Mergi la conţinutul principal

Un garaj construit pina in mijlocul unei strazi incinge spiritele brailenilor

Decizia posesorului unei masini de a-si ridica un garaj, in imediata apropiere a liceului "Mihail Sebastian", fostul liceu de marina, a provocat reactii vehemente din partea unor braileni. Un cadru didactic al unitatii de invatamint ne-a sunat la redactie pentru a reclama faptul ca acea constructie se ridica exact in mijlocul unui drum, una dintre caile de acces ale elevilor catre scoala. "Cum a fost posibil sa se intimple asa ceva? Oare Primaria a eliberat autorizatie pentru o astfel de constructie, in plin centru istoric al orasului? Eu am sesizat telefonic atit Primaria cit si Directia pentru Cultura, dar nu s-a luat nici o masura. Ba mi s-a vorbit destul de urit, spunindu-mi-se ca nu cunosc eu legile mai bine decit dumnealor", ne-a spus profesorul respectiv, care a evitat sa-si decline identitatea. Un mesaj primit pe e-mail-ul redactiei, pe aceeasi tema, aduce in discutie un alt aspect: "In timp ce peste tot ni se spune ca zona istorica este foarte protejata, ca nu ai voie sa faci nimic fara aprobare speciala, la intersectia bulevardului Cuza cu str. Militara si cu vadul Cazarmii (linga intrarea liceului Sebastian), zona considerata vad unic strategic pentru diviziile mecanizate ale Armatei Romane, drumul public si trotuarul din dreapta sint distruse de proprietarul unui automobil, de pe Str. Citadelei, pentru a-si face un garaj, c-asa i-a venit lui pe chelie. Cica are aprobare de la dl. Cibu personal si de la Ministerul Culturii. Chiar asa? Aprobarea este orala? Caci nu am vazut binecunoscutul si obligatoriul panou cu autorizatia de constructie obiectiv", isi exprima nedumerirea cititorul nostru.
Contactata de reporterul nostru, Elena Prundea, directorul Directiei de Indrumare si Control din cadrul Primariei ne-a declarat ca nu are cunostinta sa fi depus cineva o sesizare pe aceasta tema. "Vom verifica in teren, sa vedem despre ce este vorba", ne-a spus directorul Prundea. Ulterior, sursa citata ne-a transmis ca exista o aprobare pentru construirea respectivului garaj, eliberata de Directia de Administrare si Gospodarire Locala. "Vom verifica in ce conditii s-a eliberat acea autorizatie, iar daca se va constata ca s-a incalcat legea, cei vinovati vor fi sanctionati, mai ales daca se confirma informatia ca acel drum pe care se ridica garajul are importanta strategica pentru Armata", ne-a mai declarat Elena Prundea. Comandantul Garnizoanei, colonelul Mihai Tofan, ne-a spus, insa, ca nu stie de existenta unei astfel de cai de acces strategica inspre Dunare. "Brigada de geniu al carei comandant sint nu dispune de un astfel de plan. Ar putea fi interesate alte componente ale Armatei, cum ar fi Marina, de exemplu. O astfel de evidenta ar trebui tinuta de Primarie, care gestioneaza situatia urbanistica din municipiu. Banuiesc ca, din moment ce s-a eliberat o autorizatie, drumul respectiv nu are importanta strategica", ne-a explicat colonelul Tofan.

"Este o autorizatie provizorie!"

Conducerea DAGL ne-a declarat, ieri, ca nu exista nici un plan strategic sau ceva de genul asta. "S-a eliberat o autorizatie provizorie, pe durata unui an, pentru amplasarea unui garaj. Nu se poate vorbi de blocarea drumului, fiindca exista spatiu suficient de acces pe strada respectiva care, oricum, se infunda in gardul unei societati comerciale. Nu intelegem de ce se fac atitea reclamatii, din moment ce, oricum, de ani de zile, strada aceea este plina de gunoaiele aruncate de locatarii zonei. Chiar si din curtea liceului se arunca peste gard tot felul de deseuri, de la cioburi de geam pina la spartura de asfalt", ne-a declarat Marilena Barbu, directorul adjunct al DAGL. Potrivit acesteia, institutia pe care o reprezinta a reusit, in ultima perioada, sa gestioneze destul de bine situatia garajelor din municipiu. "De exemplu" - ne-a spus directorul Barbu - "Primaria a incredintat, recent, un teren, in cartierul Vidin, pentru construirea unei gradinite. Pe spatiul respectiv, erau amplasate mai multe garaje. Am notificat proprietarii sa elibereze terenul, iar marea majoritate s-au conformat, fara probleme". Mai sint, insa, cazuri, cind DAGL nu reuseste sa-si impuna autoritatea in fata unor braileni care si-au amplasat garaje pe domeniul public. Astfel, in zona Garii CFR, cineva care si-a ridicat un garaj din tabla exact pe un trotuar, blocheaza accesul pe peroanele unei autogari. Directorul Barbu ne-a informat ca braileanul respectiv a fost somat de trei ori, in ultimele doua luni, dar ca inca intirzie sa-si ia garajul de pe spatiul public. "La ultima notificare, ne-a raspuns ca a fost plecat din oras si de aceea nu s-a conformat dar ca, in foarte scurt timp, va demola constructia. Ii mai acordam un ragaz, iar daca nu se tine de cuvint i-o demolam noi", a conchis directorul Marilena Barbu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu