Mergi la conţinutul principal

Ucigaşul de frate, 12 ani de închisoare

Sentinţă în procesul criminalului de la Dudeşti. Magistraţii brăileni l-au condamnat pe Marian Coman, în vârstă de 50 de ani, agricultor din comuna Dudeşti, la o pedeapsă de 12 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, faptă comisă la data de 8 iulie 2015 asupra fratelui său, Eugen Coman, de 58 de ani. Aceeaşi instanţă îl obligă pe criminal să plătească suma de 7.000 de lei cheltuieli judiciare statului, în momentul în care sentinţa va rămâne definitivă. Părţile pot declara apel împotriva hotărârii judecătoreşti în termen de 10 zile de la comunicare, potrivit legii.
Astă-vară, într-un exces de furie, Marian Coman şi-a lovit cu brutalitate fratele mai mare şi l-a călcat în picioare, la propriu, zdrobindu-i toracele, pentru că nu-i dăduse bani de băutură. Ucigaşul de frate a fost supus testului cu aparatul poligraf şi unei expertize medicale psihiatrice, datorită comportamentului său extrem de violent, fiind găsit cu probleme psihice. Potrivit procurorului criminalist, agresorul îşi mai lovise fratele mai mare, dar şi părinţii, pe vremea când trăiau. Culmea, victima ar fi putut scăpa cu viaţă dacă martorii la agresiune, doi săteni din comuna Dudeşti, ar fi intervenit ca să-l potolească pe asasin. Aceştia, însă, n-au mişcat un deget. Unuia i s-a întocmit dosar penal, pentru mărturie mincinoasă. Dosarul penal a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.

Furie oarbă pentru 400 de lei

În ziua de 4 iulie 2015, precizează procurorul criminalist care s-a ocupat de caz, fraţii Marian şi Eugen Coman, de 50 respectiv 58 de ani, săteni din comuna Dudeşti, au primit vizita surorii stabilite la Bucureşti, Marioara P. Aceasta obişnuia să-i ajute. De data aceasta, la plecare, femeia le-a lăsat suma de 1.050 lei, spunându-le să cumpere furaje şi să achite cheltuielile gospodăreşti. Asta în condiţiile în care nici Marian şi nici Eugen nu aveau nicio ocupaţie sau sursă de venit. Cu toate acestea, consumau alcool în exces.
După plecarea surorii, Marian Coman a luat 650 lei cu care a
achitat datoriile, iar restul banilor i-a pus într-un cufăr (lădiţă) pe care l-a asigurat cu lacăt şi pe care l-a aşezat sub patul unde obişnuia să doarmă. Potrivit anchetatorilor, în ziua de 8 iulie 2015, Eugen Coman a forţat încuietoarea şi a luat cei 400 de lei din lădiţă. Ulterior, în seara aceleiaşi zile, avea să se consume tragedia.
Între timp, la domiciliul fraţilor Coman au sosit doi consăteni, care au făcut diverse treburi gospodăreşti şi care, după ce şi-au terminat treaba, s-au aşezat la masă cu aceştia, în curte, unde au consumat ţuică. Când s-a terminat alcoolul, Marian i-a cerut fratelui său banii pe care-i luase din lădiţă, ca să mai cumpere băutură; în acel moment, a izbucnit scandalul. "Pe fondul stării de ebrietate în care se aflau, inculpatul i-a aplicat fratelui său o lovitură cu pumnul în zona feţei, acesta căzând pe betonul din curte, după care a continuat să-l lovească, aplicându-i mai multe lovituri cu picioarele în zona toracică, provocându-i numeroase leziuni pe suprafeţe întinse în zona capului, toracelui, zona lombară, cauzându-i printre altele ruptură de rinichi, dovedind o agresivitate nejustificată şi extremă, în condiţiile în care victima nu a reacţionat. Cât timp inculpatul l-a lovit pe fratele său, acesta nu s-a putut ridica să riposteze. Coman Marian a încetat să-şi lovească fratele abia când a obosit", precizează procurorul de caz. Împietriţi de spaimă, cei doi consăteni n-au intervenit în niciun fel ca să-i ia apărarea victimei; l-au luat pe Eugen şi l-au aşezat pe pat, în casă, unde va fi găsit a doua zi. Fără suflare.

I-a spus surorii că Eugen a murit din cauza băuturii

Anchetatorii spun că, rănit de moarte, Eugen a început să vomite, respirând din ce în ce mai greu şi ţinând ochii închişi. Deşi fratele său intra în comă, fiind pe moarte, criminalul continua să-i ceară banii pe care-i luase din lădiţă. Coman căutat prin toată casa, după care şi-a căutat fratele prin buzunare, reuşind să intre, astfel, în posesia celor 400 de lei. După ce a pus mâna pe bani, agresorul a continuat să bea.
A doua zi, dimineaţă, Marian Coman şi-a dat seama că fratele său murise. Şi-a sunat sora la Bucureşti şi i-a spus că Eugen murise "din pricina băuturii", minţind cu neruşinare.
La autopsierea cadavrului, medicii legişti au descoperit că bărbatul omorât în bătaie fusese lovit cu atâta cruzime, încât avea coastele şi sternul fracturate, cheaguri de sânge la cap şi în cutia toracică, rinichiul drept rupt şi leziuni în zona inimii. Cu toate că avea sânge pe pantaloni în momentul în care a fost reţinut, asasinul a negat iniţial că şi-ar fi ucis fratele.
Criminalul de la Dudeşti a fost supus testului cu aparatul poligraf, precum şi unei expertize medicale psihiatrice. Medicii au stabilit că are discernământ în raport cu fapta comisă. Au mai stabilit, de asemenea, că prezintă tulburare de persoanalitate/ instabilitate
psiho-emoţională şi antisocială, fiind impulsiv şi "irascibil în condiţii de frustrări minore". Coman a mai fost condamnat în trecut pentru lovire şi tentativă de furt.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro