Trotuarul ciuruit şi platoul pietonal degradat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Trotuarul ciuruit şi platoul pietonal degradat

Una dintre zonele din municipiu unde s-a muncit cu mult spor pentru îndepărtarea zăpezii este platoul pietonal din jurul fântânii cinetice de pe Esplanadă, cu treptele care coboară spre faleză. Pe acolo trecea procesiunea de Bobotează, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, şi nu se făcea să fie gheaţă pe jos. Toate bune şi frumoase, însă din cauza hei-rupismului cu care s-a îndepărtat gheaţa a fost deteriorată o componentă importantă a platoului recent reabilitat. Mai exact, banda de ghidaj pentru persoane nevăzătoare - singura de acest gen din Brăila - a fost ruptă pe porţiuni de câţiva metri de lama utilajului cu care s-a îndepărtat zăpada bătătorită. Banda respectivă este, de fapt, o fâşie de cauciuc special, lipită pe dalele de granit, care are rolul de a-i atenţiona pe orbi că se apropie o porţiune cu trepte, pentru a nu se întâmpla un accident. "Dacă s-a rupt această bandă de ghidaj este destul de grav. Neapărat trebuie să luăm măsuri pentru înlocuirea sa, deoarece folosirea unor astfel de elemente de avertizare pentru persoane cu deficienţe de vedere face parte din angajamentul pe care ni l-am asumat atunci când am accesat fondurile europene în vederea reabilitării platoului respectiv. Nu ştiu exact ce soluţie vom găsi şi care sunt costurile materialului, însă cu siguranţă trebuie să facem aceste reparaţii", ne-a declarat Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene, din cadrul Primăriei Brăila.

Tot din cauza râvnei cu care s-a lucrat pentru spargerea gheţii, lucrătorii de la "Braicata" - operatoul de salubritate angrenat în efectuarea acestei acţiuni - au ciuruit efectiv asfaltul, pe trotuarul din dreptul fântânii cinetice.
Întrebat de ce nu s-a folosit un material antiderapant care să topească gheaţa, astfel încât să nu se ajungă la degradarea trotuarului şi a platoului pietonal abia reabilitat, directorul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală, Dan Apostol, ne-a declarat că s-au folosit şi astfel de materiale, însă a fost nevoie şi de intervenţie manuală şi mecanică, deoarece gheaţa era prea groasă. "Zăpada era bătătorită şi îngheţată, nu a fost suficient materialul pe care l-am împrăştiat, a trebuit să se lucreze şi cu lopata sau cu un utilaj de deszăpezire de mai mici dimensiuni. Ştiam că s-a rupt o porţiune din acea bandă de ghidaj, dar din câte am înţeles de la operatorul «Braicata» bucăţile rupte s-au păstrat şi vor fi lipite la loc", ne-a declarat Apostol.
Câteva din bucăţile rupte zăceau, însă, în zăpadă, în ziua de Bobotează, şi păreau mai degrabă aruncate pur şi simplu, decât păstrate pentru a fi recondiţionate şi refolosite.
După cum se ştie, reabilitarea ansamblului de fântâni cinetice şi a zonei pietonale aferente acestora a costat 14 milioane de lei (140 miliarde de lei vechi). Lucrarea a fost executată de firma "Tancrad", în perioada 2011 - 2013, şi, conform proiectului, ar fi trebuit să cuprindă o serie de elemente care să vină în sprijinul persoanelor cu handicap locomotor sau de vedere. Pe lângă benzile de ghidaj care le sunt de folos nevăzătorilor (acestea scot un sunet diferit de cel al plăcilor de granit atunci când sunt lovite cu bastonul folosit de orbi), în plan a fost şi realizarea unor rampe de acces. Însă, după cum se ştie, rampele au fost executate doar parţial, pentru numai un rând de trepte, astfel că sunt inutilizabile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro