Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

UE a cerut Serbiei sa confirme ca doreste consolidarea relatiilor

Uniunea Europeana a cerut miercuri Serbiei sa confirme ca doreste in continuare consolidarea relatiilor cu blocul comunitar, inaintea unui vot in Parlamentul sirb privind respingerea formala a relatiilor UE-Serbia, pe fondul disputei legate de Kosovo, relateaza Reuters.
Parlamentul urmeaza sa adopte in curind o rezolutie conform careia urmatorii pasi ai Serbiei in sensul eventualei aderari la Uniunea Europeana ar putea fi facuti numai daca blocul comunitar actioneaza pentru a "afirma clar si fara echivoc integritatea teritoriului Serbiei".
Proiectul este sprijinit de partidul premierului ultranationalist Voislav Kostunita si de socialistii fostului presedinte Slobodan Milosevici, care detin impreuna 144 din cele 250 de locuri ale legislativului.
Comisarul pentru extindere al UE Olli Rehn a declarat ca blocul comunitar isi va mentine angajamentul fata de dezvoltarea relatiilor cu Belgradul.
El a adaugat ca "din nefericire, anumite declaratii recente de la Belgrad in sensul retragerii de la integrarea in UE par sa excluda aceasta posibilitate. Iata de ce cerem Guvernului sirb sa isi reafirme angajamentul cu privire la consolidarea relatiilor cu UE. (...) Sintem pregatiti sa mergem inainte de indata ce Serbia va fi pregatita sa faca acelasi lucru", a declarat Rehn, intr-o conferinta pe tema strategiei UE in Balcani.
Oficialul european a argumentat ca exista o "majoritate tacita" a sirbilor care doresc sa stringa relatiile cu blocul comunitar.
Rehn a dezvaluit propunerile CE in incercarea de a mentine sprijinul public in Balcani fata de o eventuala aderare la UE si de a asigura stabilitatea in regiune dupa proclamarea independentei Kosovo fata de Serbia, demers sprijinit de statele occidentale.
Propunerile - care trebuie sprijinite de statele membre - stabilesc pas cu pas planurile pentru ca in cele din urma toate statele sa elimine obligativitatea vizelor, dublind numarul burselor acordate in UE si adoptarea unui tratat de transport rutier, feroviar si naval si o mai buna coordonare in vederea modernizarii.
Actul UE prevede ca Serbia are un rol crucial in stabilitatea regionala si s-a confruntat cu "decizii strategice" privind viitorul sau.
Analistii sint de parere ca Rusia, care sprijina opozitia Belgradului fata de independenta Kosovo, incearca sa isi sporeasca influenta in Balcani.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii