"Eu o consider o ordonanţă eminamente politică şi politicianistă, care n-are nicio legătură cu realitatea. Am să şi argumentez de ce consider acest lucru: prin eliminarea subvenţiilor la căldură nu se încearcă decât punerea în impas a primăriilor PSD şi PNL. Ştim foarte bine ce s-a întâmplat şi anul trecut, când o groază de primării au solicitat Guvernului alocarea de fonduri din bugetul de stat; la unele dintre primării au venit chiar mai multe fonduri decât ceruseră iniţial, iar la altele nu", a comentat Tuşa ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Referitor la motivul invocat de Guvern pentru eliminarea subvenţiei la încălzire, anume reducerea costurilor bugetare, Diana Tuşa a făcut următorul comentariu: "Am văzut că ei au motivat eliminarea subvenţiilor pentru reducerea costurilor bugetare, ceea ce este total greşit şi cred că acest lucru va fi demonstrat în cifre în primăvara anului viitor, când, după un singur calcul, vom vedea că ceea ce s-a economisit prin eliminarea subvenţiilor, s-a dat de către Guvern pe cealaltă parte către primăriile PDL şi UDMR".
Precizăm că Guvernul va elimina subvenţia de la bugetul de stat de 350 de milioane de lei, fiind păstrată doar suma de 120 de milioane de lei, ce reprezintă ajutoarele la încălzire pentru persoanele vulnerabile. Conform celor declarate în presa centrală de ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, în comparaţie cu anul trecut, în iarna 2011-2012 doar consumatorii vulnerabili vor beneficia de ajutoare. Prin urmare, din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 vor beneficia de subvenţie în acest an, faţă de 200.000 anul trecut.
De asemenea, precizăm că, în cursul zilei de ieri, în şedinţa de Guvern urma să fie aprobată, prin ordonanţă de urgenţă, eliminarea subvenţiilor de stat acordate CET-urilor, care acopereau până acum maximum 45% din costurile încălzirii.
Până la închiderea ediţiei, şedinţa de Guvern nu luase sfârşit.