* cele două foste centrale termice cu alură zveltă și finisaj mozaicat, care pe vremuri au reprezentat o adevărată realizare arhitectonică, au ajuns în prezent un adevărat pericol public, din cauza fisurilor evidente apărute în structura de rezistență * în special turnul din zona ”Ascunsa” riscă să se prăbușească în orice moment, din cauza une crăpături de mari dimensiuni de la baza construcției * deși au început să circule imagini pe rețelele de socializare, Primăria nu pare să aibă cunoștință despre situația acestei construcții
În anii ’60, când au fost proiectate de arhitecţii brăileni Maria şi Ştefan Cocioabă, cele două centrale-turn din cartierul Hipodrom au făcut senzație pe plan național, cu alura lor zveltă și finisajul mozaicat. De altfel, pentru aceste turnuri dar și pentru cele câteva blocuri cu scări laterale cu pereți de sticlă și cu fațadă mozaicată din cartierul Hipodrom s-a acordat Premiul de Stat al Uniunii Arhitecților din România, în 1965, după cum își amintește ziaristul veteran Constantin Ionescu. Din păcate, din mândria de odinioară nu prea a rămas mare lucru. Cel puțin în ceea ce privește cele două centrale cu turnurile lor semețe, Brăila nu mai are de ce să se mândrească, ci mai degrabă ar trebui să se rușineze pentru că a lăsat asemenea bijuterii arhitectonice să se degradeze până în punctul în care au devenit efectiv un pericol public. Turnul situat în zona ”Ascunsa”, mai exact în preajma parcului pentru copii din ”inima” cartierului Hipodrom, prezintă crăpături mari în structura de rezistență, astfel că la următorul cutremur s-ar putea prăbuși, provocând o adevărată tragedie. Turnul pare fracturat, chiar aproape de bază, iar dacă nu se iau măsuri urgente, fie pentru consolidare fie pentru demolarea întregii structuri, contrucția reprezintă un real pericol. Pe rețelele de socializare au început să circule, în ultima perioadă, imagini cu crăpătura de la baza acestei construcții. Și turnul de pe strada Hipodrom este puternic degradat, prezentând fisuri evidente pe întreaga structură, chiar dacă nu este vorba despre o crăpătură atât de mare ca la cel de la ”Ascunsa”.
După cum se știe, cele două centrale termice din Hipodrom, la fel ca alte circa 70 de obiective similare împrăștiate în tot municipiu – care nu au totuși aceeași arhitectură deosebită ca turnurile din Hipodrom – au aparținut fostei societăți de termoficare CET SA, intrată în faliment în urmă cu câțiva ani. După falimentul CET, cele mai multe centrale nu au fost păzite de nimeni, fiind jefuite de componentele metalice din interior, iar clădirile în sine au intrat într-un rapid proces de degradare.
După ani de zile în care au fost ale nimănui, centralele termice au fost preluate, anul trecut, de Primăria Brăila, fiind date în administrarea Serviciului de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ şi Cimitirelor (SUPAFLC). Primăria a prelungit contractul de închiriere celor 14 agenți economici care desfășurau diverse activități economice în incinta unor astfel de centrale (spalatorii auto, ateliere mecanice etc), iar cu restul clădirilor aflate în ruină rămăsese să ia o decizie dacă le va demola sau le va menține pe poziție dându-le anumite utilități publice. În luna august a anului trecut, primarul Marian Dragomir a anunțat că 30 dintre aceste obiective urmează să fie demolate și transformate în locuri de joacă pentru copii. Primarul a precizat atunci că procedurile legale pentru operațiunile de demolare sunt destul de complicate, fiind nevoie de organizarea de licitații pentru contractarea unor firme specializate. 2020 era anunțat ca fiind anul în care vor avea loc primele demolări. Din păcate, până la ora actuală nu prea s-a mai făcut niciun pas în această direcție, iar centralele cu probleme se află în continuare pe poziție, riscând să se prăbușească în orice moment.
Viceprimarul Alexandru Jantea ne-a declarat, ieri, că, pe fondul pandemiei de coronavirus, nu s-a mai făcut nimic concret în privința fostelor centrale CET. Singura procedură care vizează demolarea unei foste centrale vizează ruina situată lângă piața Concordia, mai exact la intersecția străzilor Ghioceilor și Roșiori. Este vorba, de fapt, despre o centrală ce a aparținut, pe vremuri, fostei Schele de Foraj Brăila, fiind proiectată să deservească blocurile de pe Calea Călărașilor construite pentru angajații respectivei întreprinderi. Între timp, din centrala în cauză a mai rămas doar o ruină de mari dimensiuni, din care se desprind periodic bucăți de tencuială sau de zidărie. De altfel, în luna august a anului trecut, o mașină parcată în apropiere a fost puternic avariată de bucățile de moloz cazute de la înălțime. Viceprimarul Jantea ne-a informat că licitația pentru demolarea centralei de pe strada Ghioceilor este în desfășurare. Nu se știe deocamdată când se va finaliza licitația și când se va apuca de treabă efectiv firma câștigătoare.
În ceea ce privește cele două centrale-turn din Hipodrom, l-am întrebat pe viceprimarul Jantea dacă se ia în considerare consolidarea și reabilitarea acestora, dată fiind arhitectura lor ieșită din comun, sau dacă demolarea este singura opțiune. ”Deocamdată, dacă spuneți că au apărut acele fisuri în structura de rezistență, vom trimite o comisie de la inspecția în construcții să verifice starea lor tehnică, pentru a stabili gradul de pericol reprezentat de aceste imobile. În principiu, centrala de la Ascunsa probabil că va fi demolată, pentru că în zonă există acel parc de joacă pentru copii și este foarte mare nevoie de un spațiu pentru amenajarea unor locuri de parcare. Cu turnul de pe strada Hipodrom vom vedea dacă trebuie demolat sau poate fi păstrat pentru a i se da o altă utilitate”, ne-a declarat Alexandru Jantea.