Ultima zi pentru plata primei transe a impozitelor si taxelor locale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ultima zi pentru plata primei transe a impozitelor si taxelor locale

Astazi este termenul limita de plata a primei transe din impozitele si taxele locale aferente anului fiscal 2007, fara penalitati.
Pentru fiecare zi de intirziere vor fi percepute penalitati de intirziere de 0,1%. Insa, avind in vedere ca 31 martie este o zi de weekend, potrivit legii, impozitele vor fi incasate fara perceperea de penalizari pina pe 2 aprilie.
Spre deosebire de anii precedenti, anul acesta impozitele se vor achita in doar doua transe, la 31 martie si la 30 septembrie. In plus, daca impozitul datorat nu depaseste 50 de lei, suma trebuie achitata integral pina la 31 martie. Persoanele care au de platit sume mai mari de 50 de lei si isi achita obligatiile anticipat, pina la 31 martie, pentru intreg anul, se acorda o bonificatie de 10%.
Plata impozitelor si taxelor se poate face de luni pina vineri, intre
orele 8.00 - 16.30, simbata, 8.00 - 14.30, la cinci centre de colectare care functioneaza in municipiu: Piata Traian, B-dul Al. I. Cuza nr.105, Str. Grigore Alexandrescu, cartierul Brailita si la Caminul Cultural din cartierul Chercea.

Cit, cum si unde platim impozitul pe cladiri si terenuri

Pentru contribuabilii care vor sa afle, inca inainte sa ajunga la Fisc, ce impozite au de platit pentru case si terenuri, prezentam modalitatea de calcul a acestora, pentru a va putea face un calcul preliminar despre cum si cit aveti de platit.
Pentru inceput, trebuie sa cunoasteti ca, in cadrul municipiului,
localitatea este organizata pe patru zone de impunere.
Astfel, potrivit unei Hotariri a Consiliului Local Municipal din luna decembrie 2006, pentru stabilirea impozitelor si taxelor locale in anul 2007, impozitul pe teren a fost stabilit dupa cum urmeaza: pentru Zona A - intre B-dul Dorobanti, inclusiv si Dunare - terenul este impozitat cu 6.886 RON/ha/an; Zona B - intre B-dul Dorobanti, exclusiv si calea ferata, respectiv cartierele Hipodrom, Obor, toata strada Transilvaniei, cartierul Ardeal - 5.206 RON/ha/an ; Zona C - formata din cartierele Vidin, Brailita si de la Bariera Calarasi inspre sud - cartierele Viziru I, II, III, Radu Negru, Sos. Buzaului - 3.562 RON/ha/an; Zona D - cuprinsa intre calea ferata si partea de vest a orasului, respectiv cartierele Chercea, Lacu Dulce - 1.693 RON/ha/an.
Baza de impozitare la impozitele pe cladiri a fost stabilita dupa cum
urmeaza: 750 RON pentru fiecare mp construit - pentru cladirile
cu pereti sau cadre de beton armat din caramida arsa, piatra
naturala sau din alte materiale (cu instalatii de apa, canalizare,
incalzire, electrice) si 445 RON pentru fiecare mp construit
pentru cele fara instalatii; 204 RON/mp pentru cladirile cu
pereti din lemn, caramida nearsa, valatuci, paianta si alte materiale
asemanatoare.
Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe cladiri datorat de contribuabilii persoane fizice se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii. Valoarea impozabila a cladirii se determina prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila corespunzatoare exprimata in RON/metru patrat.
Iata acum si modalitatea de calcul a impozitului. Pentru inceput, la apartamente. Sa luam, de pilda, un apartament cu o camera, situat in zona A a municipiului, avind o suprafata construita desfasurata de 22,20 metri patrati.
Valoarea impozabila in functie de rangul corespunzator municipiului Braila (I) si de coeficientul de corectie al zonei (zona A - 2,40) este V.i. # 22,20 mp x 750 lei/mp x 2,40 # 39.960 lei.
Impozitul pe cladiri datorat pentru anul 2007 se calculeaza prin
inmultirea valorii mentinute anterior cu cota de 0,1% aplicata
pentru persoane fizice: 39.960 x 0,1% # 40 lei/an.
Folosind acelasi algoritm, pentru un apartament cu doua camere si o suprafata construita desfasurata de 50,35 mp, situat tot in Zona A, impozitul anual este de 91 lei/an, iar pentru trei camere si o suprafata utila de 74,04 mp - 133 lei/an.
Pentru apartamente situate in Zona B a orasului se modifica doar coeficientul de corectie (2,30), algoritmul de calcul a impozitului fiind acelasi. Prin urmare, la un apartament cu o camera si 22,20 mp suprafata construita desfasurata se va plati un impozit anual de 38 de lei, doua camere (50,35mp) - 87 de lei, trei camere (74, 04 mp) - 128 de lei. Pentru zona C coeficientul de corectie este 2,20, iar pentru zona D - 2,10.
Sa luam, acum, ca exemplu de calcul a impozitului, o cladire cu destinatia de locuinta, cu trei camere, situata in cartierul Hipodrom, deci in zona B a municipiului, cu pereti de caramida arsa, ce are toate instalatiile mentionate mai sus si o suprafata construita de 80,40 mp.
Valoarea impozabila (Vi) se calculeaza astfel: Vi # 80,40 x 750 lei/mp x 2,30 (coeficient de corectie) # 138.690 lei.
Impozitul anual ce trebuie platit: Vi x 0,1 # 138 de lei. Ei bine, daca gospodaria in cauza include si teren, in afara impozitului pe cladire, proprietarul va plati si impozit pe teren. Acesta se calculeaza astfel: 250 mp - 80,40 mp # 169,60 mp. Impozit pe teren # 169,60 x 0,5206 # 88 lei/an.
Pentru o casa cu patru camere si o suprafata construita de 100,80 mp, situata tot in Zona B, impozitul pe cladire este de 174 de lei, la care se adauga un impozit pe teren de 77 de lei.
In Zona C a orasului, pentru o cladire cu o camera, avind o suprafata construita de 40,80 mp, impozitul pe casa este de 67 de lei, iar cel pe teren de 74 de lei, pentru doua camere (67,20 mp) - impozitul este 111 lei/an, la care se adauga 65 lei /an impozitul pe teren, pentru trei camere (80,40 mp) - impozitul este 132 lei/an, la care se adauga 60 lei/an impozitul pe teren.

Impozite reduse pentru cladirile vechi

Potrivit noului cod fiscal, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, valoarea impozabila a cladirilor se reduce in functie de anul terminarii construirii acesteia.
Astfel, pentru cladirile care au o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta valoarea impozabila se reduce cu 20%, iar pentru cele cu o vechime cuprinsa intre 30 si 50 de ani, cu 10%. Anterior, potrivit OG nr. 36/2002, reducerile erau de 15% pentru imobilele construite inainte de anul 1950, inclusiv, si de 5% in cazul celor construite intre anii 1951-1977.
Persoanele fizice ale caror venituri lunare sint mai mici decit salariul minim brut pe tara ori constau in exclusivitate din indemnizatia de somaj sau ajutor social beneficiaza de o reducere cu 50% a impozitului pe cladiri si terenuri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro