Turul bogăţiei din Insula Mare a Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Turul bogăţiei din Insula Mare a Brăilei

Ploaia de ieri le-a dat serios planurile peste cap celor de la "Agricost" - societatea care administrează în prezent peste 55.000 hectare de teren arabil în Insula Mare a Brăilei - şi principalul lor partener, firma internaţională "Du Pont", un mare producător de insecticide, ierbicide, îngrăşăminte şi seminţe. A devenit deja o tradiţie ca, la începutul lunii iunie, cele două firme să organizeze Ziua Câmpului, eveniment în cadrul căruia mii de fermieri din toată ţara sunt invitaţi să vadă la faţa locului cât de bine arată culturile agricole din IMB. Cu această ocazie, atât cei de la "Agricost" cât şi reprezentanţii "Du Pont" prezintă, în câmp, la marginea solelor, ce metode de însămânţare s-au folosit, ce seminţe, ce îngrăşăminte etc, pentru ca acea cultură - fie că e de grâu, orz, soia, porumb sau floarea soarelui - să evolueze atât de bine. Ca şi anul trecut sau acum doi ani, şi în această vară culturile de pe câmpurile lucrate de "Agricost" în Insula Mare arată impecabil, însă de această dată ele au fost prezentate doar din "goana" maşinii. Nu s-au mai format ateliere de prezentare la fiecare cultură în parte, deoarece afară ploua prea tare. Sutele de maşini care au intrat în Insulă special pentru acest eveniment au făcut câte un tur, în coloane de câte 10 - 15, ghidate de câte un autoturism al gazdelor. S-a trecut pe lângă culturile reprezentative, intrându-se inclusiv prin cea mai nouă investiţie din Insula Mare: o perfomantă staţie de tratare a lucernei, unde planta furajeră se compactează în baloţi, fiind pregătită pentru livrarea către ferme zootehnice.
După ce au văzut din mers cum se prezintă câmpurile administrate de "Agricost" cu ajutorul tehnologiei "Du Pont", cei circa 1.500 de invitaţi au fost îndrumaţi către ferma "Lunca", unde fusese amenajat un cort ultraspaţios, pentru servirea tradiţionalei mese câmpeneşti. Aici, în timp ce gustau din produsele preparate de o firmă de catering din Brăila, cei prezenţi au ascultat şi o prezentare generală a culturilor, care a avut menirea de a suplini ceea ce nu s-a putut face în câmp din cauza ploii. Au luat cuvântul Lucian Buzdugan, managerul punctului de lucru "Agricost" Brăila, şi câţiva reprezentanţi ai firmei "Du Pont". Prezentările au fost făcute în termeni tehnici, fermierilor explicându-li-se ce fel de seminţe, fertilizatori şi substanţe de combatere a dăunătorilor s-au folosit pentru a se ajunge la rezultatele actuale din IMB.

Recolta bogată cu cheltuială se obţine

Directorul tehnic al "Agricost" Brăila, Mihai Solomei, a precizat, pentru cotidianul nostru, care este schema de culturi din acest an şi ce recolte ar trebui obţinute pentru a se ieşi pe profit. "Agricost" a semănat grâu pe 18.000 hectare, orz pe 10.000 ha, porumb pe 9.000 ha, soia pe 10.000, floarea soarelui pe 6.000 ha şi lucernă, pe 2.000 ha. Investiţia totală pentru înfiinţarea acestor se ridică la 70 milioane de euro, sumă în care intră toate imput-urile folosite, plus salariile plătite către angajaţi. Pentru a ieşi pe plus după o astfel de investiţie, "Agricost" trebuie să scoată recolte la nivel occidental. Astfel, spune directorul Solomei, la grâu ar trebui obţinute minim opt tone la hectar, la porumb, minim 10 t/ha, la soia 4 t/ha, la floarea soarelui 3,7 t/ha. În condiţiile din acest an, când vremea a fost cât se poate de prielnică, cei de la "Agricost" spun că sunt toate şansele ca ţintele stabilite să fie atinse.
În ceea ce priveşte seminţele folosite pentru înfiinţarea culturilor, şefii "Agricost" spun cu mândrie că grâul este sută la sută românesc. Astfel, s-au folosit trei soiuri: Glosa, Otilia şi Miranda, toate produse de Institutul de Cercetare-Dezvoltare de la Fundulea. Pentru floarea soarelui, însă, s-au folosit seminţe produse de "Pioneer", o subdivizie a firmei americane "Du Pont", în timp ce pentru porumb s-au folosit produse de la "Pioneer", dar şi de la "Monsanto".
O altă ambiţie a celor de la "Agricost" este ca, peste maximum trei ani, toate cele 55.000 ha pe care le administrează în Insula Mare să fie acoperite cu sisteme de irigaţii. "În prezent, putem iriga 40.000 ha, iar cu investiţiile pe care le avem în derulare, vom mai acoperi încă 7.500 ha până la finele anului viitor, urmând ca pe restul de 7.500 ha să montăm sisteme de irigaţii în cel mult trei ani", ne-a mai declarat directorul tehnic Mihai Solomei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro