Sancţiunile aplicate în ultima perioadă de Poliţia Locală nu par a-i impresiona prea tare pe patronii societăţilor de transport public de călători şi nici pe şoferii acestora, care continuă să îşi parcheze microbuzele, după orele de program, în alte locuri decât autobazele înscrise în autorizaţiile de funcţionare ale firmelor respective. După ce a amendat, la începutul acestei luni, mai multe societăţi ce activeză în domeniu, pentru parcarea autovehiculelor de tip maxi-taxi pe domeniul public, în locuri neautorizate, agenţii Poliţiei Locale au mai făcut o razie pe aceeaşi temă şi pe parcursul ultimelor zile. Rezultatul: aproape toate firmele posesoare de microbuze au fost găsite cu probleme. Concret, 18 agenţi economici brăileni din domeniul transportului de călători au fost sancţionaţi, fiecare cu câte 1.000 lei, pentru gararea autovehiculelor destinate transportului public local de persoane în alte spaţii decât cele special amenajate în acest sens. Mai pe şleau spus, firmele de transport călători din Brăila îşi ţin microbuzele abuziv pe domeniul public, garându-le în zone unde încurcă circulaţia sau ocupă locurile de parcare ale locatarilor blocurilor învecinate. Dintre cei 18 agenţi economici, Poliţia Locală a menţionat, într-un comunicat de presă, şapte. Aceştia au fost prinşi în mod regulat, în ultima perioadă, încălcând prevederile Hotărârii de Consilu Local nr. 4 din 2004, care interzice gararea mijloacelor de transport în alte locuri decât cele special amenajate.
Este vorba despre "Duotex" SRL, ale cărei vehicule au fost găsite pe Str. G-ral Eremia Grigorescu, lângă blocul 63, "Aventin Trade" SRL, ce-şi ţine maşinile în zona Gării CFR; "Minibus 2002", ce ocupă abuziv mai multe locuri de parcare, pe Aleea Învăţătorilor, în zona Liceului Pedagogic; "Gebamy Trans Junior", ale cărui microbuze îşi fac veacul în parcarea de vizavi de Stadionul Progresul. Alţi agenţi economici amendaţi cu câte 1.000 lei au fost "Marcmihcar Trans" SRL, ale cărei maşini au fost găsite pe Calea Călăraşilor, lângă blocul C1; "Mimbu" SRL, "abonat" la mai multe locuri de parcare situate lângă clădirea "Solo Textil" de pe Aleea Mecanizatorilor, şi "Cavmario Trans" SRL, ce îşi ţinea microbuzele tot pe Aleea Mecanizatorilor, lângă Zona Liberă, "în alte spaţii decât cele special amenajate în acest sens", după cum subliniază Poliţia Locală.
"Firmele menţionate sunt «clienţi» mai vechi ai noştri. Au fost sancţionate în repetate rânduri, însă nu vor să se disciplineze. De fapt, despre ce este vorba? Când li s-au eliberat autorizaţiile de funcţionare, aceste firme au prezentat dovada că deţin un spaţiu unde să îşi poată gara maşinile. Numai că patronii şi şoferii nu se mai complică să se deplaseze până la autobaza firmei şi îşi ţin microbuzele sau autobuzele, după caz, în apropierea domiciliului personal, ocupând astfel abuziv mai multe locuri de parcare de pe domeniul public", ne-a explicat Ciurea Seny, şeful Serviciului Rutier din cadrul Poliţiei Locale Brăila. Acesta a precizat că, potrivit HCLM 4/2004, amenzile pentru această contravenţie se aplică exclusiv agenţilor economici, nu şi şoferilor, individual. Cât priveşte valoarea sancţiunilor, acestea se încadrează între 1.000 şi 2.000 lei. Poliţia Locală a aplicat până acum doar minimul, de 1.000 lei, care poate fi achitat la jumătate, deci 500 lei, în 48 de ore. De ce nu s-au dat amenzi mai mari? "Până acum am considerat că trebuie să îi facem să înţeleagă că trebuie să respecte regulile, fără a aplica maximul sancţiunilor. Probabil că va trebui să trecem la amenzile maxime prevăzute de HCLM 4, şi anume 2.000 lei, din moment ce firmele respective nu prea vor să se conformeze", ne-a spus Ciurea Seny, precizând că acţiunile de control pe această temă vor continua şi în perioada următoare.