Premierul britanic, Tony Blair, a anuntat in februarie ca Marea Britanie va incepe sa retraga un sfert dintre cei 7.000 de militari, care sint desfasurati in special la Basra si in imprejurimi, in regiunea relativ stabila din sudul Irakului.
Comandantul fortelor britanice din sudul Irakului, general-maiorul Jonathan Shaw, a caracterizat aceasta retragere, la patru ani dupa declansarea campaniei de catre Statele Unite, drept o redesfasurare a trupelor. El a respins sugestiile conform carora trupele britanice ar fi indepartate de atacurile frecvente asupra bazei lor din centrul orasului, precizind ca retragerea este in conformitate cu orarul stabilit.
Trupele au fost transferate in aeroportul din Basra, cel mai mare dintre cele patru baze aflate inca sub control britanic. Celelalte sint hotelul Shatt al-Arab, din nordul orasului, consulatul britanic de la Palatul Basra si baza logistica Shuaiba, situata la vest de Basra.
"Le cer locuitorilor sa respinga criminalii si sa se uneasca in spatele fortelor irakiene de securitate", a declarat Shaw, in cadrul unei conferinte de presa, la care au participat guvernatorul provinciei Basra si comandantul diviziei a zecea a armatei irakiene.
Desi orasul nu a experimentat nivelul violentelor din Bagdad, bandele criminale actioneaza pe fondul conflictelor dintre militiile siite rivale si partidele politice, care isi disputa controlul asupra rezervelor de petrol. De asemenea, trupele britanice au vizat elemente criminale din cadrul fortei locale de politie.
Blair a informat Parlamentul, in februarie, ca nivelul trupelor britanice din Irak va fi redus cu 1.600 de persoane, insa a precizat ca soldatii pot ramine pina in 2008, pentru a oferi sprijin si antrenamente, daca Irakul doreste acest lucru.
In aceeasi luna, Marea Britanie a predat fortelor locale comanda principalei unitati a armatei irakiene din Basra. Totusi, planurile privind transferarea controlului asupra orasului Basra in aceasta primavara, diviziei a zecea a armatei, au fost modificate.