Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un brailean are de platit peste 180 de milioane de lei drepturi de autor

Zilele acestea, la propunerea Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Braila, Parchetul a dispus trimiterea in judecata a administratorului SC "Semir Const" SRL, Miron S., in virsta de 57 de ani, pentru incalcarea Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor. Potrivit dosarului penal definitivat de procurorul brailean Ciprian Butnaru, de la Parchetul Judetean, invinuitul "a instalat si a stocat pe un calculator identificat la sediul societatii unde este administrator programele Windows XP Proffesional, Office 2002 si AutoCAD 2000 fara a poseda legal licente pentru acestea si le-a utilizat, cauzind in acest mod un prejudiciu de 18.144 lei RON" in dauna "Microsoft Corporation" si "Autodesk Incorporated", SUA. Pina in prezent, paguba nu a fost recuperata.
Controlul ofiterilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor a avut loc in ziua de 22 februarie 2006. In urma descinderii, precizeaza surse judiciare, la sediul societatii patronate de Miron S. - situat intr-un bloc de pe strada Plevnei -, oamenii legii au identificat un calculator care avea instalate programele "Windows XP Proffesional 2002 Service Pach 2", "Office 2002" si "AutoCAD 2000", pentru care acesta nu poseda licenta, conform legii. Calculatorul respectiv era proprietatea personala a patronului, insa acesta il folosea si la societate, spun anchetatorii, pentru a comunica (pe Internet) cu colaboratorii. Cele trei programe fusesera achizitionate de pe "piata libera", de la indivizi necunoscuti, fiind instalate pe calculator si utilizate de catre invinuit in perioada decembrie 2004 - februarie 2006.
Dupa declansarea anchetei penale, "Microsoft Corporation" SUA - prin intermediul procuratorului legal - s-a constituit parte civila cu suma de 2.604 lei RON, iar "Autodesk Incorporated" SUA cu 15.540 lei RON, cele doua companii fiind detinatoare a drepturilor de proprietate intelectuala pentru programele amintite mai sus. Mai trebuie precizat faptul ca dupa controlul politiei, Miron S. a dezinstalat programele pentru care nu detinea licenta si a achizitionat un altul, "Windows XP Home Edition SP 2", cu licenta. Instanta de fond a Judecatoriei Braila urmeaza sa se pronunte.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii