Cele mai mari sume vor fi returnate Germaniei - 300 milioane euro, Marii Britanii - 258 milioane euro, Frantei - 234 milioane euro, Italiei - 191 milioane euro si Spaniei - 131 milioane euro, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Bugetul Uniunii Europene, finantat in cea mai mare parte din contributiile guvernelor comunitare, a totalizat anul trecut 113,9 miliarde de euro, din care 1,53 de miliarde de euro nu au fost cheltuiti.
Comisia Europeana a anuntat, intr-un comunicat, ca managementul mai eficient al bugetului Uniunii a permis ca, in ultimii ani, volumul fondurilor ramase necheltuite sa scada.
"Contributia pe care statele membre au avut-o anul trecut la bugetul UE a corespuns indeaproape cu ceea ce s-a cheltuit", a declarat comisarul pentru Buget, Dalia Grybauskaite.
Peste 40% din bugetul UE este destinat agriculturii, respectiv subventiilor pentru fermieri, iar o treime din fonduri sint folosite pentru finantarea dezvoltarii regionale sau a infrastructurii.
Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, Romania a primit anul trecut de la Uniunea Europeana fonduri totalizind 1,6 miliarde de euro si a contribuit la bugetul comunitar cu 1,1 miliarde de euro, fiind astfel beneficiar net.
Romania va participa in acest an cu circa 1,1 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene, din care au fost platiti in primul trimestru circa 400 milioane de euro.