Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un experiment indraznet : Mozart Rocks!!!

Iubitorii muzicii de buna calitate vor avea parte, in seara de Sfintul Nicolae, de o surpriza. In Sala Tineretului, de la ora 19.00, rock-ul si Fender-ul Stratocaster vor face corp comun cu muzica simfonica si viorile, violele, violoncele... Bach, Mozart sau Brahms vor constitui limba de circulatie.
Aceasta simbioza va da nastere simfo-rock-ului, provocarea la care sinteti chemati sa luati parte, in egala masura, rock-eri si melomani, tineri si batrini.
"Vinovat" de experimentul muzical inedit care se va produce miercuri este consilierul municipal Constantin Teodorescu.

"Speram sa atragem, prin noutatea interpretarii, tinerii catre muzica de calitate, sa-i facem sa descopere izvorul muzicii universale intr-un context modern"

- Sa inteleg ca miercuri seara avem premiera?
- Da, pe 6 decembrie, ora 19:00 in sala de concerte a Casei Tineretului. E vorba de o premiera nationala, un experiment indraznet, a carui menire este sa aduca de ziua Sfintului Nicolae, patronul spiritual al orasului, un cadou muzical inedit, atit celor tineri cit si celor care se simt cu sufletul tinar.
- Concret, despre ce va fi vorba?
- Spectacolul va cuprinde un concert simfonic extraordinar in doua sectiuni separate la mijloc de o lansare de carte, in pauza. In cea de-a doua parte a concertului vor fi prezenti pe scena trei ghitaristi romani, care vor interpreta impreuna cu orchestra piese celebre din repertoriul clasic la un instrument modern, cu care tinerii sint obisnuiti in concertele rock, si anume ghitara electrica.
- Sinteti sigur ca este prima oara cind se cinta in formula aceasta? in anul 2001, in Japonia, ghitaristul Yngwie Malmsteen a cintat cu New Japan Philarmonic Orchestra intr-un concert similar.
- La noi in tara in mod sigur este prima data cind se va cinta in aceasta formula. Au mai existat concerte la care formatii de rock au fost acompaniate in spate de orchestre simfonice, insa acestea interpretau piese proprii. La concertul de care ati amintit Malmsteen a interpretat insa piese proprii, scrise in maniera neo-clasica.
De data aceasta solistii vor interpreta piese cunoscute ale unor muzicieni celebri, Bach, Mozart sau Brahms, dar folosind ca instrument solist ghitara electrica, cu sonoritatile ei dure. De aceea, pe afis mesajul nostru a fost: "MOZART ROCKS! Cum suna Mozart cintat pe un Fender cu distors?" Cei trei temerari sint Marius Rosiu, Remus Carteleanu si George Patranoiu, acompaniati de orchestra simfonica a Teatrului Muzical "N.Leonard" din Galati sub bagheta dirijorului Sorin Oancea.
- Nu va este teama ca veti soca audienta mai putin obisnuita cu sonoritatile ghitarii electrice?
- Speram din toata inima sa nu se petreaca asa ceva. Pentru aceasta am stabilit un repertoriu gradat, care sa familiarizeze auditoriul cu instrumentul si sa-l facem sa descopere gama larga de expresie de care este capabila ghitara electrica atunci cind se afla in miinile potrivite. Speram sa atragem prin noutatea interpretarii tinerii catre muzica de calitate, sa-i facem sa descopere izvorul muzicii universale intr-un context modern.
Asteptam, de asemenea, in sala un auditoriu de virsta noastra care isi aduce aminte cu placere de muzica ce i-a infrumusetat anii de liceu, Deep Purple, Pink Floyd, Led Zeppelin, AC/DC si altii. Acesta dorim sa fie cadoul nostru de Sf. Nicolae pentru toti brailenii iubitori de muzica, regasirea tuturor generatiilor intr-un spectacol al bucuriei care sa ne incinte deopotriva, indiferent de virsta.

"Le stau la dispozitie ca vinovat “de serviciu”"

- Si totusi, cine a avut ideea acestui concert?
- Fara nici un pic de modestie, ideea acestui concert imi apartine, asa ca fac inca de pe acum un anunt. In cazul in care publicul va aprecia acest gen de initiativa indrazneata, succesul se va datora in totalitate orchestrei, artistilor care vor urca pe scena si organizatorilor, Societatii Filarmonice "LYRA" cu deosebitul sprijin logistic si financiar atit din partea Consiliului Judetean Braila, cit si al Primariei Braila si cu efortul multor altor oameni care s-au implicat cu mare dragoste in aceasta actiune, oameni fara de care acest eveniment nu ar fi putut avea loc si carora le multumesc pe aceasta cale. In cazul in care vor exista si categorii de ascultatori care nu vor gusta combinatia clasic-modern si doresc sa ne critice, le stau la dispozitie ca vinovat "de serviciu". Dar pentru a putea aprecia cum se cuvine anii de munca in studiul instrumentului care stau in spatele unui astfel de concert, invit publicul brailean sa ne onoreze cu prezenta la acest spectacol si le urez auditie placuta.
(Interviu realizat de Mircea CIUCASU)
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii