Mergi la conţinutul principal

UE a cerut Serbiei sa confirme ca doreste consolidarea relatiilor

Uniunea Europeana a cerut miercuri Serbiei sa confirme ca doreste in continuare consolidarea relatiilor cu blocul comunitar, inaintea unui vot in Parlamentul sirb privind respingerea formala a relatiilor UE-Serbia, pe fondul disputei legate de Kosovo, relateaza Reuters.
Parlamentul urmeaza sa adopte in curind o rezolutie conform careia urmatorii pasi ai Serbiei in sensul eventualei aderari la Uniunea Europeana ar putea fi facuti numai daca blocul comunitar actioneaza pentru a "afirma clar si fara echivoc integritatea teritoriului Serbiei".
Proiectul este sprijinit de partidul premierului ultranationalist Voislav Kostunita si de socialistii fostului presedinte Slobodan Milosevici, care detin impreuna 144 din cele 250 de locuri ale legislativului.
Comisarul pentru extindere al UE Olli Rehn a declarat ca blocul comunitar isi va mentine angajamentul fata de dezvoltarea relatiilor cu Belgradul.
El a adaugat ca "din nefericire, anumite declaratii recente de la Belgrad in sensul retragerii de la integrarea in UE par sa excluda aceasta posibilitate. Iata de ce cerem Guvernului sirb sa isi reafirme angajamentul cu privire la consolidarea relatiilor cu UE. (...) Sintem pregatiti sa mergem inainte de indata ce Serbia va fi pregatita sa faca acelasi lucru", a declarat Rehn, intr-o conferinta pe tema strategiei UE in Balcani.
Oficialul european a argumentat ca exista o "majoritate tacita" a sirbilor care doresc sa stringa relatiile cu blocul comunitar.
Rehn a dezvaluit propunerile CE in incercarea de a mentine sprijinul public in Balcani fata de o eventuala aderare la UE si de a asigura stabilitatea in regiune dupa proclamarea independentei Kosovo fata de Serbia, demers sprijinit de statele occidentale.
Propunerile - care trebuie sprijinite de statele membre - stabilesc pas cu pas planurile pentru ca in cele din urma toate statele sa elimine obligativitatea vizelor, dublind numarul burselor acordate in UE si adoptarea unui tratat de transport rutier, feroviar si naval si o mai buna coordonare in vederea modernizarii.
Actul UE prevede ca Serbia are un rol crucial in stabilitatea regionala si s-a confruntat cu "decizii strategice" privind viitorul sau.
Analistii sint de parere ca Rusia, care sprijina opozitia Belgradului fata de independenta Kosovo, incearca sa isi sporeasca influenta in Balcani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro