Mergi la conţinutul principal

Tulburarile de auz

Auzul si vederea sint cele mai importante simturi de orientare ale omului. Auzul normal este stereofonic, dar pot aparea si scaderi ale auzului, care se numesc hipoacuzii. In functie de cauza care le-a generat, hipoacuziile pot fi transmise daca exista o obstructie in canalul auditiv sau modificari ale membranei timpanale ori pot fi neurosenzoriale, in acest caz fiind afectat nervul auditiv. Este bine ca in cazul scaderii auzului sa contactati imediat un specialist O.R.L., deoarece trebuie aflata cauza hipoacuziei, in special in cazul afectarii nervului auditiv, unde tratamentul trebuie instituit de urgenta. Hipoacuzia poate aparea din mai multe cauze, dar le enumeram pe cele mai frecvente: poate aparea dupa o baie, daca a intrat apa in ureche si acolo exista un dop de cerumen, care isi mareste volumul in contact cu apa; sau poate aparea daca folosim betisoare pentru toaleta urechii si ramine vata in ureche sau daca punem un tampon prea mic si il uitam.
Acestea sint cazurile fericite. Poate aparea hipoacuzia in timpul unor infectii acute ale cailor respiratorii superioare sau al gripei si intr-o faza mai avansata in perforatia membranei timpanale, simptome care, luate in pripa si cu un tratament adecvat, duc la o revenire la normal.
Problemele serioase se pun atunci cind leziunile sint definitive si hipoacuzia instalata nu se mai poate trata medicamentos si atunci, in urma unor investigatii minutioase se stabileste gradul de pierdere a auzului si apelam la un aparat auditiv, adica la protezare auditiva.
Multa lume, probabil si din cauza posibilitatilor financiare reduse, isi procura aparate auditive de ocazie. Protezarea auditiva, atunci cind bolnavul vine la medic si spune ca aude, dar nu intelege, trebuie facuta la recomandarea medicului si intr-o unitate specializata de profil. Folosirea unui aparat auditiv care nu corespunde gradului si tipului de scadere a auzului poate face mai mult rau decit bine, accentuind hipoacuzia.
De aceea, sfatuiesc pe toti cei care au probleme cu auzul sa se prezinte la medicii specialisti, unde vor fi investigati corect, deoarece in Braila exista aparatura performanta in aceasta directie, si ca diagnosticare si ca protezare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro