• este vorba, de fapt, de un Ansamblu Comemorativ al Eroilor Neamului care, prin felul cum a fost realizat este unic în ţară • acesta este situat într-un spaţiu din incinta Batalionului 110 Sprijin Logistic “Mareşal Constantin Prezan” • spaţiul respectiv este în prezent deschis pentru public • vizitatorii pot vizualiza busturile de bronz ale mai multor militari căzuţi pentru patrie
Un Ansamblu Comemorativ al Eroilor Neamului, unic în ţară, a fost inaugurat, ieri, la Brăila. Micul parc, ce găzduieşte busturile turnate în bronz ale mai multor militari celebri căzuţi pentru patrie în timpul Războiului de Independenţă, al Primului Război Mondial sau al Celui De-al Doilea Război Mondial, se află pe Calea Călăraşilor, într-un perimetru care până nu demult era situat în incinta păzită a Batalionului 110 Sprijin Logistic “Mareşal Constantin Prezan”. Acum, spaţiul respectiv este deschis pentru public, pe lângă monumentele dedicate eroilor existând alei, bănci, dar şi o mică fântână arteziană. Oficial, Ansamblul Comemorativ al Eroilor Neamului este proprietate privată a Ministerului Apărării Naţionale. Administrarea efectivă este asigurată, însă, de Batalionul 110 Sprijin Logistic “Mareşal Constantin Prezan”, al cărui personal s-a implicat cel mai mult în realizarea acestui obiectiv. Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a oferit sprijin financiar, iar autorităţile locale s-au implicat la rândul lor, oferind sprijin material pentru executarea lucrărilor. “Pentru brăileni, acest ansamblu comemorativ va reprezenta un loc de promenadă, un loc de exprimare a recunoştinţei pentru jertfa înaintaşilor noştri pe câmpurile de luptă”, se arată într-un comunicat de presă al Garnizoanei Brăila.
La inaugurarea oficială de ieri au participat toţi comandanţii de unităţi militare din cadrul garnizoanei brăilene, în frunte cu colonelul Vasile Ionescu, comandantul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, cea mai mare structură militară de pe plan local. Au fost prezente şi oficialităţi civile, precum prefectul George Paladi, preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, sau viceprimarii Doiniţa Ciocan şi Alexandru Jantea. Nu a lipsit nici directorul Muzeului Brăilei, Ionel Cândea, cel care a pledat intens pentru realizarea acestui ansamblu comemorativ. Slujba religioasă din cadrul ceremoniei de inaugurare a fost ţinută de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun, arhiepiscopul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
După tăierea panglicii inaugurale, au fost dezvelite busturile eroilor, moment în care au fost eliberaţi mai mulţi porumbei albi, simbol al păcii. Oficialităţile militare, civile şi religioase care, într-un fel sau altul, au ajutat la realizarea ansamblului comemorativ au semnat un Document de Inaugurare, care a fost zidit apoi la temelia uneia dintre cele două troiţe ridicate lângă busturile eroilor. Ceremonia s-a încheiat, ca de obicei, cu defilarea Gărzii de Onoare.
În Ansamblul dedicat Războiului de Independenţă se află busturile căpitanului Valter Mărăcineanu, maiorului George Şonţu, locotenentului Constantin Dumitrescu şi sublocotenentului Vasile Verbiceanu. Dintre eroii Primului Război Mondial au fost realizate în bronz busturile generalului-maior Alexandru Popovici, generalului Stan Poetaş, locotenentului Mihail Naum şi al sublocotenentului Nicolae Ţiripa. Dintre eroii din al Doilea Război Mondial, au fost imortalizaţi în bronz generalul de armată Gheorghe Avramescu, maiorul Ioan Teodosiu, sublocotenent Ştefan-Eduard Stănescu şi sublocotenent Mircea Lipan. Pe soclul fiecărui monument se află o placă de aramă în care este gravat un text ce descrie meritele eroului respectiv.
Ansamblul Comemorativ mai cuprinde două plăci de granit realizate în memoria tuturor eroilor militari căzuţi pentru patrie, precum şi a eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989.