* asta după ce, luna trecută, prefectul Florin-Sergiu Dobrescu avertiza, în cadrul unui comunicat, că ar exista probleme la evacuarea pacienților, în cazul declanșării unui incendiu * la acea dată, toate cele 12 paturi de la Secția ATI COVID erau ocupate * potrivit dr. Delia Râșnoveanu, managerul Spitalului Județean de Urgență Brăila, la ora actuală, Secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) COVID a fost mutată la parter, Corp E, până la finalizarea lucrărilor, iar numărul de paturi a fost redus la 10 * la Terapie Intensivă erau internați, ieri, 14 decembrie, 8 pacienți COVID în stare gravă * reamintim că, luna trecută, în urma unor controale ISU, s-a constatat că ușile saloanelor de la ATI COVID ar fi mai mici decât paturile pacienților * spitalul are, în total, 1.215 paturi, 400 dintre acestea fiind destinate pacienților diagnosticați cu COVID-19
Pacienții internați în Secția ATI COVID a Spitalului Județean de Urgență Brăila au fost mutați, provizoriu, de la etajul III (Cardiologie-Pediatrie), pavilion E, unde a funcționat până acum, într-un spațiu special amenajat la parterul instituției, Corp E, până la finalizarea lucrărilor de lărgire a celor șapte uși ale saloanelor secției, lucrări demarate miercuri, 8 decembrie.
Asta după ce, în urma unui control al reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brăila (ISU), prefectul Brăilei, Florin-Sergiu Dobrescu, avertiza în legătură cu faptul că ar putea exista probleme la evacuarea pacienților în cazul declanșării unui incendiu în spital. Concret, s-a constatat că cele șapte uși de la saloanele Secției ATI COVID sunt ceva mai mici decât paturile pacienților adulți. Explicația dată de reprezentanții spitalului a fost că, inițial, secția fusese gândită ca și Secție ATI Copii. Situația va fi remediată, zilele acestea. Chiar și așa, secțiile spitalului brăilean funcționează în condiții normale, ne asigură managerul instituției, dr. Delia Râșnoveanu.
"La ora actuală, toate secțiile Spitalului Județean de Urgență Brăila funcționează la capacitate redusă, dar în condiții normale. La Secția ATI COVID s-a redus numărul de paturi de la 12 la 10, provizoriu, până la finalizarea lucrărilor, iar secția a fost mutată temporar la parter, Corp E. Astăzi (9 decembrie - n.r.) avem 6 pacienți internați la Secția ATI COVID. În total, avem în jur de 60 de pacienți internați cu COVID în toate sectoarele spitalului destinate pacienților cu COVID-19", ne-a precizat, la scurt timp după ce au început lucrările de lărgire a ușilor cu probleme, dr. Delia Râșnoveanu, managerul Spitalului Județean de Urgență Brăila. Ieri, 14 decembrie, la ATI COVID erau internați 8 pacienți în stare gravă, în ușoară creștere față de săptămâna trecută.
Potrivit sursei citate, la ora actuală, Spitalul Județean de Urgență Brăila dispune de un total de 1.215 de paturi în toate secțiile, 400 dintre acestea fiind destinate pacienților diagnosticați cu COVID-19. Cu alte cuvinte, unitatea spitalicească este pregătită pentru un viitor val 5 al pandemiei care a zguduit din temelii sistemul medical românesc, rămas, oricum, în urma celor din statele Uniunii Europene care nu au cunoscut dictatura comunistă și care alocă procente semnificative din PIB pentru sănătate.
Lucrările la Secția ATI COVID, efectuate de către o firmă cooptată prin Serviciul de Achiziții Publice, ar mai putea dura câteva zile, precizează surse din cadrul spitalului.
"Cele șase saloane de la Secția ATI COVID sunt în permanență monitorizate"
Reamintim că, la mijlocul lunii noiembrie, prefectul Brăilei, Florin-Sergiu Dobrescu avertiza, prin intermediul unui comunicat, că ar exista probleme la evacuarea pacienților din Secția ATI COVID a Spitalului Județean de Urgență Brăila în cazul declanșării unui incendiu. Prefectul afirma că, în urma unor controale ale reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brăila (ISU), s-a constatat că ușile saloanelor de la ATI COVID sunt mai mici decât paturile pacienților - situație cauzată de faptul că respectiva secție fusese gândită ca și secție pentru copii, nu pentru pacienți adulți.
"Instituția Prefectului Județului Brăila solicită, în regim de urgență, remedierea neregulilor descoperite la Secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) COVID a Spitalului Județean de Urgență Brăila și atrage atenția conducerii unității spitalicești că soluția de evacuare a pacienților, identificată de managerul Delia Râșnoveanu, în cazul declanșării unui incendiu, cu ajutorul unei tărgi de dimensiuni mai mici, de 60 de centimetri lățime, pe care poate fi așezat un bolnav cu tub de oxigen și stativ, nu este eficientă pentru asigurarea fluxului de evacuare", se preciza în comunicatul trimis de Prefectura Brăila.
Potrivit sursei citate, deficiențele constatate de către personalul operativ și paramedicii ISU "Dunărea" Brăila se referă la ușile celor șase saloane ale Secției ATI COVID, care erau neconforme din punct de vedere al dimensiunilor paturilor.
Secția ATI COVID se află la etajul III al clădirii Spitalului Județean de Urgență Brăila, în pavilionul E, la Cardiologie-Pediatrie, iar ușile de acces ale saloanelor fuseseră calibrate pentru mobilier pediatric. De aici și problemele apărute, pentru că saloanele aveau instalate paturi ATI mobile pentru adulți, ceva mai mari decât ușile de acces.
Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" în legătură cu problemele semnalate, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, s-a arătat surprins deoarece utilizarea secției pentru copii din Corpul E al spitalului pentru a deservi pacienții COVID-19 s-a hotărât în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu acordul ISU și DSP Brăila. Totodată, președintele CJ a ținut să precizeze că respectiva clădire a fost gândită pentru a deservi Secția ATI pentru copii, nu pentru adulți și că transformarea ei în corp pentru pacienții COVID este una provizorie. Totodată, Chiriac a transmisa că pacienții și brăilenii nu trebuie să aibe motiv de îngrijorare, deoarece s-au luat măsuri de prevenire a incendiilor.
"Cele șase saloane de la ATI COVID sunt în permanență monitorizate de două persoane. Acestea monitorizează, în primul rând, cantitatea de oxigen în salon și de pe hol. Sistemul de detecție fum este funcțional. Pe lângă monitorizarea la 3 ore a ISU, spitalul a luat 25 de detectoare mobile de oxigen pentru toate sectoarele de risc, deci inclusiv pentru Secția ATI COVID în care se monitorizează oxigenul. Personalul este instruit", preciza, pe 17 noiembrie a.c., președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac.
În altă ordine de idei, potrivit prefectului Brăilei, începând cu data de 12 octombrie a.c., ISU Brăila efectuează verificări constante la Secția ATI COVID a Spitalului Județean de Urgență, cu o frecvență de 3 ore, iar toate neregulile constatate în procesele verbale de control au fost remediate în timpul controalelor sau în perioada imediat următoare.
Cât privește personalul disponibil pentru procedura de evacuare a pacienților în caz de incendiu, în informarea transmisă de Spitalul Județean Prefecturii Brăila se mai arată că, pe schimbul de zi, sunt 7 angajați, respectiv 1 medic, 4 asistente și 2 persoane încadrate ca personal auxiliar, iar pe schimbul de noapte sunt 6 angajați, respectiv 1 medic, 3 asistente și 2 persoane la personal auxiliar.
Reamintim că, recent, Spitalul Județean de Urgență Brăila a achiziționat un stocator de oxigen nou, cu o capacitate de 13.000 litri destinat pacienților cu COVID-19. La ora actuală, pacienții care au nevoie de oxigen se pot baza pe patru stocatoare care înmagazinează, în total, 23.000 litri de oxigen. Cât privește Secția ATI Copii transformată în Secție ATI COVID, aceasta este, potrivit conducerii CJ Brăila, singurul spațiu dotat cu toate cele necesare derulării actului medical pentru cazurile grave COVID și unde pacienții pot primi cea mai bună îngrijire.