Mergi la conţinutul principal

UE asteapta in continuare "progrese concrete" din partea Romaniei si Bulgariei

Bulgaria si Romania nu au inregistrat suficiente "rezultate concrete" in combaterea coruptiei si crimei organizate, se arata intr-un proiect de raport al Comisiei Europene, care va fi publicat marti, relateaza AFP.
"Cele doua tari au inregistrat unele progrese, de la aderarea lor, in reformarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei, iar in Bulgaria in lupta impotriva crimei organizate", scrie raportul anual privind extinderea UE, a carui copie a fost obtinuta de AFP.
"Desi s-au facut multe lucruri, sint necesare mai multe rezultate concrete, in special in combaterea coruptiei si crimei organizate", adauga textul.
Bulgaria si Romania au intrat in UE la 1 ianuarie 2007. Dar pentru a asigura continuarea reformelor, cele doua tari ramin sub o supraveghere fara precedent in mai multe domenii in care persista lacune: sistemul judiciar, gestiunea fondurilor europene si securitatea alimentara, carora li se adauga securitatea aeriana in Bulgaria.
Comisia Europeana va elabora un raport la fiecare sase luni privind progresele celor doua tari si poate decide activarea, in urmatorii trei ani, a "clauzelor de salvgardare", adica impunerea unor sanctiuni, cum ar fi nerecunoasterea de catre alte state a deciziilor justitiei bulgare si romane, sau inghetarea anumitor fonduri europene.
In iunie, CE s-a dovedit relativ intelegatoare, cerind continuarea eforturilor in lupta impotriva coruptiei, dar fara a initia sanctiuni impotriva celor doua tari.
Urmatorul raport, care va fi axat pe sistemul judiciar, este asteptat in ianuarie 2008.
In acest timp, Comisia Europeana asteapta pina la 9 noiembrie un raspuns multumitor din partea Bucurestiului, privind remedierea "insuficientelor grave" ale sistemului de gestionare si control a fondurilor acordate agricultorilor. Fara acest raspuns, UE va decide reducerea cu 25 la suta a fondurilor pentru agricultura destinate Romaniei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu