Doar jumatate din porcii sacrificati in gospodarii sint supusi examenului sanitar-veterinar
De precizat ca in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, in judetul Braila sint sacrificati peste 60.000 de porci. Aproape 41.000 sint taiati in abatoare autorizate, restul in gospodariile populatiei.
Daca in abatoare efectuarea analizelor sanitar-veterinare este obligatorie, pentru populatie efectuarea examenului trichineloscopic este facultativa. Asa se explica faptul ca anul trecut de exemplu doar jumatate din porcii taiati de Craciun in gospodarii au fost verificati din punct de vedere sanitar-veterinar. "In decembrie 2005, personalul specializat din circumscriptiile noastre au primit spre verificare 8.200 de probe, venite din partea populatiei in conditiile in care noi estimam ca au fost sacrificati aproape 20.000 de porci. Chiar si asa, pe fondul epidemiei de gripa aviara, numarul probelor a fost foarte mare in 2005 in comparatie cu anii anteriori, respectiv cu circa 40% mai mare decit in 2004. Populatia inca nu constientizeaza pericolul. Acum in contextul in care pe teritoriul judetului a fost deja depistat un caz de pesta porcina, facem apel la cetateni sa nu isi asume riscuri inutile consumind carne neverificata sanitar-veterinar", a precizat Nita Caragata, purtator de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.
Campanie pentru siguranta alimentara
In acest sens, conducerea DSVSA Braila a declansat zilele acestea campania de constientizare a cetatenilor vizavi de pericolul pe care il reprezinta consumul de carne de porc neverificata prin examen trichineloscopic. Totodata DSVSA a declansat si o ampla actiune de supraveghere sanitar-veterinara in scopul prevenirii aparitiei unor situatii cu implicatii imprevizibile datorate procesarii, depozitarii, transportului si valorificarii produselor de origine animala, in alte conditii decit cele stabilite prin normele in vigoare. Pentru inceput a fost verificata toata aparatura din dotare necesara efectuarii examenelor trichineloscopice, a fost instruit tot personalul de specialitate si distribuite postere si materiale publicitare prin care consumatorii sint atentionati sa consume carne de porc numai dupa ce a fost verificata sanitar- veterinar. Indiferent daca animalul este sacrificat in propria gospodarie, pentru linistea familiei este necesar sa se faca aceasta analiza, astfel incit sarbatorile sa nu se transforme intr- un cosmar.
Program prelungit pentru veterinari
Un alt avertisment lansat de inspectorii DSVSA este legat de
achizitia de carne, ei recomandind populatiei sa cumpere acest
produs numai din locuri avizate sanitar-veterinar si nu din tirgurile
amenajate ad-hoc in perioada dinaintea sarbatorilor.
Pentru a veni in sprijinul consumatorilor, programul de lucru in
perioada premargatoare sarbatorilor atit in cazul DSVSA, cit si a
Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor
(CSVSA) este zilnic intre orele 8.00-20.00, cu posibilitate de
prelungire in functie de solicitari. In cazul Circumscriptiilor Sanitar
Veterinare Zonale (CSVZ) cu activitate concesionata este
obligatorie afisarea programului si asigurarea permanentei in functie de solicitari. Conform precizarilor directorului DSVSA Braila, Cristian Popescu, in municipiul Braila examenul trichineloscopic se va putea efectua la sediul Circumscriptiei Sanitar Veterinare de pe str. 1 Decembrie si in Statiunea de Control Alimente din Piata Halelor. In judet acesta se poate efectua in toate circumscriptiile teritoriale cu activitate concesionata. Examenul trichineloscopic este contracost, tariful minim este de 7 Ron/examen.
In plus, anul acesta toti proprietarii de animale au obligatia de predare a marcilor auriculare (crotalie) de la animalele taiate.
De ce e periculoasa trichineloza
Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale
la om, fiind produsa de un vierme numit "Trichinella spiralis".
Principalul rezervor al acestui parazit il constituie: sobolanii,
soarecii, carnivorele domestice (ciinele si pisica) si porcii.
Trebuie mentionat faptul ca, la animale, boala nu se manifesta de
obicei prin semne clinice sesizabile, iar parazitul, cit si larvele lui nu
se vad cu ochiul liber.
Omul se imbolnaveste consumind carne infestata, insuficient fripta
sau fiarta sau preparata cruda, sarata, afumata. Masura obligatorie
pentru preintimpinarea cazurilor de imbolnaviri la om este ca, in
toate cazurile cind sint taiati porci, fie pentru consum familial fie
pentru consum public, sa fie anuntata circumscriptia sanitar
veterinara in vederea efectuarii examenelor sanitar-veterinar si
trichineloscopic.
Carnea, organele si subprodusele provenite de la animale infestate
cu "Trichinella spiralis" nu pot fi date in consum. Sub directa
supraveghere si raspundere a organelor sanitar-veterinare,
animalele infestate sint distruse prin ardere. Trichineloza la om
poate fi tratata, reusita tratamentului este insa conditionata de
rapiditatea cu care bolnavul se prezinta la medic si incepe
tratamentul medicamentos.