S-a batut cu ceea ce a numit lipsa de implicare a autoritatilor de mediu, nu s-a lasat intimidat atunci cind o puternica firma locala a facut plingere penala impotriva sa, si a reusit ca, prin demersurile sale, sa determine luarea unor masuri pentru protejarea factorilor de mediu din zona docurilor brailene. Cornel Apostol, presedintele "Eco Alpex 024", poate spune acum, la aproape un an de la declansarea cruciadei personale, ca nu s-a luptat cu morile de vint desi, la un moment dat, in disperare de cauza, intentiona sa dea in judecata Garda Nationala de Mediu. Dupa cum v-am mai informat in paginile cotidianului nostru, in luna iulie a anului trecut, Apostol a sesizat autoritatile de mediu brailene ca, in incinta docurilor "Hercules" SA se manipuleaza alumina fara respectarea normelor legale, fapt ce duce la emiterea unui adevarat nor de pulberi in atmosfera. Pe 12 iulie, doi comisari ai Garzii de Mediu Braila au constatat la fata locului ca cele sesizate de presedintele "Eco Alpex 024" se adeveresc si au dispus luarea unor masuri pentru limitarea emisiilor de praf. Totodata, s-a dispus incetarea activitatilor de incarcare-descarcare a aluminei, pina cind masurile respective nu vor fi puse in practica. La sfirsitul lunii iulie, insa, Cornel Apostol a primit informatii potrivit carora manipularea aluminei continua. Incercarea sa de a le demonstra comisarilor de mediu ca dispozitiile lor sint incalcate de "Hercules", prin efectuarea unor fotografii la fata locului, au fost zadarnicite, insa, de un director din cadrul firmei, care i-a interzis accesul pe docuri. Ulterior, "Hercules" a facut o plingere penala impotriva lui Apostol, acuzindu-l ca a folosit o legitimatie de agent ecolog voluntar expirata, pentru a intra in zona unde se lucreaza cu alumina. Totusi, demersul acestuia nu a ramas fara urmari, in urma celei de-a doua sesizari facute de el, Garda de Mediu amendind un director al "Hercules" cu 15 milioane de lei, pentru ca a permis reluarea operatiunilor de incarcare-descarcare a aluminei. In plus, operatorului portuar i s-a impus gasirea unei solutii pentru stoparea in totalitate a emisiilor de pulberi in atmosfera. Chiar si asa, Apostol a fost nemultumit de masurile luate impotriva "Hercules", pe care le considera prea blinde, din moment ce aceasta firma a nesocotit autoritatile statului. El a cerut explicatii de la Garda Nationala de Mediu, trimitind o adresa la Bucuresti, informatiile solicitate vizind numarul exact de nave care au fost incarcate cu alumina, in perioada in care, teoretic, aceasta activitate era interzisa. Raspunsul primit a fost formulat, insa, in termeni generali, fara a contine informatiile solicitate. Dezamagit, Apostol si-a anuntat intentia de a apela la instanta pentru a obtine de la Garda de Mediu informatiile pe care le considera cu caracter public.
Amenda de 225 milioane de lei vechi
Impulsionate sau nu de luarile de pozitie ale acestui presedinte de organizatie ecologista, cert e ca autoritatile de mediu brailene au devenit din ce in ce mai intransigente. In luna octombrie a anului trecut, firma "Hercules" a fost amendata cu nu mai putin de 225 milioane de lei vechi, pentru ca nu a pus in practica nici cel de-al doilea set de masuri impus de comisarii de mediu. In acel moment, conducerea "Hercules" a amenintat, la rindul sau, ca da in judecata Garda de Mediu, reclamind ca, in urma sicanelor la care este supusa va renunta la exportul de alumina catre Ucraina, desfiintind astfel 80 de locuri de munca.
In prezent, acel razboi al nervilor este de domeniul trecutului. Apostol a fost instiintat, recent, de catre Parchetul de pe linga Judecatoria Braila, ca i s-a dat cistig de cauza, dispunindu-se neinceperea urmaririi penale in plingerea formulata de SC "Hercules" SA. In plus, presedintele "Eco Alpex 024" Braila ne-a spus ca a fost sunat de Silvian Ionescu, comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu. Acesta i-a multumit pentru ajutorul si demersurile facute in cazul "Hercules" si l-a instiintat ca, mai nou, atit la fabricantul din Oradea, cit si in portul brailean, alumina se incarca numai prin intermediul unor instalatii pneumatice, care impiedica emisia de pulberi in atmosfera. Seful GNM l-a asigurat pe Apostol ca nu doar autoritatile de mediu au dat atentia cuvenita cazului "Hercules", chiar si Ministerul Afacerilor Externe implicindu-se, atunci cind importatorii ucraineni au cerut explicatii despre sistarea livrarilor de alumina din portul brailean.
Acum, cind se dovedeste ca lupta sa nu a fost in zadar, Cornel Apostol mai are de adresat doua intrebari autoritatilor, in calitatea pe care o are, de ecologist reprezentant al societatii civile: "De ce a trebuit ca un ONG sa sesizeze Garda de Mediu pentru solutionarea acestui caz?" si "De ce a fost nevoie de citeva luni de zile pentru a se lua o decizie conform legii?".