Mergi la conţinutul principal

Trei vijelii in doar cinci zile

Municipiul Braila a fost lovit, in doar cinci zile, de trei vijelii extrem de puternice. Dupa furtuna de simbata, care a rupt 23 de arbori in numai citeva minute, natura s-a dezlantuit si in noaptea de marti spre miercuri, cu rafale de vint devastatoare si ploi de scurta durata, dar bogate cantitativ. Urgia avea sa ajunga la paroxism, insa, abia ieri, la 11.30, cind vintul furios si ruperea de nori au fost insotite de grindina, cu gheata de pina la 2-3 centimetri in diametru. Pentru doar citeva minute, temperatura a scazut brusc, de la 32 grade Celsius, la doar 15,8 grade C, pentru a reveni ulterior la valoarea initiala, dupa cum au inregistrat instrumentele Agentiei de Protectia Mediului. Furtuna nu a lovit uniform: la nivelul Statiei Meteo Braila, situata la 9 km de oras, pe soseaua spre Viziru, s-au inregistrat valori ale vintului, la rafala, de 16 metri pe secunda (58 kilometri pe ora). In acelasi timp, instrumentele fermei agricole "Petrosu", situata la circa 10 km de municipiu, pe sos. Braila - Rimnicu Sarat, au inregistrat valori de peste 30 m/s (120 km/h). Din pacate, cea mai mare parte a municipiului s-a aflat in calea vijeliei, astfel ca zeci de arbori au cazut, din nou, prada vintului, prabusindu-se pe arterele rutiere sau, mai grav, peste masinile parcate in apropiere. La fel s-a intimplat si in noaptea precedenta, cind rafalele de vint abatute peste oras, dar si peste mai multe localitati din judet au depasit 100 km/h.
Efectele cumulate ale celor doua vijelii, cea din noaptea de marti spre miercuri si cea de miercuri dimineata au fost devastatoare, cel putin din punctul de vedere al copacilor rupti. La nivelul Primariei se estima, ieri dupa-amiaza, ca mai mult de 30 de arbori au fost culcati la pamint. Viceprimarul Daniela Vasioiu ne-a informat ca echipele de lucru ale "Seroplant", ajutate de firma de alpinism utilitar aflata sub contract cu municipalitatea si o macara pusa la dispozitie de "Braicar" actioneaza cu prioritate pentru deblocarea arterelor rutiere, ca sa se poata circula normal. "Dupa ce reusim sa fluidizam circulatia, ne vom concentra eforturile pentru indepartarea arborilor cazuti pe autoturisme. Pina in momentul de fata, ni s-au raportat patru cazuri de masini avariate", ne-a declarat, ieri, in jurul orei 15.00, viceprimarul Vasioiu. Potrivit acesteia, arborii cazuti au blocat circulatia pe B-dul Cuza, in doua puncte, pe Aleea Culturii din cartierul Viziru, pe Str. Rubinelor, pe Str. Ana Aslan, pe B-dul Dorobanti si in Bariera Calarasilor. Au mai fost copaci cazuti in Piata Halelor, in curtea Spitalului "Sf. Spiridon", in cartierul Obor si Hipodrom. Pe linga acestia, au fost numeroase cazuri de pomi frinti de la jumatate, in special pe B-dul Independentei, si de crengi rupte, ca sa nu mai vorbim de frunzele spulberate de vint, ce formasera adevarate covoare pe strazile centrale.
Pe drumurile judetene si nationale n-au mai fost problemele de simbata. Dupa ce furtuna de atunci a rupt copacii mai slabi, cei ramasi in picioare au dovedit ca pot face fata vintului puternic astfel ca doar doi au mai cazut ieri: unul pe soseaua de Centura si altul pe DN 21 Braila-Slobozia. In rest, au mai fost citeva crengi doborite pe carosabil, pe drumul judetean 221 Braila-Romanu si pe DN 23 Braila-Focsani, intre localitatile Latinu si Maxineni.

Strazi inundate si gradini ravasite de grindina

Cantitatea de apa cazuta in municipiu nu se poate preciza cu exactitate. La nivelul Statiei Meteo s-au inregistrat valori de pina la 1 litru pe metrul patrat. In oras a plouat categoric mai mult, din moment ce sistemul de canalizare a fost complet depasit, apele pluviale formind mici torente care se scurgeau pe strazi, neputind fi preluate de gurile de scurgere. Cea mai grava situatie s-a inregistrat, ca de obicei, sub podul de cale ferata de pe Sos. Rimnicu Sarat unde nivelul apei ajunsese, la un moment dat, sa depaseasca un metru. In aceste conditii, subsolurile supermarket-urilor "Billa 2" si "Praktiker" au fost inundate. Apa a scazut pe parcursul a citeva ore, pe masura ce canalul colector reusea sa preia surplusul acumulat sub pod.
Vintul puternic a ravasit si Baza Nautica de pe malul Dunarii, o barca fiind rasturnata de valurile puternice de pe fluviu.
In ce priveste pagubele produse de grindina, acestea au fost insemnate in municipiu, unde multe gradini au fost pur si simplu ravasite. Culturile agricole mari au avut, de asemenea, de suferit, pe suprafete insemnate, insa abia azi se va putea da un bilant complet al distrugerii. Cert este ca grindina a lovit pe raza unor comune ca Romanu, Vadeni, Silistea, Tudor Vladimirescu, Cazasu, Gemenele, Salcia Tudor sau Chiscani. La Maxineni a plouat fara piatra, inregistrindu-se si o valoare considerabila a precipitatiilor: 20 litri pe metrul patrat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro