Colonelul Butuc isi desfasoara activitatea intr-o baza americana situata in imediata apropiere a orasului Ad Diwaniyah, la aproximativ 100 km de Bagdad. Divizia din comandamentul careia face parte - Divizia Multinationala Centru Sud - gestioneaza situatia operativa din doua mari provincii irakiene si este incadrata cu personal militar din 12 tari: SUA, Danemarca, Polonia, Salvador, Slovacia, Mongolia, Lituania, Kazahstan, Armenia, Letonia, Ucraina si Romania. Una dintre misiunile militarilor romani consta in instruirea politistilor si soldatilor irakieni care au inceput sa preia securitatea zonelor aflate pina acum in grija fortelor de coalitie.
Colonelul Butuc se afla in Irak de la jumatatea lunii august si va ramine acolo pina in februarie, anul viitor. Perioada petrecuta in aceasta tara sfisiata de razboi si saracie l-a impresionat profund. "Este greu de explicat saracia in care traiesc acesti oameni intr-o tara foarte bogata in resurse care, dupa Arabia Saudita, ocupa locul doi in lume in ceea ce priveste productia de petrol. La ora actuala, cele mai multe familii de irakieni nu au asigurate cele strict necesare, apa, produse alimentare, asistenta medicala etc. Imaginati-va cum traiesc oamenii fara acces la generatoare de electricitate, deci fara frigidere, intr-o tara in care temperaturile depasesc frecvent 55 grade C vara, iar acum, in octombrie, nu au coborit sub 42 de grade!", relateaza militarul brailean.
"Sa nu ridici de jos ce nu ai pus tu"
Din punctul de vedere al sigurantei si securitatii populatiei, situatia este si mai grava, continua col. Butuc. "Intr-o tara unde razboiul ucide 50 de oameni pe zi, moartea este o prezenta cotidiana cu care esti obligat sa convietuiesti. O mare parte dintre cei care nu au rezistat s-au refugiat in afara Irakului, din cauza amenintarilor de tot felul (violente interconfesionale, amenintari, rapiri, atentate, furturi, trafic cu armament si munitii). Cel mai mare pericol il constituie in continuare atacurile cu dispozitive explozive improvizate, actionate de la distanta, prin fir sau radio, cum ar fi minele sau masinile capcana, dar specialitatea extremistilor ramine atacul sinucigas. Una dintre regulile care-ti pot salva viata in Irak, cunoscuta de toti militarii prezenti in teatrul de operatii, este “sa nu ridici de jos ce nu ai pus tu”", ne-a scris colonelul Dobrica Butuc, pe mail-ul redactiei.
Acesta spune ca, in haosul de acolo, prezenta trupelor de coalitie este o necesitate si reprezinta o speranta pentru oamenii de rind, care tinjesc dupa o viata daca nu indestulatoare, macar mai linistita si mai sigura.
Colonelul brailean a constatat ca militarii romani, printre care se afla si multi concitadini de-ai nostri, sint foarte apreciati de colegii din forta de coalitie.
Mesajul postat pe internet se incheie printr-un indemn adresat tuturor: "Sa pretuim mai mult linistea si pacea de care beneficiem noi si care, m-am convins cu propriii ochi, se obtine tare greu!"