, încă nu s-a amenajat corespunzător plaja, dar asta din cauza ploilor din ultimele zile. Săptămâna viitoare, dacă se îndreaptă vremea, se va tunde iarba şi se vor lua măsuri pentru ca turiştii să poată face plajă în condiţii decente", ne-a dat asigurări directorul "Unita Turism".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro