La numai cateva ore dupa ce a anuntat redeschiderea partiala a vanelor care asigura aprovizionarea Europei, Moscova a afirmat subit ca totul este pus sub semnul intrebarii, iar Kievul a confirmat.
"In cursul diminetii, Gazprom a inceput sa realizeze planul de restabilire a livrarilor de gaze spre Europa. Ucraina a blocat toate actiunile noastre in vederea tranzitului gazului spre Europa", a declarat Aleksandr Medvedev, vicepresedintele grupului rus Gazprom, citat marti de agentia Itar-Tass.
"In aceste conditii, nu avem posibilitatea fizica de a asigura tranzitul gazului pe teritoriul Ucrainei", a adaugat el.
Kievul a recunoscut ulterior ca blocheaza tranzitul, dar si-a justificat pozitia prin impunerea de catre Gazprom a unor "conditii de tranzit inacceptabile", conform unui purtator de cuvant al societatii publice ucrainene de hidrocarburi, Naftogaz, Valentin Zemlianski.
"Gazul rusesc destinat Europei nu trece prin sistemul ucrainean de gazoducte din cauza conditiilor de tranzit inacceptabile impuse de Gazprom", a declarat Zemlianski, fara alte precizari.
La Bruxelles, unde initial a fost salutat prudent anuntul reluarii tranzitului, Comisia Europeana a trebuit sa admita rapid ca nimic nu s-a rezolvat, in pofida eforturilor intense depuse de europeni saptamana trecuta.
"Informatia pe care o avem de la observatorii nostri este ca foarte putin gaz circula in prezent sau chiar deloc", a declarat o purtatoare de cuvant a Comisiei.
"Situatia este evident foarte serioasa si trebuie sa fie ameliorata rapid", a adaugat ea.
Comisia Europeana a mai apreciat marti ca expertii europeni insarcinati cu verificarea tranzitului gazului rusesc nu au avut acces deplin la statiile pe care trebuie sa le controleze din Ucraina si Rusia.
"Situatia este inacceptabila", a apreciat un alt purtator de cuvant al Comisiei. "Nu mai exista scuze" pentru a impiedica o reluare totala a livrarilor de gaze rusesti spre Europa, a precizat el.
Eforturile europenilor au condus, dupa numeroase esecuri, la semnarea, luni, de catre Rusia si Ucraina, a unui acord care stabileste conditiile supravegherii tranzitului gazelor. Acest acord si desfasurarea observatorilor au fost prezentate de rusi drept conditia pentru reluarea fluxului de gaze spre Europa.
Intreruperea livrarilor ruse in conditiile unui val de frig a determinat pagube economice foarte importante in Europa - mai ales in Slovacia si Bulgaria, doua state UE care depind aproape in totalitate de Moscova pentru necesarul lor de gaze.