Tuberculoza pulmonara este cea mai atent monitorizata deoarece este forma de tuberculoza care ofera bacilii pentru transmiterea bolii. Bacilul Koch (agentul patogen al tuberculozei) este un "bacil democrat" deoarece poate infecta pe oricine, indiferent de statutul social al persoanei.
In Romania tuberculoza a avut un trend ascendent, atingind in 2002 o incidenta de 142,2 la suta de mii de locuitori. Anul 2003 a inregistrat pentru prima data in ultimii 13 ani o reducere a numarului de bolnavi.
Judetul Braila, desi a avut o incidenta crescuta a tuberculozei, s-a mentinut intotdeauna sub media pe tara. Activitatea sustinuta a retelei de Pneumoftiziologie Braila (in 2005 - consultatii 22.762, tratamente - 21.318) a dat roade in sensul ca 2005 a fost primul an in care incidenta tuberculozei a scazut la 113,81 la suta de mii de locuitori.
Programul National de Control al Tuberculozei si Institutul "Marius Nasta" Bucuresti, care coordoneaza activitatea de pneumoftiziologie au creat posibilitatea unei aprovizionari cu medicamente antituberculoase continuu si stoc de medicamente pentru 1-3 luni.
Prin finantarea Fondului global (imprumut nerambursabil) au fost organizate cursuri de perfectionare pentru toata reteaua de pneumoftiziologie (asistente, asistente de laborator, medici), cit si pentru ceilalti implicati in activitatea anti-tuberculoasa (mediatori sanitari, asistenti comunitari, asistenti si medici de familie).
Au fost editate ghiduri de practica pentru asistenti, medici de familie, medici specialisti). Am fost dotati cu calculatoare, aparatura pentru laborator si o masina Fiat-Scudo.
Piatra de incercare a activitatii noastre este acum MDR-TB (Tuberculoza multidrog rezistenta) aparuta in cele mai multe cazuri dupa abandonuri terapeutice repetate.
Bolnavii asigurati sau neasigurati in afara de drepturi mai au si obligatii: respectarea indicatiilor medicale de tratament corect si complet a fiecarui caz.
Populatia receptiva la infectia/boala tuberculoasa cu risc crescut:
- contactii bolnavilor/suspectilor TB, in special copii;
- persoane provenind din sectii cu morbiditate ridicata;
- aglomerari de populatie;
- personal medical - in special reteaua de pneumoftiziologie;
- persoane cu imunitate deprimata;
- populatie paupera;
- detinuti;
Persoane care prezinta:
- tuse de peste 3 saptamini (diferit de bronsita tabacica);
- deficit ponderal de peste 10%;
- subfebrilitate si dispnee fara alte cauze;
- astenie, transpiratii nocturne;
- hemoptizie (expectoreaza singe aerat - atentie la: HTA, stenoza mitrala)
- junghi toracic puternic insotit de dispee (sete de aer).
Se vor adresa medicului de familie, care va analiza fiecare caz in parte si in cazul suspiciunii de tuberculoza se indruma bolnavul catre dispensarul TBC.