Din gri şi anoste cum erau până mai ieri, scările care coboară dinspre Grădina Mare spre zona cu patinoarul şi terenurile de tenis şi mai departe spre faleza Dunării sunt acum mici opere de artă viu colorate. Transformarea se datorează efortului făcut de câţiva elevi ai Liceului de Artă "Hariclea Darclee" şi ai Colegiului Naţional "Gh. Munteanu Murgoci", coordonaţi de Asociaţia "Coloreria" Brăila. Pictorii voluntari au muncit încă dinaintea Paştelui pentru a aduce la viaţă treptele ce dispăruseră de ani de zile din peisaj, înghiţite de vegetaţia complet scăpată de sub control de pe acel vad al oraşului. Operaţiunea a început la jumătatea lunii aprilie şi a fost finalizată abia zilele trecute, deoarece pictorii amatori au fost obligaţi de vremea ploioasă să ia pauze de câteva zile, pentru a avea condiţii de lucru prielnice. "Regia" artistică a fost asigurată de Andreea Stoica, tânăra care a avut, în urmă cu aproape doi ani, prima tentativă de a schimba înfăţişarea zonei. În octombrie 2014, Andreea a pictat singură una dintre cele opt scări de la Grădina Mare. Şi atunci, ca şi acum, s-a bucurat de sprijinul dat de Direcţia de Cultură din cadrul Primăriei Brăila, care a pus la dispoziţie vopselurile şi pensulele necesare. "Am ales Grădina Mare pentru că este reprezentativă pentru Brăila, acolo se vede tot ce a fost acest oraş odată, fie în ruine părăsite, fie în părţile reabilitate", spunea, în 2014, Andreea Stoica.
În prezent, Andreea, membră a Asociaţiei "Coloreria", a revenit cu forţe proaspete. Ea şi inimoşii voluntari au reuşit să coloreze toate cele opt scări care coboară din Grădina Mare. "Am încercat să dăm înapoi Brăilei această, zonă ce nu a mai fost frecventată de foarte mult timp", ne-a spus Lucian Crestez, reprezentant al Asociaţiei "Coloreria".
Premergător realizării picturilor de pe trepte, Primăria s-a implicat, scoţând la lumină, dintre buruieni, vechile alei de pe vadul dintre Grădina Mare şi terenurile de tenis. O vreme, totul a fost bine şi frumos: trepte colorate, alei curăţate, malul de pământ igienizat, cu vegetaţia tunsă. Minunea a durat, însă, doar câteva zile. Datorită precipitaţiilor bogate din ultima perioadă, vegetaţia de pe vad a crescut la loc şi nimeni nu prea se mai grăbeşte să o tundă. Ce-i mai grav, aproape pe toate scările pictate de frumoşii elevi ai celor două licee, au rămas, din week-end-ul trecut, "covoare" din coji de seminţe lăsate în urmă de unii dintre brăilenii atraşi în zonă tocmai de ineditul acelor picturi care, din câte se vede, au reuşit, într-adevăr, să revigoreze zona. Poate mai mult decât ar fi trebuit, în unele cazuri...
"Felul cum se bucură de aceste trepte pictate de voluntarii asociaţiei noastre ţine de educaţia fiecăruia... Noi ne-am propus să trecem din când în când, să mai facem curat în zonă, să mai dăm cu o mătură, dar nu vom putea să fim prezenţi acolo în fiecare zi... Poate că Primăria va monta câteva coşuri de gunoi în zona treptelor respective, pentru ca lumea să aibă unde să îşi arunce resturile", ne-a spus Lucian Crestez. Fără a se lăsa descurajat de comportamentul lipsit de cei şapte ani de acasă al unora dintre brăileni, reprezentantul "Coloreria" ne-a declarat că astfel de acţiuni, care să aducă o pată de culoare în zonele gri ale Brăilei, se vor mai face în perioada următoare. Voluntarii, cărora li se vor alătura şi câţiva studenţi la Arhitectură, din Bucureşti, vor schimba înfăţişarea şi altor zone din municipiu, printre care se află şi o hală industrială veche, în care s-a filmat recent un videoclip, în cadrul campaniei pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană, campanie care, din păcate, nu a avut un deznodământ fericit pentru Brăila. "Avem mai multe proiecte, însă le vom da startul după alegeri, pentru că nu vrem ca iniţiativelor noastre să li se dea o conotaţie politică", ne-a mai spus Lucian Crestez.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.