* brăileanca Aurelia Voiculescu este un iubitor de animale în adevăratul sens al cuvântului * doamna are în grijă trei câini pe care i-a luat de pe străzi, pentru a le oferi o viaţă cât se poate de frumoasă * în plus, Aurelia Voiculescu se numără printre puţinii brăileni posesori de câini care adună dejecţiile patrupedelor de pe domeniul public
Deşi toată lumea se teme în prezent doar de noul coronavirus şi de boala generată de acesta - COVID 19 - în jurul nostru pândesc foarte multe alte pericole. De exemplu, echinococcus, un parazit răspândit de câini, este responsabil de apariţia hidatidozei, o boală hepatică destul de gravă. Dan Păun, fost candidat la funcţia de primar al Brăilei şi actual consilier local, atrăgea atenţia, în urmă cu câţiva ani, despre pericolul reprezentat de acest parazit, ce se răspândeşte prin fecalele câinilor, materii organice aflate din plin pe străzile noastre. “Eu am ridicat problema unei persoane care s-a îmbolnăvit în Brăila de chist hidatic, generat de un parazit care se cheamă echinococcus. Câinele este gazdă definitivă şi nu îl deranjează cu nimic. Însă în momentul în care ajunge într-o gazdă temporară, printre care se află şi omul sau alte animale, generează acest chist hidatic”, spunea Păun, în urmă cu circa 4 ani, atrăgând atenţia că trebuie luate măsuri pentru curăţarea străzilor de fecalele câinilor. De atunci şi până acum, prea puţin s-au schimbat lucrurile, din păcate. Sunt, totuşi, ceva mai puţini câini pe străzi, însă pe trotuare încă mai tronează multe fecale, atât de la maidanezi cât şi de la câinii de apartament pe care brăilenii îi scot la plimbare în lesă. Puţini sunt aceia dintre concitadinii noştri care respectă regula de bun simţ de a strânge de pe domeniul public dejecţiile propriilor patrupede. Asta în contextul în care autorităţile locale nu prea se grăbesc să aplice sancţiuni, deşi există reglementări legislative în acest sens. În Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 19/2014, se prevăd amenzi cuprinse în 300 şi 500 lei pentru persoane fizice şi între 1.000 şi 1.500 lei pentru persoane juridice, pentru necolectarea dejecţiilor câinilor de pe spaţiul public. Reprezentanţii Primărie recunosc că, până în prezent, nu prea s-au dat amenzi pe această speţă.
Se mizează, probabil, pe bunul simţ al posesorilor de câini, care ar trebui să fie conştienţi de necesitatea curăţării domeniului public şi să facă asta fără a fi forţaţi de nimeni. Evident că marea majoritate a celor care ies cu câinii la plimbare pe străzile Brăilei consideră că a lua o pungă de plastic în buzunar pentru a rezolva problema dejecţiilor ar fi mult sub demnitatea lor, mai ales că nici nu există suficiente coşuri de gunoi. Există, însă, şi excepţii, oameni responsabili care înţeleg să contribuie la menţinerea curăţeniei pe străzi, conştienţi că astfel îşi protejează semenii nu doar de imaginea neplăcută a dejecţiilor împrăştiate peste tot ci şi de eventualele boli ce ar putea fi provocate de acestea. Brăileanca Aurora Voiculescu este un astfel de exemplu pozitiv. Zilele trecute, când încă mai era destulă animaţie pe străzi, am văzut-o cum, înarmată cu o pungă de plastic, făcea curat în urma câinelui pe care îl plimba în lesă, pe strada Mihai Eminescu, în plin Centru Vechi al Brăilei. Un mic exemplu pozitiv, într-o lume tot mai întoarsă pe dos! Doamna ne-a spus că are trei câini, toţi luaţi de pe stradă şi îngrijiţi cu multă dragoste, şi că nici nu concepe să nu facă curat în urma lor. “Un adevărat iubitor de animale aşa procedează pentru că aşa e normal. Să ştiţi că nu sunt singura care face asta, mai sunt şi alţi brăileni pe care îi cunosc şi care fac la fel”, ne-a spus dna. Voiculescu. Din păcate, numărul acestora este prea mic, deocamdată, în marea de nesimţire care tronează peste Brăila. Vestea bună este că, totuşi, ei există şi că, în timp, i-ar putea “contamina” cu exemplul lor pozitiv pe cât mai mulţi posesori de câini din oraş!