Solicitarea ministerului a fost transmisa inspectoratelor pe 27 februarie, iar termenul limita era 10 martie. Se cereau toate cheltuielile necesare a fi facute in scoala, pe capitole, adica Inspectoratul trebuia sa completeze o macheta cu toate cererile scolilor, pentru toate capitolele bugetare.
La nivel national, Ministerul Educatiei vrea sa aloce scolilor, in 2008, 13.000 de miliarde lei vechi pentru investitii in infrastructura.
Din acesti bani s-au alocat deja 1.574 de miliarde lei vechi prin HG 94/2008. Banii erau destinati sa acopere cheltuielile angajate in 2007 pentru definitivarea investitiilor aflate in curs de derulare, respectiv constructia de campusuri scolare, consolidari, reabilitari si reparatii capitale ale unitatilor de invatamint.
MECT a mai solicitat tuturor inspectoratelor sa formuleze cererile catre minister pentru a deschide, in regim de urgenta, liniile de finantare, pentru a distribui direct prin inspectoratele scolare, care vor gestiona alocarea de fonduri, 6.350 de miliarde lei vechi. Banii sint destinati investitiilor noi - microstatii de epurare, utilitati, constructia de campusuri si scoli de arte si meserii. Pentru cheltuielile pe investitiile aflate in derulare, MECT va aloca peste 5.000 de miliarde de lei vechi consiliilor locale, dar tot prin intermediul inspectoratelor. Braila are repartizate astfel aproape 221 de miliarde de lei vechi, dar nu a solicitat, deocamdata, nici un leu.
Criteriile care au stat la baza stabilirii cuantumului pentru investitii la nivel de tara au tinut cont de numarul de elevi, numarul unitatilor scolare si procentul de absorbtie a fondurilor inregistrat in 2007 de catre fiecare judet.
"Cu stupoare am constatat ca Inspectoratul Scolar al Judetului Braila considera ca scolile nu au nevoie de bani, pentru ca altfel nu inteleg de ce raspunsul la cererea ministerului nu a fost trimis, in conditiile in care stiu cu siguranta ca exista o mare nevoie de bani pentru invatamintul brailean. Consider ca, daca mai are o minima doza de bun simt, actualul inspector general Liliana Tudoran trebuie sa-si dea demisia dintr-o functie pe care nu doreste sa o onoreze in nici un fel", a declarat intr-un comunicat de presa Diana Tusa, directorul general al Cancelariei Camerei Deputatilor, cea care a dat publicitatii aceasta nepasare stupefianta fata de intentia Ministerului Educatiei de a aloca sume uriase invatamintului brailean. Desi am incercat timp de mai multe ore sa discutam cu un reprezentant al Inspectoratului Scolar despre situatia creata, nici unul nu a fost de gasit, cu exceptia inspectorului scolar general adjunct Lucica Visalon, care a spus ca este in judet si nu stie sigur daca s-au facut sau nu aceste situatii cerute de minister. Am incercat in repetate rinduri sa luam legatura cu inspectorul general Tudoran, dar in zadar. Vom reveni.