Mergi la conţinutul principal

Turiştii străini nu prea nimeresc Brăila

• câţi turişti au vizitat judeţul nostru în 2016 şi ce loc ocupăm în clasamentul naţional la acest capitol

 

Aproape 2,5 milioane de turişti străini au vizitat România în 2016, arată datele Institutului de Statistică, potrivit unui studiu realizat de cei de la Hotnews. Din totalul turiştilor ajunşi în ţară, 1,1 milioane au vizitat Bucureştiul, pe următoarele locuri, însă la mare distanţă, fiind judeţele Braşov, Sibiu sau Timiş. La coada clasamentului, este judeţul Teleorman, doar puţin peste 1.200 de turişti în tot anul trecut. Brăila ocupă poziţia 34 cu puţin peste 4.000 de vizitatori străini care ne-au trecut pragul în perioada de referinţă.

Potrivit studiului amintit, capitala a fost vizitată anul trecut de peste un milion de turişti străini, o creştere cu circa 12% faţă de 2015, ceea ce înseamnă că anul trecut Bucureştiul a câştigat peste 112.000 de turişti noi faţă de anul precedent.

După capitală, cei mai mulţi turişti străini au ales în 2016 să viziteze Braşovul - 178.721 (în creştere cu 12,93% faţă de 2015) şi Sibiul - 142.854 de turişti (în creştere cu 29,23%).

Creşteri importante au înregistrat şi judeţele Timiş şi Cluj, care au fost vizitate fiecare de peste 100.000 de turişti din străinătate, celelalte preferinţe fiind Constanţa, Arad, Hunedoara, Bacău, Galaţi, Mehedinţi şi Tulcea, însă nu se poate vorbi de creşteri semnificative.

La polul opus se află judeţele Mureş, Dolj, Olt, Călăraşi, Giurgiu, Botoşani şi Teleorman, care au pierdut turişti de la un an la altul. Cea mai mare pierdere a înregistrat-o judeţul Mureş, care a înregistrat în 2016 cu aproximativ 7.000 de turişti mai puţin faţă de anul precedent. Pe locul doi se află judeţul Dolj, care a “pierdut”, în aceeaşi perioadă, aproximativ 4.000 de turişti.

Constante în preferinţele turiştilor străini sunt judeţele Prahova, Covasna, Brăila, Vaslui, Gorj şi Ialomiţa unde numărul turiştilor din străinătate a rămas relativ asemănător cu cel din anul 2015.

Discutând strict de judeţul nostru, studiul arată că anul trecut au venit la Brăila 4.042 de turişti străini, cu 58 mai mult decât în 2015, ceea ce tradus în procente înseamnă 1,45%.

Datele statistice la nivel de judeţ arată că, per total, au fost 72.813 turişti dintre care iată, doar puţin peste 4.000 au fost străini. Lunile preferate de vizitatorii care s-au cazat în judeţul nostru, la hoteluri, pensiuni sau cabane, sunt iunie - septembrie inclusiv, când se înregistrează peste 6.000 de turişti, cu vârf de sezon în luna august când au fost peste 9.000 de persoane. Dacă discutăm despre indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţul nostru vom vedea că valoarea acestuia se situează între 15 şi 46% ca grad de ocupare a hotelurilor, motelurilor şi pensiunilor din Brăila.

Trebuie avută însă în vedere particularitatea industriei turismului în judeţul nostru: faptul că, în general, discutăm de turismul de tranzit, Brăila fiind pe culoarul care face legătura între Muntenia, Moldova şi Dobrogea.

În clasamentul naţional, din rândul judeţelor din regiunea de dezvoltare din care facem parte, singurul judeţ poziţionat după Brăila este Vrancea cu 2.337 turişti străini anul trecut, în creştere totuşi cu aproape 21% faţă de 2015. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro