* locatarii acestei străzi din cartierul Brăilița se plâng că, din cauza noilor cote ale trotuarului abia mai pot ieși din curte * unii spun că au rămas cu mașina în garaj * reprezentanții Primăriei spun că, în general, străzile intrate în procedură de modernizare sunt aduse ”la drept”, ceea ce duce la supraînălțarea trotuarului în anumite puncte * Primăria dă asigurări că, dacă vorba despre o eroare de execuție, se vor face corecțiile necesare
Bucuroși că, în sfârșit, după zeci de ani de așteptare, au început lucrările de asfaltare care îi vor scăpa de noroaie și de praf, locatarii străzii Dumbrava Roșie din cartierul Brăilița au, totuși, o nemulțumire: trotuarele amenajate prin turnarea unui strat gros de beton sunt ridicate mult peste nivelul inițial. Din cauza asta, unii locatari s-au trezit în fața porți cu o ”treaptă” de aproape 30 centimetri grosime. ”Eu sunt mai în vârstă, mă deplasez greu, iar acum aproape că nu mai pot să ies din curte din cauza trotuarului ăsta atât de înalt”, ne-a spus una dintre locatarele străzii. Alții se plâng că, de ieșit mai ies pe poartă, în schimb nu mai pot scoate mașina din garaj după ce trotuarul a fost înălțat atât de mult. ”Se toarnă trotuarul fără să se sape în prealabil, ca să rămână la cota inițială. Sunt vecini care trebuie să se aplece ca să poată apăsa pe clanța porții, a rămas jumătate de metru între trotuar și clanță. Unii nu mai pot intra sau ieși cu mașina din garaj. Nu e normal să se lucreze așa. Când am protestat, ni s-a atras atenția că dacă blocăm lucrările o să fim amendați”, ne-a spus Sorin N., unul dintre locatarii nemulțumiți.
Directorul Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Brăila, Marius Termegan, ne-a declarat că va face o verificare la fața locului pentru a constata dacă sunt respectate cotele prevăzute în proiect. ”În principiu, străzile intrate în procedură de modernizare, cu asfaltarea carosabilului și realizarea de trotuare, sunt aduse «la drept» urmându-se - cum se spune în limbaj de specialitate - acea linie roșie, care e dictată de rețeaua de canalizare, ca să se poată da o pantă de scurgere corespunzătoare. Dacă totuși diferența de nivel între ce a făcut constructorul și ce era specificat în proiect este foarte mare, suntem dispuși să coborâm trotuarul la nivelul preexistent. Numai că locatarii care vor solicita asta trebuie să își asume riscul ca în timpul ploilor torențiale să le intre apa pluvială în curte. Cine vrea să coborâm trotuarul, trebuie să facă o cerere la Primărie, fie luând legătura cu reprezentantul nostru care supervizează lucrările în teren, fie prin intermediul constructorului, prin abordarea șefului de echipă de la fața locului”, ne-a spus șeful Direcției Tehnice a Primăriei. Vom reveni.