Un fost colaborator al Politiei rupe tacerea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un fost colaborator al Politiei rupe tacerea

Povesteste ca a colaborat cu Politia, ca a semnat chiar si angajamente, ca a primit bani in schimbul recunoasterii unor fapte care ramasesera cu autori necunoscuti, ca a fost momit, inselat si maltratat in timpul anchetelor. A crezut ca da lovitura vietii sale, ca va fi pus in libertate, el si sotia sa, daca va scapa IGPR-ul de unul dintre cele mai grele cazuri ale anului 2003: agresarea ziaristului timisorean Ino Ardelean, de la Evenimentul Zilei. Asa ne-a relatat, in exclusivitate, Cristian Salagarov, 48 de ani, acum detinut in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Braila, al carui caz a intrat in atentia Societatii Independente Romane a Drepturilor Omului (SIRDO), in vederea intocmirii dosarului pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, ONG cu statut special consultativ al Consiliului Economic si Social al Natiunilor Unite si cu statut de asociat al Departamentului pentru Informatii Publice al Natiunilor Unite. Salagarov a devenit celebru, nu datorita spargerilor "ca la carte" pe care le-a dat in Braila, Timisoara si Arad, cit datorita evadarii sale din Arestul IPJ Timis si, mai apoi, accidentului in care a fost implicat, accident in care duba Politiei brailene, care-l transporta la o instanta din Timisoara, s-a rasturnat. In carnagiul rutier de atunci au murit trei politisti braileni si nevasta lui Salagarov, complice la faptele sale, iar mai apoi, Salagarov a dat MAI si IPJ Braila in judecata, solicitind un milion de euro. Atunci, spune Salagarov, cms.sef (r) Antonel Colceag, fost adjunct al IPJ Braila, i-ar fi oferit 40.000.000 lei vechi, pentru a-si retrage plingerea, insa, invatat fiind de catre un reprezentant al SIRDO, Salagarov a refuzat.

"Dosarul Salagarov", cel mai tare de la SIRDO

Potrivit Luciei Humeniuc, co-presedinte la SIRDO, cazul lui Salagarov este "cunoscut datorita particularitatilor pe care le prezinta cumulind grave incalcari ale drepturilor omului, savirsite de autoritatile judiciare din Romania. Din declaratiile lui Cristian Salagarov, reiese ca acesta este in custodia autoritatilor facind obiectul cercetarii penale pentru mai multe fapte recunoscute, dar si pentru alte fapte de a caror savirsire nu se face vinovat. El a fost colaborator al Politiei si i s-au promis foarte multe lucruri pentru a recunoaste o serie de fapte cu autori necunoscuti, dar si agresarea ziaristului Ino Ardelean. Sint foarte multe abuzuri savirsite de autoritati in cazul lui Cristian Salagarov. El a facut un autodenunt, ca l-ar fi agresat pe ziaristul Ino Ardelean, si acum se straduieste sa-l anuleze. Pregatim dosarul lui Salagarov pentru CEDO".
Jurnalistilor nostri, Salagarov le-a povestit ca a fost, intr-adevar, colaborator al Politiei, atit in Timis, cit si in Braila, ca a semnat chiar si niste angajamente in acest sens, iar pentru a recunoaste fapte pe care nu le-a savirsit a primit chiar si bani: "De la Braila am recunoscut 38 de fapte, indeosebi spargeri de locuinte, insa numai patru fapte sint ale mele, 34 mi s-au pus in circa, am fost chiar si platit. Primeam cite 2.000.000 lei, 3.000.000 lei, in diverse faze ale anchetei. Eram tratat cu cafea si tigari. Cind nu mai doream sa iau, eram agresat. In 2004, dupa ce am evadat la Timisoara si am fost prins la Braila, politistii din Timis mi-au promis ca ma elibereaza daca ii scap de cazul "Ino Ardelean". Eu il cunosteam pe Ino Ardelean, stiu cum s-a pus la punct agresarea lui, am auzit. E cu implicatii politice. Un deputat PSD de Timis a pus la punct agresarea lui. Doi au fost atacatorii, care au luat 20.000 euro, respectiv 30.000. Eu as putea sa dau aceasta filiera, insa nu mai vreau decit daca mi se asigura protectie conform legii. Deocamdata, am fost inselat de politisti si imi retrag autodenuntul. La momentul agresarii ziaristului eu eram in Republica Moldova, am depus deja probe in acest sens, insa, inca mai sint chemat la audieri ca invinuit, doar fiindca m-am autodenuntat atunci".
Interventia organizatiei SIRDO face parte din monitorizarea cazurilor individuale in scopul formularii unui "diagnostic" prin metode extra-judiciare, in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului de catre autoritatile din Romania.

Cazul "Ardelean", inca nerezolvat

Salagarov este, in continuare, anchetat pentru agresarea ziaristului. "Am fost chemat de cinci ori pina acum la Timisoara, la audieri. O data a fost atunci cind am avut accidentul cu Politia, in septembrie 2004". In seara de 3 decembrie 2003, Ino Ardelean corespondent al Evenimentului Zilei, din Timisoara, a fost batut crunt de persoane ramase neidentificate. Jurnalistul a fost supus unor interventii chirurgicale, pentru fractura de maxilar si rani in zona capului. Motivul atacului nu a fost jaful. Radu Ciobotea, redactorul sef al editiei timisorene a Evenimentului Zilei declara ca atacul a fost unul "de intimidare sau de razbunare". Ardelean a tot scris in perioada respectiva despre PSD si legaturile partidului cu lumea afacerilor. Ino Ardelean a depus plingere impotriva MAI, IGPR si IPJ Timis, solicitind daune morale de 50 de miliarde de lei. Cazul a fost consemnat in Programul FreeEx, raportul privind "Libertatea Presei in Romania", in 2003, intocmit de Agentia de Monitorizare a Presei. De altfel, nici macar Ino Ardelean nu credea ca Salagarov este autorul agresiunii.
Salagarov a mai fost anchetat si vizavi de moartea politistului Sasha Disici, insa in acest caz a fost rapid scos din culpa: "Politistii au gasit asupra mea un pistol, insa s-a dovedit ulterior ca nu l-am omorit eu. Pistolul il am si azi, nu, nu in Penitenciar".

"Colceag mi-a oferit 40.000.000 lei ca sa imi retrag plingerea"

Salagarov a deschis, acum, un nou proces pentru a scapa de faptele cu autori necunoscuti pe care sustine ca le-a luat asupra sa, la Braila, la interventia politistilor de aici. "Vad ca, deocamdata, fiindca am prezentat probe ca eram in alta parte la momentul in care s-au comis 34 de fapte din 38, procesul merge bine. Justitia de aici este receptiva. Numai patru dintre fapte le-am recunoscut, sint, intr-adevar ale mele. Mai am si o tentativa pe linga aceste patru furturi. Inca nu intentionez sa-i dau in judecata pe politistii care mi-au dat bani si m-au influentat in diverse moduri sa recunosc "a.n."- urile - vorbesc aici de dl Antonel Colceag, pe atunci adjunct - fiindca vad ca Justitia mi-a acceptat probele si sint sanse sa se faca dreptate in acest sens", a mai spus Salagarov. Acesta mai are pe rol doua procese: unul cu MAI si IPJ Braila, in care cere daune morale de 1 milion de euro, fiindca si-a pierdut sotia in accident, un altul cu IPJ Timis, fiindca atunci cind a fost arestat i s-au confiscat mai multe bunuri care nu i-ar fi fost returnate. "Dupa ce a fost accidentul, atunci cind mi-a murit sotia, cind au murit si cei trei politisti, m-am trezit la morga in Arad, dezbracat. Toata lumea credea ca am murit. Apoi, dupa ce mi-am revenit, am suferit leziuni la coaste si la cap, am stat in spital - atunci m-a contactat SIRDO - am fost bagat la izolator la Braila. Am dat in judecata ministerul si Politia de la Braila. Dupa ce m-am intremat m-a chemat Colceag la el. Mai inainte, am vorbit cu doamna de la SIRDO. Stiam ca Antonel Colceag vrea sa-mi ofere bani si doamna de la SIRDO mi-a zis sa nu iau nimic, ca altfel pierd procesul. M-am dus la Colceag in birou, mi-a zis sa ma asez si mi-a povestit ca ministerul da 40.000.000 lei ca sa renunt la proces. Colceag mi-a oferit 40.000.000 lei ca sa imi retrag plingerea. Banii erau pe masa, mi i-a aratat, dar am refuzat categoric. De atunci, s-a rupt colaborarea cu ei. Pe 5 septembrie am termen in acest dosar", a mai zis Salagarov.
La momentul consumarii accidentului, Antonel Colceag sustinea cu tarie ca Salagarov nu a dat si nu va da institutia Politiei in judecata si nici ministerul. Ieri, am incercat, din nou, sa-l contactam pe Colceag, insa nu ne-a raspuns.

"Vrabie mi-a dat ponturile. Avea 20% din afacere"

Cristian Salagarov este unul dintre cei mai cunoscuti spargatori de locuinte din Braila, Timisoara si Arad. A terminat liceul si o scoala de electricieni, ceea ce l-a ajutat sa invete cum sa deschida, fara urme, usile metalice. "E un secret. Nu spun, nu-i invat si pe altii. Aveam o grupare. Usile metalice se deschid cel mai usor, nu las urme. Furam numai bani si bijuterii din aur, la pont. In spargerile de la Braila am avut pontul de la dl Marian Vrabie, care era pe la Primarie pe atunci. Ma suna si eu ma duceam la el si imi explica. Vrabie mi-a dat ponturile, de la Braila, patru. Avea 20 % din afacere. 80% raminea la mine. Eram prieteni", a povestit Salagarov. Marian Vrabie este acum director al Directiei de Administrare a Patrimoniului si Informare Comunitara din cadrul Consiliului Judetean.
In replica, Vrabie ne-a declarat: "Acest aspect s-a lamurit, am dat o declaratie, atunci, la Politie si dosarul, din cite stiu, s-a incheiat cu neinceperea urmaririi penale. S-a facut si confruntare, atunci, Salagarov n-a spus. S-a lamurit ca n-am avut nici o implicare. La Parchet n-am fost audiat".
Salagarov mai are de executat 2.130 de zile de puscarie si nu spera, ca dupa un eventual proces la CEDO, sa fie pus in libertate. El este la a treia incarcerare, prima condamnare suferind-o in '91. De ce s-a hotarit, acum, sa vorbeasca despre Marian Vrabie?! "Pur si simplu mi-am amintit. Eram prieteni si, daca tot m-ati intrebat cum faceam spargerile, eu nu am de ce sa ascund faptul ca el imi dadea ponturile, fiindca asta este adevarul", a mai spus detinutul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro