Senatorul Voinovich, care a fost reales in 2004 pentru un al doilea mandat, a decis sa se retraga din cursa, dupa colegii sai Sam Brownback, reprezentantul statului Kansas (centru), Mel Martinez, care reprezentinta statul Florida (sud-est), si Christopher Bond, reprezentand statul Missouri (centru).
In alegerile de la jumatatea mandatului din 2010, ar urma sa fie disponibile 37 de locuri. Democratii vor trebui sa isi apere 17 mandate, iar republicanii 20.
In prezent, democratii detin majoritatea in Senat, cu 59 de locuri, fata de 41 de locuri, cate detin republicanii.
Daca democratii vor castiga cel putin un loc in plus in 2010, vor atinge majoritatea de 60 de locuri din 100, pragul minim pentru a impiedica opozitia sa foloseasca metoda de obstructionare sistematica a procesului de votare.
Voinovich, care va avea varsta de 74 de ani in 2010, a anuntat luni ca intentioneaza sa acorde mai mult timp familiei sale.
El a adaugat ca va lasa locul "cuiva care se poate dedica in intregime organizarii campaniei si strangerii fondurilor necesare pentru a castiga".
Fostul director pentru Buget si totodata reprezentant pentru Comert al presedintelui George W. Bush, Rob Portman, ar urma sa fie candidatul republican la succesiunea lui Voinovich, potrivit presei americane.
Sansele ca acesta sa castige intr-un stat care a votat, in noiembrie, pentru Barack Obama sunt, insa, compromise, cu atat mai mult, cu cat, in generel, sansele unui candidat in functiune sunt mai mari decat ale unuia care se prezinta pentru prima data.