Istorica întâlnire dintre liderul american şi cel nord-coreean, anunţată cu surle şi trâmbiţe şi salutată de întreaga comunitate internaţională, ar putea fi amânată. Sau chiar anulată. Anunţul a fost făcut de însuşi Donald Trump, cu trei săptămâni înainte de întâlnire.
Liderul de la Casa Albă, care s-a întâlnit marți cu preşedintele din Coreea de Sud, a spus că este posibil să nu poată fi făcute la timp toate pregătirile pentru summitul de la Singapore. Şi că a şi observat o schimbare de atitudine a lui Kim Jong-un, după ce a fost în China. Cu toate astea, preşedintele american a spus că este convins de sinceritatea planului de denuclearizare a Phenianului.
De altfel, mai multe echipe de jurnalişti sunt deja în Coreea de Nord, unde vor asista la distrugerea sitului de teste nucleare.
Cu trei săptămâni înaintea întâlnirii istorice în Singapore, locatarul Casei Albe contează pe Moon Jae-in, președintele sud-coreean, să-l ajute să decripteze intenţiile exacte ale celui mai puternic om de la Phenian. Atmosfera este însă departe de euforia ce a plutit în săptămânile de după anunţarea, pe 8 martie, a unui acord de principiu în vederea unei întâlniri - mult timp inimaginabile - între preşedintele Statelor Unite şi moştenitorul familiei Kim, care deține puterea în Coreea de Nord de peste o jumătate de secol.
Luând prin surprindere mai mulți observatori - şi se pare şi pe Trump însuşi -, regimul de la Phenian a revenit brutal, săptămâna trecută, la retorica sa belicoasă tradiţională.
Vicepreşedintele Mike Pence a dat asigurări că Trump este pregătit să părăsească discuţiile dacă i se pare că nu ar da rezultate. „Ar fi o gravă eroare ca Kim Jong-un să creadă că se va putea juca cu Donald Trump”, a avertizat el.
Donald Trump ar trebui să se afle printre candidaţii la premiul Nobel pentru pace dacă reuşeşte să ajungă la un acord nuclear cu Coreea de Nord, a declarat fostul preşedinte american Jimmy Carter pentru Politico, într-un interviu difuzat marţi, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Dacă preşedintele Trump reuşeşte un acord de pace acceptabil pentru cele două părţi privind Coreea de Nord, cred foarte serios că candidatura lui pentru premiul Nobel pentru pace trebuie studiată”, a declarat fostul președinte democrat. Ar fi „un succes meritat şi istoric pe care niciun preşedinte nu a fost capabil să-l obţină”, a adăugat Jimmy Carter, el însuşi laureat al premiului Nobel în 2002 pentru că a mediat acordurile de pace de la Camp David între Egipt şi Israel, în 1978. Carter a fost implicat, la rândul său, în misiuni diplomatice de mediere între Washington și Phenian.