Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

TVA si comisioanele la credite nu sint eligibile pentru programele operationale

Cheltuielile efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale vor fi considerate eligibile daca au fost efectuate intre 1 ianuarie 2007 si 31 decembrie 2013 si sint insotite de facturi, iar alte cheltuieli, precum TVA si comisioanele la credite, nu vor fi eligibile, potrivit unei hotariri adoptate, recent, de guvern.
Prin derogare, cheltuielile din cadrul schemelor de ajutor de stat sint eligibile, in conformitate cu prevederile UE. Contributia in natura poate fi considerata cheltuiala eligibila daca este efectuata sub forma terenurilor, cladirilor, echipamentelor, materialelor. In acest caz, este considerata cheltuiala proprie a beneficiarului si nu trebuie sa depaseasca, cumulativ, 20% din totalul contributiei acestuia, stabilita prin contractul de finantare. In cazul terenurilor, cladirilor si echipamentelor, valoarea este certificata de un evaluator independent autorizat. In cazul cladirilor si echipamentelor, acestea trebuie sa faca parte integranta si inseparabila din rezultatul operatiunii. Terenurile si cladirile trebuie sa fie libere de sarcini si sa nu faca obiectul unor litigii aflate pe rol.
Hotarirea aprobata de Guvern stabileste o serie de cheltuieli care nu sint eligibile, printre care TVA-ul, dobinda si alte comisioane aferente creditelor, cheltuielile colaterale care intervin intr-un contract de leasing, achizitia de echipamente second-hand, amenzile, penalitatile si costurile de judecata.
Reamintim ca Romania va beneficia, in perioada 2007-2013, de asistenta financiara nerambursabila, sub forma instrumentelor structurale. Programarea acestora este realizata prin Cadrul Strategic National de Referinta, document strategic de planificare pe termen mediu a Fondurilor structurale si de coeziune ce va fi implementat prin intermediul Programelor Operationale. In masura in care o operatiune este aprobata pentru finantare de catre Autoritatea de Management/Organismul Intermediar, cheltuielile efectuate de beneficiarul proiectului pentru pregatirea si implementarea acesteia pot fi rambursate atit din instrumente structurale, cit si din bugetul de stat. Pentru ca o anumita cheltuiala sa poata fi rambursata, trebuie sa fie eligibila.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii